Lüks işkembecide cinsel ayrımcılık: Travestilere servis açmıyoruz

Ankara Çayyolu'ndaki lüks işkembecide yaşanan çirkin olay karakolda bitti.

Yayınlanma: 23.04.2017 - 11:30
Abone Ol google-news

Ankara'nın Çayyolu semtindeki lüks işkembecide kendilerine servis açılmayan travesti yurttaşlar, karşılaştıkları çirkin muamele üzerine karakola giderek şikayetçi oldu.

"Janset isimli trans kadın, başından geçen olayı sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan paylaştı.

Daha önce defalarca gittiği işkembeciye arkadaşı ile birlikte gittiklerinde kendilerine "İçeriye giremezsiniz patronun kesin emri var travestilere servis açmıyoruz, müşteriler rahatsız oluyor sizleri istemiyorlar" dendiğini, şikayet üzerine gelen polis memurlarının da kendilerine yönelik yine cinsel ayrımcılık yapmaya devam ettiklerini anlattı. 

Ayrımcılığa uğrayan yurttaşın Facebook'ta paylaştığı mesaja göre olay şöyle gelişti:

Dün gece K... İşkembecisi'nde ayrımcılık, hakaret, tehdit ve şiddete maruz kaldık (ben ve iki arkadaşım). İçeriye giremezsiniz patronun kesin emri var travestilere servis açmıyoruz, müşteriler rahatsız oluyor sizleri istemiyorlar denildi. Daha önce defalarca gittiğimiz güler yüzle karşılandığımız iyi hizmet edildiğimiz bir mekan dün gece garip bir şekilde bu tavrı sergiledi. Biz buraya çorba içmeye geldik, boş masanız da var hangi gerekçeyle ve hangi hakla hizmet vermeyi reddedebilirsiniz diyip bahçe katında bir masaya oturduk. Önümüzden derhal servisler toplandı masa boşaltıldı. Arkadaşımın kolundan zorla tutarak kaldırmak istediler. O da doğal olarak herkese sordu bizi burada istemeyen, bizden rahatsız olan var mı diye. Tüm müşteriler alkışladı ve biz sizi istiyoruz o nereden çıktı, niye servis açmayacaklarmış diye tepki de gösterdiler çalışanlara.

Şef gelerek burada bir hafta kadar önce sizden birileriyle sorun yaşadık, olay çıkardılar. O yüzden artık almıyoruz sizinkileri dedi. Biz elbette buna da tepki gösterdik. Burada herhangi başka kmlikten birisi olay yaşadığında siz tüm o kimliğe mensup insanlara ayrımcılık uygulayamazsınız da dedik. Polisi çağırmalarını istedik. Baktık çağırmıyorlar ben 155'i arayarak bir ekip arabası istedim. 155 Esat Karakolu'na yönlendirdi kendi mıntıkaları olduğu için. Telefonda Karakol önce ekip göndermeyi reddetti, bana bağırmaya kalktı memur. Ben de ona göndermek zorundasınız ne münasebet şiddete darpa uğruyoruz burada dedim. Mecburen gönderdiler.

Gelen iki polis memuru gayet lakayıt davranarak "cicim" "biz sizleri iyi tanırız" vs tavrı takınmaya kalktılar. Derhal ciddiyetimizi koruyarak mesafeli konuşmaları gerektiğini söyledik. Polislere olayı aktarırken ve tutanak tutmalarını isterken bir anda mekan sahibi olduğunu iddia eden bir adam geldi ve "kalkın lan burdan, size çorba morba yok" diyerek el kol hareketleri yaparak oturduğumuz masada üstümüze yürüdü. Polis sanki adamın 40 yıllık ahbabı gibi sakin ol kardeşim tamam biz götürüyoruz şimdi bunları diyip adamın bize vurmasına engel oldu.

Sonrasında polisler kalkın karakolda ifade verip şikayetçi olmanız gerekiyor burda tutanak falan tutmayız biz sonra gelir kimlik tespiti yaparız vs diyince onlarla da tartıştık. Görevlerini ve sorumluluklarını hatırlattık. Gece amiri bir anda sinirlenip bize bağırdı kalkın lan sizle mi uğraşacağım vs şeklinde. Biz de doğal olarak mesafesini korumasını, fiziksel temasta bulunma hakkının olmadığını sesini alçaltmasını ve görevini düzgün yapması gerektiğini hatırlattık.

Kalktık ve ifade verip davacı ve şikayetçi olmak üzere Esat Karakolu'na vardık. Biz mekandan çıkarken polislerle beraber o mekan sahibi olduğunu iddia eden adam hala arkamızdan gelip tehditler küfürler savurmaya devam etti bu arada.

Karakol içerisinde arkadaşım tuvaleti sorduğunda erkekler tuvaleti diye belirtilmiş yere ille de yönlendirilmek istendi, "ameliyatlı" olup olmadığı soruldu. Bana sürekli "gel bakalım Ali" "Alicim" "cicim" falan diye hitap edilmeye kalkıldı. Ben de gayet düzgün bir şekilde sayın memur bey bana Janset diye hitap edeceksiniz, ayrıca bu ne samimiyet mesafenizi koruyun dedim. Trans erkek arkadaşımıza flört etmeye kalktı memur vs.

Neyse al takke ver külah derken karakolda resmi yazılı ifade ve suç duyurusunda bulunmamızı zorladık, başardık.

Sağ olsunlar Hüner anne, Aşkın anne ve Nora karakola geldiler. Moral ve destek oldular. O arada arayan ya da mesajla ulaşıp gelelim mi diye soran arkadaşlar oldu. Ben gerek olmadığını, boşuna yorulmamalarını söyledim. O ilk çağrıyı K.... İşkembecisi mekanı için yaptığımı, orada trans görünürlüğüne daha fazla ihtiyaç olduğunu şimdi karakol aşamasında bir sorun olmadığını belirttim.

Sabaha karşı saat 04:30'du işlemler bitip çıkabildiğimizde. İyi kötü, haset ya da dayanışmacı, pislik üreten basit ya da düzgün insan gibi yorum yapmış, mesaj atmış herkesi sonrasında görebildim. Herkese iyisiyle kötüsüyle teşekkürler.

Olay bundan ibaret. Beni tanıyanlar çok çok iyi bilirler ki taşkınlık çıkaracak, kimseyi rahatsız edecek, görgüsüz davranacak birisi hiçbir zaman olmadım. Arkadaş çevremi de düzgün, kaliteli, kendini bilen insanlardan seçerim. Dolayısıyla mekanda "aaa ama biz gittik bir şey olmamıştı" " kim bilir naptınız da öyle oldu" gibi pislik kafalarıyla yorumlayanlara özellikle belirtiyorum ki anlasınlar. Sadece ve sadece cinsiyet kimliğimizden kaynaklı bir ayrımcılığa uğradık, açıkça travesti olduğunuz için size servis açmıyoruz denildi.

Hepinize iyi haftasonları!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon