TBMM duvarındaki 69 yıllık sır günyüzüne çıktı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tadilat ve yenilenme çalışmaları yapılan TBMM'de duvarın altından 69 yıllık sır gün yüzüne çıktı.

Yayınlanma: 26.03.2017 - 09:04
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimi gecesi bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onarım ve yenilenme çalışmalırı sürüyor. Başkanlık Divanı olarak kullanılan salon da küçük olduğundan tadilata alındı. Bu salon yandaki başka odalarla birleştirilerek genişletiliyor. Tören Salonu’nun bitişiğinde yer alıp geçmişte İnsan Hakları Komisyonu tarafından kullanılan bölüm de yeniden inşa ediliyor. 15 Temmuz saldırısında yıkılan Başbakanlık makamı da yeniden düzenleniyor. Bu iki bölümden birisi cumhurbaşkanının Meclis’e geldiğinde kullanacağı makam odası, diğeri Meclis Başkanı’nın yabancı konuklarını ağırlayacağı kabul salonu olacak. Mevcut inşaat giderlerinin, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nce başlatılan ‘Milletin meclisini millet yapar’ kampanyasından karşılandığı belirtildi. Gayrimenkul sektöründeki işadamlarınca toplanan 50 milyon liralık kampanya fonundan şimdiye kadar yarıya yakınının harcandığı söyleniyor.

69 YILLIK SIR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Hürriyet'te yer alan habere göre Divan salonundaki tadilat çalışmalarında duvarlardaki kaplamanın altından 1948-1950 yıllarında Meclis inşaatında çalışan işçilerin duvarlara yaptıkları çizimler gün yüzüne çıktı. Bir işçinin duvara karakalemle yaptığı kadın resminin yanına ‘Dünya Güzeli’ diye ok işaretiyle not düşmesi dikkat çekti. Bir başka işçi ise bir kadın ve kuş resmi çizmiş. Çizimlerin yanlarında 17/05/1948, 31/12/1948, 13/01/1950 tarihleri yer alıyor.

22 YIL SÜRDÜ

Meclis’in tamamlanmasının tarihçesine de tabii ki bir bakmak lazım. TBMM ana binasının yapımını 22 yıl sürdü. Döneminde Avrupa’daki kamu binası mimarisinde önemli isimlerden olan Avusturyalı mimar-tasarımcı Clemens Holzmeister’in projesini 1938’de Atatürk görerek onaylamıştı. Binanın temeli 1939’da atıldı. İkinci Dünya Savaşı çıkınca 1941’de ara verildi. 1948’de Holzmeister ülkesine dönünce öğrencisi ve yardımcısı Ziya Payzın inşaat çalışmalarını yürüttü. Mali sıkıntılar nedeniyle zaman zaman yavaşlayan inşaat tamamlanınca 6 Ocak 1961’de bina kullanılmaya başlandı.

ÇORUMLU İŞÇİNİN MEMLEKET HASRETİ

Dönemin araç modelini yansıtan otobüs çiziminin üzerinde ise bir işçi memleket özlemini ifade ederek kırmızı kalemle ‘Çorum’ ibaresini eklemiş. O resmi çizen işçiler yaptıkları binanın çatısının altında yaşanan bitmez tükenmez siyasi tartışmaların ne kadarını gördü bilinmez. Ancak resimlerden kesin bir şekilde anlaşılan şu: İnşaatta çalışırken en çok sıla ve sevgili hasreti çekmişler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler