Mazlumder tamamen iktidarın güdümünde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl Cizre raporu yayımlamasının ardından hedef aldığı Mazlumder’de başlayan tartışmalar olağanüstü genel kurulda 12’si Güneydoğu’da bulunan 16 şubenin kapatılmasıyla sonuçlandı.

Yayınlanma: 21.03.2017 - 06:33
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl Cizre raporu yayımlamasının ardından hedef aldığı Mazlumder’de başlayan tartışmalar olağanüstü genel kurulda 12’si Güneydoğu’da bulunan 16 şubenin kapatılmasıyla sonuçlandı.

İslami hassasiyetlerle 1991’de kurulan insan hakları örgütü Mazlumder’deki “operasyon” süreci şöyle gerçekleşti: Derneğin geçen yıl hazırladığı Cizre’deki ölümlerle ilgili raporundan rahatsız olan bazı şubeler olağanüstü genel kurula gidilmesi için harekete geçti. Tüzüğe göre dernek üyelerinin talepte bulunması gerekirken muhalifler delege imzalarıyla süreci başlattı. Anlaşmazlığın taşındığı mahkeme de temyiz sürecini beklemeden kongre kararı aldı, ardından da derneğe kayyım atandı.

19 Mart’ta yapılan olağanüstü genel kurulda 16 şube, delegelerin oylarıyla kapatıldı. Ayrıca Mazlumder Genel Merkezi’nin Ankara’dan İstanbul’a taşınması ve Genel Başkanlığa İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan’ın getirilmesi kararlaştırıldı. Kapatılan şubeler arasında Diyarbakır, İzmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli, Batman, Mersin, Van, Şırnak, Sakarya da var. Şubelerin 12’si Güneydoğu’da bulunuyor. Bu şubelerin ortak özelliği ise, Kürt sorunu konusunda duyarlı olmaları ve bölgedeki hak ihlallerine ilişkin sık sık rapor hazırlamalarıydı.

AKP’ye paralellik

Mazlumder’in eski başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu dernekte bazı kişilerin iktidara yönelik eleştirilerden rahatsız olduğunu kaydetti. Gergerlioğlu, derneğin dindarların özgürlüğü dışındaki özgürlüklere karşı mesafeli olduğunu dile getirerek, “Gücü eline geçirince herkese adalet demeyi unuttu maalesef. Biz mağduriyetleri yaşarken herkese adalet diyorduk ama demek ki bazı arkadaşlarımız bunu içselleştirmemiş. İktidara paralellik arz etmeye başladılar” diye konuştu. Şubelerin kapatılmasının Türkiye insan hakları hareketi için üzücü olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Kürtlerin azalan umutları açısından ve din adına da üzücü. İşler dindarlık adına güya yapılıyor ama bu fiilerle maalesef mağdur çok kişi dinden soğutuluyor. Türkiye’de bir kopuş yaşanıyor yani son tutundukları dal Mazlumder’di” dedi.

Ekseni kaymış!

Mazlumder’in yeni başkanı Ramazan Beyhan “Bir yıl önce kendi kuruluş misyonumuza göre ekseninin biraz kaydığını gördük. Delegeler yönetim değişikliği gerçekleştirdiler. Üzerimizde baskı yoktu. Hiç kimse Mazlumder’in üzerinde baskı kuramaz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler