12 insanın öldüğü operasyon.... Dava sanığı jandarma: Hayat kurtaracaktık

Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin öldüğü Hayata Dönüş operasyonuna robocop kıyafeti ve gaz maskesiyle katılan dava sanığı jandarma “Hayat kurtarmaya geldik” dedi.

Yayınlanma: 23.03.2017 - 20:06
Abone Ol google-news

Hayata Dönüş operasyonunda görevli 39 er ve Ankara Jandarma Özel Harekât üyesi rütbeli askerlerin aralarında bulunduğu 186 sanığın yargılandığı dava dün Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık ifadelerinin alınması ile devam etti. Duruşmaya başka suçtan hükümlü müştekiler Ercan Kartal, Filiz Gencer ile Mehmet Güvel ve Nihat Göktaş katıldı. Duruşma boyunca mahkeme başkanının müşteki avukatlarının sanıklara sorularını kısıtlaması dikkat çekti. Sanıklardan Burhan Yaman, 2000 yılında Ankara Arama Kurtarma Taburu’nda görevli olduğunu aktararak, “Taburun komutanının ismini hatırlamıyorum. Bize verilen emirde cezaevinde ölüm orucu tutan tutuklu ve hükümlüler olduğu, bunları kurtarmamız söylendi. Devletin otoritesinin cezaevinde sağlanması, tutuklu ve hükümlülerin hastaneye götürülmesi ve cezaevinden nakil için buradan çıkarılmaları istendi. Operasyona gelmeden önce Ankara’da toplantı yapıldı. Operasyonun gidişatına bağlı olarak görev yapacağımız belirtildi bu toplantıda. Bizim amacımız hayat kurtarmaktı. Cezaevine girerken robocop kıyafetlerimiz ve gaz maskelerimiz vardı” dedi. Yaman’a daha önce verdiği ifadede ihtiyat birliği olduklarını ifade ettiği anımsatıldığında ise, “Herhangi bir şeye ihtiyaç duyulduğunda ihtiyat birliği müdahale etme maksatlı orada bulunuyorduk. Başçavuş Mustafa Yörük’ten emir alıyorduk” diye konuştu.

Astı hatırlıyor ama

O dönem Ayazağa Jandarma Sevk Bölük Komutanı olarak görev yapan sanık Numan Öksüz ise operasyondan önce Balmumcu’daki İstanbul Bölge Jandarma Komutanlığı’nda İstanbul İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil İbrahim Tüysüz, İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş ve Bayrampaşa Tabur Komutanı Binbaşı Dursun Ertuğrul’un operasyonla ilgili bir hazırlık toplantısı yapıldığını söyledi. Sanık Dursun Ertuğrul ise o dönem 1998-2001 yılları arasında Bayrampaşa Cezaevi’nde Koruma Tabur Komutanı olarak görev yaptığını anlatarak operasyonla ilgili özel bir toplantı yapıldığını hatırlamadığını söyledi. Müşteki avukatlarından Güçlü Sevimli’nin dönemin Jandarma İstihbarat subayı Zeki Bingöl’ün operasyonda daha önce hiç görmediği bombaların kullanıldığını söylediğini anımsatması üzerine, Ertuğrul, “24 saat geçirmiyorum Zeki Bingöl ile. Görmedim bunları” dedi.

Hoş ve Çitici yönetti

Avukat Several Ballıkaya’nın Tufan planını görüp görmediğine ilişkin sorusu üzerine Ertuğrul, “Tufan planını görmedim. Operasyonu Engin Hoş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici yönetti” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler