Babacan’a fırça

Başbakan Erdoğan, çekle ilgili şikâyetler üzerine Merkez Bankası verilerini örnek gösteren Başbakan Yardımcısı Babacan’ı azarladı.

Yayınlanma: 12.05.2014 - 21:18
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyon kampında bazı milletvekillerinin karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasının ticarette sıkıntılara neden olduğu şikâyetlerine, “Merkez Bankası verilerine göre karşılıksız çek oranı yüze 3’e düştü” yanıtını veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, “Merkez Bankası verileriyle gelme bana, git Hamamönü’nde esnaf ne diyor, ona bak” dedi. Erdoğan, bir milletvekilinin eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a “kişiliksiz” demesi üzerine de “Böyle bir söz AK Partili bir vekile yakışmaz, böyle şeyler duymamayım” diye tepki gösterdi.

AKP’nin Afyon kampının basına kapalı bölümünde Başbakan Erdoğan, söz alan 30 milletvekilinin gündemdeki konular ve seçim bölgelerinde yaşadıkları sıkıntılara ilişkin görüşlerini aldı.

Özal ve Demirel örneği

Konuşan milletvekillerinin biri dışında hepsi Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasını istedi. Bir milletvekilinin “Halkın ve bizim rüyalarımızı bir çuvala koyup Çankaya Köşkü’ne gitmeyin. Özal da Cumhurbaşkanı olmak için partisini bıraktı, partiye de Yıldırım Akbulut gibi kişiliksiz birini getirdi. ANAP yok oldu gitti” demesine Erdoğan’ın sinirlendiği öğrenildi. Erdoğan, “Kişiliksiz gibi bir söz AK Partili bir milletvekiline yakışmaz. Bir daha böyle şeyler duymayayım. ANAP zayıfken Özal Köşk’e çıktı. Ama biz güçlü bir partiyiz, asla ANAP gibi olmayız” dedi. Erdoğan, muhalefetin partili Cumhurbaşkanı eleştirileriyle ilgili olarak “Özal ve Demirel’in partisi yok muydu, partili değil miydi?” diye konuştu. Anayasanın 104. maddesinde “Cumhurbaşkanı, devletin başıdır” hükmünün yer aldığını kaydeden Erdoğan, “Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Bu cümleye göre devletin başkanı olacak, bu devletin başıdır, yürütmenin başıdır. Kim gelirse gelsin bunu kullanması lazım” dedi.

Toplantıda karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılması da bazı milletvekillerince gündeme getirildi. Hapis cezasının kaldırılmasının çek kullanımını oldukça düşürdüğü, esnafın parasını alamayacağı kaygısıyla çek kullanmak istemediği, bunun da iş yaşamında sıkıntılara neden olduğu şikâyetleri dile getirildi. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın verilerinden örnekler vererek yeni uygulamayla karşılıksız çek kullanımının yüzde 3’lere kadar gerilediğini söyledi. Katılımcılar ise karşılıksız çek kullanımının yüzde 3’lere gerilemiş olabileceğini, ancak bunun çek kullanımının azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Başbakan Erdoğan ise Babacan’a “Merkez Bankası verileriyle gelme bana, bankanın aldığı kararlar da ortada. Bu şikâyetleri dile getirenler sahadan geliyor. Merkez Bankası’nın verileri değil Hamamönü’nde esnaf ne diyor, pazarda bu konudaki sıkıntılar ne onlara bak” diye konuştu.

Bazı milletvekilleri, yurt sorununa dikkat çekerken bazı hayırsever yurttaşların ortaokullar için yurt yaptığını, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın “sadece liselere yurt yapılma kararı olduğu” gerekçesiyle izin vermediğinden şikâyetçi oldu. Erdoğan, bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan okullara yurt yapmanın özendirilmesi için çalışma yapılmasını istedi. Cemaat yurtlarından ayrılan çok sayıda öğrenci olduğu, ancak bazı illerde devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle sıkıntı yaşandığı da dile getirildi. Bazı milletvekilleri de bedelsiz askerlik konusunda yoğun talep olduğunu belirtti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise bu konuya sıcak yaklaşmadıklarını söyledi.

MİT’in internet yazışmaları izlenmiş

Toplantıda paralel yapıyla mücadele konusunda bilgi veren İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT’in kampusu etrafına döşenen telefon ve internet kablolarıyla teşkilatın yazışmalarının izlendiği bilgisini verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler