Adliyede utanç günü: Cumhuriyet için nöbet tutan avukatlara tekme tokat polis müdahalesi

Gazetemizi susturma operasyonunda tutuklanan meslektaşları Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku için bugün nöbete başlayan avukatlara polis müdahale etti. Polis müdahalesi sırasında yaralanan avukatlar oldu.

Yayınlanma: 06.04.2017 - 12:06
Abone Ol google-news


Gazetemizi susturma operasyonunda tutuklanan meslektaşları Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku için dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ‘Adalet Nöbeti’ne başlayan avukatlar çevik kuvvet ve sivil polislerin sert müdahalesiyle karşılaştı. Müdahale sırasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil’in burnu, avukat Erkan Ünüvar’ın ise ayağı kırıldı. 8 avukat da gözaltına alındı.

Tutuklu bulunan meslektaşlarına destek olmak ve serbest bırakılmaları istemiyle İstanbul Adliyesi C Kapısı girişindeki Themis heykeli önünde toplanan avukatlar ellerinde ‘Savunmaya Özgürlük’ dövizleri ile bir süre sessizce merdivenlerde oturdu. Avukatların yanına gelen polis, eylemin sonlandırılmasını istedi. Yapılan görüşmenin ardından avukatlar eylemlerini saat 13.00’a kadar sürdüreceklerini bildirdi. Bunun üzerine çevik kuvvet polisleri, avukatların bulunduğu gruba müdahale ederek kalkanlarla darp etti ve gaz kapsülü attılar.

Bazı avukatların yüz ve vücutlarının çeşitli yerlerinden aldığı darbelerle yaralandığı görüldü. Müdahale sırasında ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil’in burnu, avukat Erkan Ünüvar’ın ise ayağı kırıldı. Ünüvar’ın ayağı hastanede alçıya alındı. Avukatlar Diren Yeşil, Özge Serdal, Kemal Aytaç, Kıvanç Kayaoğlu, Sevinç Sarıkaya, Erkan Ünüvar ve İsmail Anıl Başoğlu gözaltına alındı. Avukat Bahri Belen ve bir grup avukat ise savcının yanına giderek gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Gözaltına alınan avukatlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Adliye avukatların yeri

Eyleme destek veren HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, üzerlerine gelen çevik kuvvete tepki göstererek, “Ne yapacaksınız? Süpür süpür mü yapacaksınız” dedi. Kerestecioğlu, adliyenin avukatların yeri olduğunu belirterek iktidarın emriyle adliyenin polis ve çevik kuvvetle yönetildiğini söyledi. Barışcıl eylemlerde sürekli müdahale ile karşılaştıklarını belirten Kerestecioğlu, “Bugün de bir sürü avukatımıza ben de dahil olmak üzere şiddet uygulandı. 70 yaşında avukatlara saldırdılar ve adliyenin içerisinde gaz sıktılar. Bu asla kabul edilemez bir şey. Baro yönetiminin de kendine bir çekidüzen vermesi lazım. Savcı aynı okullardan mezun olduğumuz insandır. Avukatları ters kelepçeyle gözaltına aldırıp, şiddet uygulamak gibi bir muameleyi asla yaptırtamaz, hoş göremez, aksine onun gelip engellemesi lazım. Bütün bunlar baskı rejiminin göstergeleridir” ifadelerini kullandı.

Güvenliğimiz yok

Avukat Several Ballıkaya ise sakin ve sessiz bir şekilde otururken polisin saldırısına maruz kaldıklarını belirterek, “8 avukat arkadaşımız gözaltına alındı, bunu ciddi bir şekilde şiddet uygulayarak yaptılar. Adliye avukatların yeri, doğal olarak taleplerini adliyenin içinde yerine getirdiler. Bu talebin dile getirilmesine bile tahammül edemediler. Adliye içinde avukatlığın, savunmanın hiç bir anlamı kalmadı. Avukatların burada çalışmasına ve yaşamasına izin verilmediğini görüyoruz. Polisin bütün kontrolle avukatları bastırmaya sindirmeye çalıştığını görüyoruz” diye konuştu.

Avukatlarını isterler

Avukat İlknur Alcan da “Kalkanlarıyla bize vurarak önce bir kısmımızı dışarı attılar. Bazı arkadaşlarımızı yumruklarla darp ettiler. 3 kere aynı şeyi tekrarlayarak bizi dışarı attılar. Burası bizim iş yerimiz, avukatlar olarak adliyelerde görevimizi yerine getiriyoruz. Bir tepkimiz olduğunda da bunu adliyelerde yerine getiriyoruz. O emri veren savcılar da bugün yakalandıkları zaman ilk söyledikleri söz ‘avukatımı istiyorum’... Buradaki polis amirlerine de tekrarladık, bugün onlar mağdur olsalar ilk görmek istediğiniz kişi avukatları olacak” dedi. Avukat Kemal Aytaç yargı ve savunma hakkı için her perşembe nöbet tutacaklarını belirterek, “5 Nisan Avukatlar Günü ama bugünkü koşullarda bu ülkede kutlanacak bir avukat günümüz olamaz” dedi.

Cumhuriyet için nöbet tutan avukatlara müdahale - VİDEO

AVUKATLAR ÇIKARILDI YERLERİNİ POLİSLER ALDI

Avukatların tekme tokat dışarıya çıkarılmasının ardından polis, avukatların nöbet tutmak istediği bölgeye yerleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler