Firarın kod adı salyangoz (!)

Cezaevlerindeki keyfi uygulamalara son örnek Karabük’ten geldi. Salyangozun kabuğunda kaçış planı görerek soruşturma açıldı.

Yayınlanma: 12.05.2014 - 21:12
Abone Ol google-news

Türkiye’nin dört bir yanındaki cezaevlerinde yatan yüzlerce siyasi mahkûma mektup gönderen yazar Adil Okay hakkında, Karabük Cezaevi’ne gönderdiği fotoğraftaki salyangoz ve kartpostalın arkasındaki çizimler “kaçış planına” benzetildiği gerekçesiyle soruşturma açıldı. Mersin’de yaşayan yazar Adil Okay, cezaevlerinde kalan siyasi mahkûmlara yıllardır mektuplar yazıyor. Okay, geçen aylarda Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’de tutuklu bulunan Kasım Karataş’a kızı Öykü’nün bir salyangoza bakarken çekilmiş fotoğrafı ve Kuşadası manzaralı bir kartpostalı gönderdi. Karabük T Tipi Cezaevi idaresi ise fotoğraftaki salyangoz ve kartpostalın arkasındaki çizimleri kaçış planına benzeterek Karabük Cumhuriyet Savcılığı’na Okay hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Okay, 2 Mayıs’ta Mersin’de polis merkezine çağrıldı ve şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Okay, ifadesinde kartpostalları kendisinin gönderdiğini, Kasım Karataş ile şahsen tanışmadığını, sadece mektup arkadaşı olduklarını ve Karataş’la mektuplaşmalarının son kitabında yer aldığını belirtti. Soruşturma kapsamında Adil Okay’ın eşi Tülin Okay da polis merkezine çağrıldı ve Karabük Cezaevi idaresince el konulan mektuplardaki el yazısının Adil Okay’a ait olup olmadığı kendisine soruldu.

Okay: Baş eğmem

Olayla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen yazar Adil Okay, “Ben taraflı bir yazarım. Benim tarafım, eşitlik ve özgürlük idealleri uğruna zindanlara düşen tutsakların tarafıdır. Ben 12 Eylül darbesi sonrasında Diyarbakır, Mamak, Metris zindalarında kanlarını mürekkep yapan devrimcilerin kuşağındanım. Hakkımda açılan bu soruşturma nedeniyle baş eğmem” dedi. Bugüne kadar 15 kitabı yayımlanan, Fransa PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olduğuna dikkat çeken Okay, “Bana bu soruşturma açılıyorsa, memlekette sahipsiz insanlara neler yapılmaz” diye konuştu. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi de, Adil Okay’ın insan hakları aktivisti olduğunu belirterek bu soruşturmada onu yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Yazar Adil Okay, geçen yıllarda küçük kızı Öykü’nün isteği üzerine mahkâmlara balonlar göndermiş, balonların “sakıncalı” bulunması üzerine ise “Devlet balonlarımı geri ver” adlı bir kampanya başlatmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler