Can Gürkan tutuklandı

Soma'daki faciayla ilgili soruşturma sürüyor. Olayla ilgili tutuklu sayısı 8'ye yükseldi. Son olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Ramazan Doğru ile şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan da tutuklandı.

Yayınlanma: 19.05.2014 - 18:29
Abone Ol google-news

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün  "ihmal, birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla 30'a yakın kişi için gözaltı kararı almıştı.

İlk etapta adliyeye sevkedilenlerden aralarında İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden mühendislerinin de bulunduğu 5'i tutuklandı.

Serbest bırakılan 11 kişiden 8'i hakkında adli kontrol sistemi uygulanması kararı alındı.

Emniyetteki ifadeleri tamamlanan 7 kişi ise akşam saatlerinde soma adliyeyesine  sevkedildi.

Teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik tutuklandı. 5 kişi ise Naci Kor, İsmail Adalı, Nazmi Cem Nesimoğulları ve Necati Karadeniz denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında nöbetçi mahkemeye sevk edilen Genel Müdürü Ramazan Doğru da tutuklandı.

Ramazan Doğru'nun ifadeleri

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ı savcı, denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest bırakılması istemiyle mahkemeye sevk etti ancak, kararı Ramazan Doğru'nun ifadeleri üzerine değişti.

Ramazan Doğru, ifadesinde, Soma Kömür İşletmeleri şirketinin tüm sorumluluk yetkilerinin kendisine devri konusuyla ilgili belgedeki imzanın kendisine ait olmadığını iddia etti.

Bunun üzerine savcı, Can Gürkan için ek gözetim süresi istedi. Savcılık tarafından yeniden sorgulandıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Gürkan, tutuklandı.

Soruşturma kapsamında tutuklananların toplam sayısı 8'e yükseldi.

"Zamanı gelince konuşacağız"

Adliyeye getirilenler arasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da olduğu görüldü. Gürkan adliyeye girerken  "zamanı gelince konuşacağız" dedi.

"Soruşturmayı 31 savcı yürütüyor"

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner,  Soma Adliyesi önünde düzenlediği basın toplantısında,Soma ilçesine bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında, 13 Mayıs Salı günü saat 13.15 sularında facianın meydana geldiğini anımsattı.

Kamuoyunun söz konusu olayla ilgili doğru bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla basın açıklaması yapılmasına karar verildiğini anlatan Şahiner, olayın ardından ilk etapta vefat eden madencilerin ölü muayene ve otopsi işleminin süratle yapıldığını söyledi.

Madenci cenazelerinin ailelerine tesliminin yapıldığı Kırkağaç ilçesinde görev yapmak üzere HSYK tarafından İzmir, Balıkesir, Bergama, Manisa, Akhisar, Soma, Kırkağaç ve Saruhanlı'dan toplam 28 cumhuriyet savcısının geçici yetkilendirildiğini vurgulayan Şahiner, Kırkağaç ilçesindeki 3 savcıyla birlikte bu sayının 31'e yükseldiğini belirtti.

Soruşturmayla ilgili savcıların ivedilikle görevlerine başlayıp ölü muayene, otopsi işlemi ve defin ruhsatlarının düzenlenmesi, madenci cenazelerinin ailelerine en kısa sürede teslim edilmesi gibi işlemleri gerçekleştirdiğine işaret eden Şahiner, şunları kaydetti:

"Kırkağaç ilçesindeki işlemlerin tamamlanması üzerine HSYK tarafından yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının yetkileri kaldırılmıştır. Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde ilk andan itibaren tüm önlemler görevli olan Soma Cumhuriyet Savcısı tarafından alınmış, delillerin tespiti ve muhafazası gerçekleştirilmiştir. Soma ilçesinde görevli iki cumhuriyet savcısı, maden ocağına maden mühendisleri, elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetiyle birlikte girerek olayın meydana geliş sebebini tespit edebilmek için olay yeri keşfi işlemini gerçekleştirmişlerdir. Olayın olduğu ocak içerisinde cumhuriyet savcılarımız, olayın sebebinin ortaya çıkarılması için her türlü ihtimali değerlendirerek çok titiz bir şekilde saatler süren incelemeyi bilirkişi heyetiyle gerçekleştirmişlerdir."

"Trafo patlaması değil"

Maden ocağındaki olayın neden meydana geldiği hususunda birçok iddianın bulunduğunu, trafo patlaması sonucunda olup olmadığı konusunda gerekli incelemelerin yapıldığını aktaran Şahiner, bilirkişi heyeti tarafından cumhuriyet savcılarıyla yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebiyle ilgili ilk raporun hazırlandığını dile getirdi.

Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir.

Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."

HSYK tarafından görevlendirilen savcılar

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, olayın soruşturmasının  Soma ilçesinde görevli 3 cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti kapsamı ve genişliği delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturanın bir an evvel tamamlanabilmesi için HSYK tarafından Akhisar ilçesinde görev yapan 2 savcının geçici olarak,Soma Cumhuriyet Savcısı olarak yetkilendirildiğini bildirdi.

Cumhuriyet savcılarının ivedilikle görevlerine başlamak suretiyle soruşturmayla ilgili işlemleri devam ettirdiğini, olay hakkında soruşturmayı yürüten 5 cumhuriyet başsavcısı tarafından koordinatör olarak belirlenen kıdemli cumhuriyet savcısının koordinatörlüğünde, müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadeleri alınıp, gözaltına alınmış olan şüphelilerin de ifadelerine başlandığına değinen Şahiner, şu bilgileri verdi:

"Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri alınan şüphelilerden 6'sı ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan şüpheliler ise mahkeme tarafından serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nca sorgulanan 4 şüpheli, cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç, bu aşamada, TCK'nın 85/2 maddesinde düzenlenen 'Taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem' olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılanmanın yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır."

"Alp Gürkan hakkında gözaltı kararı yok"

Soma Kömür İşletmeleri'nden yapılan açıklamada ise Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Eynez Maden Ocağı’nda yaşanan elim kaza nedeniyle hakkında çıkan gözaltı kararını bu sabah öğrenmiştir. Soma’da emniyet güçlerine müracaat ederek hakkında gerekli işlemin yapılmasını talep eden Can Gürkan’ın ifadesi alınmaya devam edilmektedir. Soma Holding gözaltındaki tüm çalışanları için avukat görevlendirmiştir, aksi yönde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmamaktadır. Yapılan haberlerde hukuki sürecin başladığının göz önünde bulundurulmasını rica eder, hassasiyetiniz için teşekkür ederiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler