İlhan Cihaner: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu değil, ömür boyu dokunulmazlığı düzenlenmekte

İlhan Cihaner: Değişiklik, görev suçları dışında eşine şiddet uygulaması halinde de cumhurbaşkanına ömür boyu dokunulmazlık sağlıyor. Üstelik milletten oy almadan atanan yardımcılarını da yargıdan kurtaracak...

Yayınlanma: 27.03.2017 - 10:46
Abone Ol google-news

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı görevi sırasında İsmailağa ve Gülen cemaatlerine açtığı soruşturmalar nedeniyle 'Ergenekon üyeliğinden' tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, 'evet' çıkması halinde tek adam rejimini getirecek olan anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarını kaleme aldı.

İşte İlhan Cihaner'in BirGün'de kaleme aldığı yazının ilgili bölümü;

Yasama görevleri olmadan ve seçilmeden dokunulmazlık niye verilir?

Peki, böyle bir yargılama yapılabilir mi? Mümkün değil! 

Şöyle ki; değişiklikle TBMM’ye verilen tüm yetkileri değerlenirken TBMM çoğunluğu ve CB’nın aynı partiden olduğunu, hatta çoğunluğu oluşturan milletvekillerinin Cumhurbaşkanınca -en azından- onaylandığını bilmek gerek. Dolayısı ise ‘en az 300 milletvekilinin’ önerge vermesi nerede ise ütopik bir durum. 

Başkanlık sisteminin iyi işlediği tek ülke olarak gösterilen ABD’de tek bir parlamenter bu süreci başlatabilir. Hatta Brezilya’da her vatandaş iddiasını ispatlayarak cezai soruşturma başvurusu yapabilir. Meclis başkanı gündeme almak zorundadır.

Bizim tasarıya dönelim; diyelim ki, bırakın 300 milletvekilini 600 milletvekili bir bakan yargılansın diye önerge verdi. Adamını harcamak istemeyen CB, soruşturma komisyonu kurulduktan sonra bile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

“Olur mu öyle şey?” diyenler şu detaya dikkat etsin; CB, kendisi hakkında en az 300 milletvekilinin önerge vermesi aşamasından soruşturma açılmasına kadar Meclis’i feshedebilir. Ancak soruşturma komisyonu kurulduktan sonra Meclis’in feshine karar veremez. CB için bu risk görülüp düzenlendiğine göre niçin CB Yardımcıları ve Bakanlar için böyle bir önlem düşünülmemiş?

Haa eğer diyorsanız “Koca Cumhurbaşkanı öyle şey mi yapar mı hiç?” o zaman ne gerek var cezai sorumluluk düzenlemelerine. Ayrıca tekrarda fayda var: “Eğer bir boşluk ya da yetki varsa mutlaka kullanılacağı öngörülmelidir.”

Özetle tüm yetkileri üzerinde toplayan CB cezai sorumluluğu değil, ömür boyu dokunulmazlığı düzenlenmektedir. CB kendisi ile ilgili olarak önerge verildiği andan soruşturma komisyonu kuruluncaya kadar, Yardımcıları ve Bakanları ile ilgili olarak soruşturma başladıktan sonra bile Meclis’i feshedebilir.

Milletten oy almadıkları halde sayısını bilmediğimiz CB yardımcıları ve Bakanlar da aynı dokunulmazlığa sahip olacaklar.

Veee heybede kalan büyük turp: Bu soruşturma yöntemi geçmiş Bakanlar hakkındaki geçmiş suçlamalar için de uygulanacak!

Başkan ve adamlarının ömür boyu dokunulmazlığına HAYIR!

Yazının tamamı için tıklayınız;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler