Okmeydanı’nda 'Hayır pilavı'ndan mesaj: Siz oyunuzu kullanın sandık bize emanet

Okmeyda nı’nda yüzlerce kişi ‘Hayır pilavı’ için bir araya geldi. Davul zurna eşliğinde halay çeken kalabalık, referandumda “tek adam anayasası” na hayır diyeceklerini açıkladı.

Yayınlanma: 02.04.2017 - 21:49
Abone Ol google-news

Haziran Okmeydanı Meclisi tarafından düzenlenen “Hayır pilavı”na katılan yüzlerce yurttaş davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, hep bir ağızdan tek adam anayasasına karşı “Hayır” diyeceğini söyledi. Okmeydanı Parkı’nda dün öğlen saatlerinde anayasa referandumunda hayır demek amacıyla düzenlenen “Hayır pilavı”na Haziran Yürütme Kururlu Üyesi ve ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Bir Şey Yapmalı Hareketi’nden Ali Mutlu Köylüoğlu, Gezi olayları sırasında polis tarafından vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan ile 30’dan fazla yöre köy derneğinin temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Parka dizilen sandalyelerde oturan 7’den 70’e her yaştan yurttaşın ellerinde Türk bayrakları ile ‘Hayır’ yazılı balonlar bulunurken sık sık, “Karanlığa, faşizme, başkanlığa geçit yok” sloganları atması başkanlık sistemine karşı tavrı ortaya koyuyordu. Yurttaşların sloganları üzerine parkın içerisine kadar giren zırhlı polis araçları ise kalabalığı uzaktan takip etti.

Etkinliğin açılış konuşmasında Haziran Okmeydanı Meclisi adına yapılan açıklamada, “Bizim etkiliğimize karşı iktidar tarafı ‘Bize makarna dağıtıyor, bununla insanları kandıyorsunuz diyorsunuz, direkt karşı çıkıyorsunuz ama siz de pilav dağıtıyorsunuz’ diyerek eleştiriyor. Biz devletin parasından bunu yapmıyoruz. Devletin gücünü ve imkânlarını değil, cebimizden artırdığımız üç kuruşla bunları yapıyoruz. Ayrıca biz buraya insanları devlet olanakları ile taşımıyoruz. Bizim özümüzde birliktelik ve dayanışma var. Bu bir dayanışma etkinliğidir” denildi.

‘Biatçı değiliz’

Etkinlikte konuşan Ali Şeker, ülkenin tek adam yönetimine doğru götürüldüğünü ve eksikliklerine rağmen parlamenter sistemin yaşatılması gerektiğini belirterek, “İktidar seçilmiş bir siyasi partinin yöneticilerini tutuklarken, yeni anayasa ile seçilmemiş kişilere bile dokunulmazlık zırhı kazandırmaya çalışıyor. Meclis kimden hesap soracak” dedi. Bu ülkenin yurttaşlarının ülkesini sevdiğine inandığını söyleyen Şeker, “Biz biat eden bir zihniyetin değil, ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen bir düşüncenin temsilcileriyiz. Bu ülkeyi tek adamın iki dudağı arasına teslim etmeyiz. Bizim derdimiz isimler değil, bizim meselemiz rejim değişikliğine karşı durmak. Bu ülkeyi Saray’ın baskısı değil, halkın iktidarı kurtaracak” diye konuştu.

‘Evet’in sahibi devlet

Alper Taş ise iktidarın ve MHP’nin anayasa değişikliği maddelerinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından yüzde 70 ile ‘Evet’ çıkacağına inandığını ancak şu anda eteklerinin tutuştuğunu söyleyerek, “Yüzde 70’lerden geldik ‘1 oy fazla ile olsa evet çıksın yeter’ açıklamalarına. Halkın sağduyusu bunları şaşırttı. Ama halk arasında ‘Acaba bunlar katakulli ile evet çıkarır mı’ deniyor. Siz gidin oylarınızı kullanın sandıklar bizlere emanet” ifadelerini kullandı. Hayır diyenlerin neyi savunduğunu açıkça söylediğini, sokakta ise Evet’in sahibi olmadığını anlatan Taş özetle şunları söyledi:

“Evet’in sahibi devlet. Hayır’ın sahibi ise halk. Bizim derdimiz kişi değil, memleket sevgisi. Hayır diyenleri teröristlikle suçluyorlar. Ülkeyi anayasal faşizme dönüştürmek, memleketi sevmek teröristlikse biz teröristliğe devam ediyoruz. Evet çıkarsa bir kişi, Hayır çıkarsa memleket kazanacak.”

‘Ne istediler de yapamadılar’

Etkinliğe katılan yurttaşlarla yaptığımız konuşmalarda hepsi ülkenin tek adamın eline bırakılmasına tepkiliydi. Yapılacak değişiklikle tek bir adama sınırsız yetki verildiğini söyleyen yurttaşlar, “Bu kadar yetki Atatürk’e verilmedi. Evet oyu verecek komşularımıza Erdoğan dışında başka birisine oy verir misiniz dediğimizde ‘Hayır’ diyorlar. Peki ya yarın başka birisi gelir de ‘padişahlık ilan ediyorum’ derse ne yapacağız? Biz ne ülkemizin ne de geleceğimizin tek adama bırakılmasını istemiyoruz. Komşularımıza da bunu anlatarak hayır oyu vermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Allah korusun ülkemiz bir karışırsa bizlerin gidecek bir yeri bile yok. Bu zamana kadar ne istediler de yapamadılar. O yüzden herkes iyi düşünerek karar vermeli” dediler. Renkli görüntülerin yer aldığı etkinlikte yurttaşlar davul zurna eşliğinde halay çekti. Alper Taş ve Ali Şeker de yurttaşlara pilav dağıtımında görev aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler