Göçmenler verem tehdidi altında

Sığınmacıların tüberküloz riskiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Kalyoncu, “Türkiye’ye gelerek kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren yabancılarda tüberküloz rakamları Türkiye genelinde 6 kat, İstanbul’da 10 kat arttı” dedi.

Yayınlanma: 25.03.2017 - 09:38
Abone Ol google-news

 

 

Akciğer hastalıkları Türkiye’de en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’nde durumun vehametini gözler önüne seriliyor. Halk arasında verem olarak adlandırılan hastalık, görülme sıklığı düşmesine rağmen, dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yerini almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilere göre, tüm dünyada 2015 yılında 10.4 milyon kişi verem hastalığına yakalanırken, bunların 1.8 milyonu yaşamını yitirdi. Türkiye’de ise toplam 5 milyona yakın akciğer hastası bulunurken, bunlardan yaklaşık 14 binini tüberkülozlu hastalar oluşturuyor. Ancak hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle ortalama 90 bin kişi her yıl tüberküloz riskinden dolayı kontrolden geçiyor.

‘Sığınmacılar riskli grupta’

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, son yıllarda Türkiye’deki yabancı nüfusun artmasıyla, verem hasta sayısında artış olduğuna dikkat çekerek, Milliyet’e şunları söyledi:

“2011 yılına kadar yılda 200 yabancı ülke doğumlu verem hastası varken, 2015 yılında ülkemizde bu rakam 872 oldu. Yabancı sığınmacı ve Kaçak yollarla Türkiye’ye gelerek kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren yabancılarda tüberküloz rakamları Türkiye genelinde 6 kat, İstanbul’da 10 kat arttı. Sağlıksız ve kalabalık koşullarda yaşamak zorunda kalan sığınmacı ve yabancıların takip ve tedavileri aksarsa önümüzdeki yıllarda ciddi verem tablosu karşımıza çıkar. Olası verem salgınına karşı yeni stratejiler geliştirilmeli. Yabancı uyruklu göçmen hastaların takip tedavisi konusunda yeni stratejiler geliştirilmeli” dedi.

‘489 Suriyelide tespit ettik’

Prof. Dr. Kalyoncu, 2015’te dünya genelinde 10,4 milyon kişinin vereme yakalandığını, bunlardan 1,8 milyonunun yaşamını yitirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Dünyada bir günde yaklaşık 5 bin kişi veremden ölüyor. Dünya genelinde 10,4 milyon verem hastası olduğu ancak bunlardan 4.3 milyonuna hiç tanı konulamadığı hesaplanıyor. Türkiye’de 2015 yılında 12 bin 772 hastaya tanı konuldu. 2015’te kayıtlı hastalardan Suriyeli 489, Azerbaycanlı 49, Afganistanlı 40, Türkmenistanlı 32, Bulgaristanlı 22 ve Özbekistanlı 22 hasta söz konusu. Diğer ülkeler sırasıyla, Gürcistan, Somali, Irak, Arnavutluk, Kırgızistan ve Almanya. Özellikle eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen hastalarda ilaç direnci tehlikeli boyutlarda. Dahası ülkemizde olmayan yaygın ilaç dirençli hastalar da buralardan geliyor.” (Milliyet)

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler