Türkiye'yi sarsan tutuklama ile ilgili Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması ve Kerkük'te kabul edilen Kürt bayrağı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 29.03.2017 - 10:21
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınında, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması ve Kerkük'te kabul edilen Kürt bayrağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasıyla ilgili "Başkonsolosumuz ve büyükelçiliğimiz yakından takip ediyor; ama bu süreçte Başkonsolosluğumuzun kendi vatandaşımız ve üst düzey bir banka yöneticimizin içinde bulunduğu durum konusunda, bilgi alma konusunda sıkıntısı oldu. 10 Nisan'da duruşma olacak. Yakından takip ediyoruz" dedi.

"BİLGİ ALMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ"

Atilla ile ilgili bilgi alma konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çavuşoğlu, duruşmanın 10 Nisan günü yapılacağını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Başkonsolosumuz ve büyükelçiliğimiz yakından takip ediyor; ama bu süreçte Başkonsolosluğumuzun kendi vatandaşımız ve üst düzey bir banka yöneticimizin içinde bulunduğu durum konusunda, bilgi alma konusunda sıkıntısı da oldu. Erişim konusunda da sıkıntı da yaşandı. Sadece açıklamayla yetindiler. Mahkeme, herhangi bir karar almadı. 10 Nisan'a ertelendi. Mahkemede, 10 Nisan'da duruşma olacak. Biz de çok yakından takip ediyoruz. Öyle görünüyor ki görevden alınan, FETÖ'ye de yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan; önceden hazır olduğu görünüyor" diye konuştu.

"KONU GÜNDEME GELECEK"

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın tutuklanmasının ve durumu hakkında bilgiye erişim konusunda sıkıntı yaşanmasının yarın Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılacak görüşmede gündeme getirileceğini de belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bu konu gündeme gelecek. Bir vatandaşımızın hukuki sürecidir. Kendisine bu konunun ne olduğunu soracağız, endişelerimizi de. Erişimin engellenmesi konusunu da gündeme getireceğiz" dedi.

KÜRT BAYRAĞI AÇIKLAMASI

Bakan Çavuşoğlu, Kerkük'te Irak bayrağının yanına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasına ilişkin "Bu atılan adımı desteklemiyoruz. Doğru bulmuyoruz. Böyle yanlış adımları, bizim desteklememiz veya doğru bulmamız mümkün değil" dedi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kerkük'teki bayrak tartışmasıyla ilgili Kerkük'ün birçok etnik grubun yaşadığı bir şehir olduğunu belirterek, bölgede yaşanan süreci yakından takip ettiklerini söyledi Atılan adımı doğru bulmadıklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Biz, burada bölgesel yönetimin yaptığı oylamayı doğru bulmuyoruz. Oylamadan önce de Neçirvan Barzani'ye Müsteşarımız Ümit Bey, telefon açarak, bu konudaki düşüncelerimizi paylaştı. Kendisinin söylediği, 'Artık oylama olur ama oylamadan 'evet' çıksa da biz bu bayrağı asmayı düşünmüyoruz'. O bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz. ‘Oldu bitti’ye getirmek de hiç doğru olmaz. Tek taraflı adımların da bir faydası olmaz. Böylesine bir adımın Irak'ın geleceğine, istikrarına, güvenine de faydası olmaz. Bu atılan adımı desteklemiyoruz. Doğru bulmuyoruz. Sorumluluk içinde herkesin davranmasını istiyoruz. Yapılan bir yanlış olduğu zaman bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Böyle yanlış adımları bizim desteklememiz veya doğru bulmamız mümkün değil" diye konuştu.

"RAKKA KONUSUNDA FARKLI SESLER ÇIKIYOR"

Bakan Çavuşoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Rakka konusunda farklı sesler çıkıyor. Obama döneminden kalan bazı yetkililer var, onlar başka şeyler söylüyor, yeni yönetim başka şeyler söylüyor. Açıkçası biz, Trump yönetiminden, Obama'dan farklı bir tutum görüyoruz ve bunu bekliyoruz. Askeri açıdan baktığımızda, Obama dönemindeki grupların görüşlerinin geçerli olduğunu görüyoruz.

"FETÖ ABD'DEKİ KURUMLARA SIZDI"

FETÖ sadece Türkiye'deki kurumlara değil, ABD'deki pek çok kuruma da sızmıştır. FETÖ'yü bugün korumaya kalkan kim varsa, darbe yaptığını da çok yakından biliyordu. ABD ile ilişkilerime Avrupa ile yaşadıklarımız da yansıyor. Bize bazen, "Çok açık konuşuyorsunuz, diplomasinin de bir dili var" diyorlar. Biz diplomasiyi de gayet iyi biliyoruz, netiz.

"SURİYE'DE ABD VE RUSYA REKABETİ SÖZ KONUSU"

Suriye'de, ABD ve Rusya'nın rekabeti söz konusu. Sebebi ne olursa olsun ülkelerin terör örgütleriyle yatıp kalkması kabul edilebilir bir şey değil. Onlar bize diktatör deyince normal, biz faşist deyince problem."

Dışişleri'nden 'Kürt bayrağı' açıklaması

Abdullah Gül'den 'Kürt bayrağı' açıklaması

Kerkük'te kamu kurumlarına Kürdistan bayrağı... Bağdat'tan tepki


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler