Çerkezköy sadece AFAD’ın ilgisini çekti

Uzmanlar patlama ve sızıntıyı ‘20 km uzaklıktan hissettik’ dedi. ÇMO Trakya Bölge Temsilciliği bakanlığa ölçüm için başvuracak.

Yayınlanma: 14.04.2017 - 22:56
Abone Ol google-news

Tekirdağ Çerkezköy’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde bir boya fabrikasında gerçekleşen kimyasal sızıntı ve patlamanın ardından bölge sakinleri endişeli. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Trakya Bölge Temsilcisi Betül Süel Altan, patlama sırasında Çorlu’da olduğunu, 20 km mesafeden patlamanın ve sızıntının etkisini hissettiklerini söyledi. Altan, bölgede sadece AFAD’ın inceleme yaptığına dikkat çekti. ÇMO Trakya Bölge Temsilciliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na patlamanın çevresel etkisinin ölçülmesi için başvuruda bulunacak.

3 gün geçti ama...

Çerkezköy’deki boya kimya fabrikasında geçen çarşamba günü meydana gelen patlamadan etkilenen 79 işçi hastanelerde tedavi altına alınmıştı. Yangın 7 saatte söndürülmüştü. Tekirdağ Valiliği’nden yapılan açıklamada, insan sağlığına zararlı bir maddeye rastlanmadığı belirtilmişti. Patlamanın ardından bölgede endişe sürüyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Altan, Trakya’nın tarım arazileriyle ünlü bir bölge olduğunu anımsatarak “Buna rağmen burada 1500’den fazla fabrika mevcut. Çok büyük fabrikalar da var. Çevre denetimi de bu yüzden yetersiz kalıyor. Yeterli denetim yapılmıyor” dedi. AFAD’ın patlamaya ilişkin raporunun ayrıntılarının açıklanmadığına dikkat çeken Altan, şöyle konuştu: “Rapor yayınlanmadı. Halka neye göre ve hangi yöntem kullanılarak ölçüm yapıldığına ilişkin bilgi verilmedi. Fabrika kazalarına ilişkin kazanın ya da patlamanın hemen ardından bölgede bakanlık ve AFAD tarafından ayrıntılı çevresel etki incelemesi, analizi yapılmalı. Bölge halkında da hâlâ tedirginlik var.” Bakanlık yetkililerinin de bölgede ölçüm yapması gerektiğine değinen Altan, “Bakanlığa başvurarak patlamanın etkilerini incelemelerini, ölçüm yapmalarını talep edeceğiz. Yapılan çalışmaların da raporlanmasını isteyeceğiz” dedi. Altan, fabrikaların Çerkezköy’e ciddi zararlar verdiğine de dikkat çekerek “Havamızı, suyumuzu etkiliyor. Tarım bölgesi burası ama maalesef sanayileşme git gide de arttıyor. Denetimler ve yaptırımlar artırılmazsa, çevre kirliliğiyle karşılaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Termik tehdidi de var

İstanbul - Tekirdağ sınırına kurulması planlanan termik santralın bir bölümü de Çerkezköy tarım arazileri üzerinde kalıyor. Çerkezköylüler “Fabrikalardan kaçabildiğimiz tek yer burasıydı. Buraya da termik santral yapmak istiyorlar. Yaşam kalmayacak” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler