Cumhuriyet iddianamesi, CHP'nin raporunda: Suç icat edildi

Cumhuriyet iddianamesi, CHP’nin hak ihlalleri raporuna girdi.

Yayınlanma: 11.04.2017 - 22:22
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Şenal Sarıhan, 3-10 Nisan arasında gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, gazetemiz yazar, çizer, muhabirleri hakkında tutukluluklarının 156. gününde tamamlanabilen iddianame ve İstanbul, Çağlayan Adliyesi’nde avukatların dayanışmak için başlattıkları oturma eylemine polis müdahalesi de yer aldı.

Delil yerine kanaat

Gazetemizin tutuklu yazar, çizer ve yöneticilerine yönelik hazırlanan iddianameye geniş yer verilen raporda, “Somut delillerden çok kanaatlerin yer aldığı iddianamede ‘Cumhuriyet Gazetesi’ne 2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından el konulduğu’ öne sürülerek hukuk tarihinde eşi görülmemiş bir suç icat edildi: ‘Gazetenin yayın çizgisinin değişmesi’ Gazetenin tasarımının da değişmiş olması, tirajındaki azalma gibi unsurlar da ‘delil’ olarak iddianamede yer alırken gazeteciler hakkında 7.5 yıldan 43 yıla kadar hapis istendi. Üzerinde ‘gizli’ ibaresi bulunan iddianamenin mahkemece kabul edilmeden ve avukatlara verilmeden önce Sabah gazetesine servis edilmiş olması ayrıca bir hak ihlali olarak kayıtlara geçti. Soruşturmayı başlatan ve FETÖ’den yargılandığı ortaya çıkan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam’ın iddianamenin altında imzası olmaması dikkat çekti” ifadeleri yer aldı.

Gazetecilere tehdit

Raporda, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü arifesinde, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda tanıklık eden Cem Küçük’ün TGRT’de yayımlanan Medya Kritik programındaki sözleri hak ihlali kapsamında, “Cumhuriyet paçavrasına hâlâ kayyım atanmaması da utançtır’ diyerek gazetecileri ‘Gebereceksiniz’ diye tehdit etti. Küçük ‘Gebereceksiniz ama hukuk yoluyla, başka yollarla’ şeklinde sözler sarf etti” denilerek aktarıldı.

‘Hayır’a baskı

16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu için ‘hayır’ kampanyası yürüyenlere yönelik baskı ve şiddet örneklerine yer verildi. Hak ihlallerinden dikkat çekenler şöyle:

* Adana’da 65 yaşındaki Bekir Polat, 16 Nisan’da yapılacak olan halkoylaması için kendisine verilen ‘evet’ bildirisini kabul etmediği ve ‘hayır’ oyu vereceğini söylediği için dövüldüğü iddiasıyla şikâyetçi oldu.

* İzmir’de cadde üzerindeki demir dubaya ‘Geleceğim için hayır’ etiketi yapıştırdıkları gerekçesiyle 3 CHP’li gözaltına alındı. Karakola götürülen gençlere Kabahatler Kanunu kapsamında 109’ar lira ceza kesildi.

* İstanbul Valiliği, Türkiye Komünist Partisi’nin 8 Nisan Cumartesi günü Kartal’da yapacağı ‘Hayır’ mitingini yasakladı. Gerekçe olarak ise “yeterli polis yok” açıklaması yapıldı -Antalya’da, Birleşik Haziran Hareketi üyelerine 2 bin 497 lira para cezası kesildi.

* CHP Çankaya ilçe binasına asılan “Hayır” pankartı Ankara Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı ekipler tarafından indirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler