Skandal karar mesajla iletildi

‘Evet’ mühürü kullanılan oyların geçerli olduğuna ilişkin YSK kararı sandık kurullarına mesajla paylaşılırken, karar numarası da yazıldı. Mühürsüz pusulalara ilişkin mesajda ise karar numarası yer almadı.

Yayınlanma: 18.04.2017 - 23:04
Abone Ol google-news

16 Nisan refarandumunda yurtiçinde ‘arkasında mühür bulunmayan oyları’ geçerli sayan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), yurtdışındaki “mühürsüz zarfları ve oyları geçersiz kabul ettiği” ortaya çıktı. YSK; seçim günü “tercih” mühürü yerine “evet” mühürü kullanılan oyların geçerli olduğuna ilişkin kararı sandık kurulu başkanlarına kısa mesajla paylaşırken, karar numarasını da bizzat yazdı. Buna karşılık YSK; mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına ilişkin kararını, karardan bir saat sonra saat 17.06’da sandık kurulu başkanlarına kısa mesajla bildirdi, ancak duyuruda kararın numarasının yazılmaması soru işareti yarattı.

AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, referandum günü 15.30 sıralarında YSK’ye dilekçe vererek, mühürsüz oyların geçerli sayılmasını istedi. Bu talebi kabul eden YSK’nin mühürsüz oyların geçerli olduğu kararını, 16.05 gibi aldığı öğrenildi. Bu karar alındığında Doğu’daki 32 ilde oy kullanma işlemi bitmiş, sandıklar açılarak sayım başlamıştı. Ancak YSK tartışmalı kararı, sandık kurulu başkanlarına ancak 17.06’da SMS ile göndermesi soru işareti yarattı. Sandık kurulu başkanlarına 17.06’da geçilen mesajda, “Yüksek Seçim Kurulu’nca bugün yapılan toplantıda sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarflarının, dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Sayım döküm işlemlerinin buna göre yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı. Mesajda hiçbir karar numarasının yer almaması dikkat çekti.

Yurtdışında geçersiz

Öte yandan YSK’nin tartışmalı kararının aksine yurtdışı sandık kurullarındaki mühürsüz zarfların geçersiz olduğuna karar verdiği ortaya çıktı. Yurtdışı ilçe seçim kurulu tarafından verilen 2017/404 numaralı karara göre, AKP yetkilisi Bilal Haliloğlu, 472 numaralı sandık 1-C, 2-C, 1-D ve 2-D’de açılan zarfların dışında bazı zarfların arka yüzünde mühür olmaması sebebiyle oyların zarflar açılmadan geçersiz sayılmasına itiraz etti. Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, bu talebi reddetti.

Sayımda mühür

Öte yandan referandum sırasında ne kadar mühürsüz oyun geçerli olduğu halen netleşmedi. Bu konuda ne CHP’liler ne de YSK yetkilileri bir sayı açıkladı. Ancak bu aşamadan sonra sayının tespit edilmesi de zorlaştı. Çünkü seçim günü YSK’nin sayımlar henüz yeni başladığı sırada “mühürsüzler geçerlidir” açıklamasıyla birlikte, birçok sandık görevlisi oy pusulalarını mühürleyerek bu eksikliği giderdiği görüntülere yansımıştı.

Başkan itirazı engelledi

Bu arada referandum sonuçlarına yönelik ilçe seçim kurulu düzeyindeki itiraz süresi dün sona erdi. YSK Başkanı Sadi Güven, önceki gün yaptığı “İl ve ilçe seçim kurulları bizim kararımız doğrultusunda sonuçları değerlendirmek zorundadır” açıklaması itirazlarının önüne kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler