CHP'den AKP'ye Anayasa yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Sadece AKP ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncemiz yok"

Yayınlanma: 07.11.2013 - 15:06
Abone Ol google-news

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sadece AKP ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncelerinin olmadığını belirterek, "60 madde, ilişkili maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz" dedi.

Hamzaçebi, anayasada uzlaşılan 60 maddeye ilişkin görüşlerini iletmek üzere, AKP Grup Başkanvekillerini ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulundu.

Hamzaçebi, AKP Grubu'nun, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabık kaldığı 60 maddelik anayasa değişiklik paketinin yasalaştırılması önerisine cevaplarını, AK Parti Grup Başkanvekillerine bildirdiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kısa bir süre önce 60 maddeyi yasalaştırma önerisinde bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dört partinin mutabakatıyla, üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi, yine 4 partinin mutabık kalacağı şekilde yasalaştırabiliriz" cevabını verdiğini belirtti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, yaklaşık 1,5 yıldır anayasa maddelerinin yazım çalışmasını yürüttüğüne işaret eden Hamzaçebi, bu çalışma sonucu 60 madde üzerinde uzlaşma gerçekleştiğini kaydetti. CHP olarak, 60 maddelik uzlaşıyı son derece önemli bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak en az bunun kadar önemli olan bir diğer konu da anayasa yapımı veya anayasa değişikliği, hangi kavramla isimlendirirsek isimlendirelim, bu kadar önemli bir konuda, ülkede gerçekleşen uzlaşma ortamıdır. Bu uzlaşma ortamının, gergin siyasi atmosfer içinde, demokrasimizin geleceği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortamın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesi, bunun herhangi bir şekilde sekteye uğramaması gerekiyor. CHP olarak, bunu son derece önemsiyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nun bu çalışmasını zedeleyecek herhangi bir davranışta bulunmamak gerekir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler