Türk Hukukçu Kadınlar Derneği: Medyada erkek egemen dili terk edin

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, evlilik programlarına ilişkin rapor hazırladı. Raporda, bu programlarda sürekli olarak kadınların aşağılandığı vurgulanarak, “Medyada cinsiyetçi söylemden vazgeçilmeli” çağrısı yapıldı.

Yayınlanma: 25.03.2017 - 19:51
Abone Ol google-news

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, kamuoyunun tepkisini çeken ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun devreye girdiği evlilik programları ile ilgili bir rapor hazırladı. Bu programlarda kadınların aşağılandığının vurgulandığı ve medyadaki cinsiyetçi yaklaşımların ele alındığı raporda, hangi programda, kadınların nasıl aşağılandığı tek tek belirlendi. Rapor dernek başkanı avukat Süreyya Turan tarafından Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’e sunuldu. Türenç de, raporu kamuoyuna duyurarak tedbir alınması için medyaya çağrıda bulundu. Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda Basın Konseyi tarafından caydırıcı yaptırımlar uygulanması için çalışma yapılması gerektiğine işaret edilen raporda, medya sektöründe çalışanlara kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında hizmet içi eğitim verilmesi ve üniversite müfredatlarına kadın hakları, insan hakları ve şiddet gibi konularda dersler konulması gerektiği kaydedildi. Raporda, kadını aşağılayan erkek egemen dilin terk edilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği raporuna göre, TV’lerde yayımlanan “Evlilik Programları”nda kadınlar şu şekilde aşağılanıyor:

-Dest-i İzdivaç (Flash TV): Konuk “Siz” derken yöneten “Sen” diyor. Yöneten “Ne diyon kız”, “ya”, “abi”, “abla” diye soruyor. 

-Kısmetse Olur (Kanal D): Agresif davranış veya şiddet gösterisi olduğunda reyting alıyor, kadın ve erkekler, çalışma hayatı olmayan bir görünümde sunuluyor.

-Evleneceksen Gel (Show TV): Programı yöneten Seda Sayan, “Kız, anam, ayol” gibi kelimeleri bolca kullanıyor.

-İzdivaç (Star TV): Kavgalı dövüşlü birlikteliklerle gençlere gerçek buymuş intibası veriliyor. İnsanın tek sorununun evlenmek ve cinsellik olduğu vurgulanıyor.

-En İyi Benim (Fox TV): Kadının erkeklerin kendisini beğenmesine odaklı bir program. Bu yüzden kadınlar, hemcinslerine acımasız eleştiriler yöneltiyor. Cinsiyet eşitliği kaygısı yok.

-Böyle Çok Güzelsin (TV8): Eşlerini çekici ve güzel bulmayan erkekler, eşlerini acımasızca eleştiriyor. Bu yönüyle psikolojik şiddet içeriyor. Tamamen güzelliğe odaklı ve erkeklere söz hakkı tanıyan bir program.

- Esra Erol’la (atv): Hakaretler ve megalomani ön plana çıkarılıyor. Önce hakarete uğrayan kadın, sonra beğeni görünce alkışlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon