Taksir değil kasıt gerek

Soma'ada hukiki tartışma başladı.

Yayınlanma: 19.05.2014 - 19:25
Abone Ol google-news

Soma’da maden ocağında 301 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 25 kişinin Türk Ceza Yasası’nın 85/2 maddesinde düzenlenen “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak”la suçlanması hukuki tartışma yarattı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ceza hukukçusu Ersan Şen, bu olay için “olası kastla adam öldürme” maddesinin uygulanması gerektiğini ifade etti. Bu maddenin uygulanması durumunda 28 yıl hapis cezası veriliyor. Olayı başından beri yakından izleyen Kozağaçlı, olayın bilinçli taksirle değil, “olası kastla adam öldürme” olduğunu belirterek TCK’nin 82. ve 21/2 maddelerinin uygulanması gerektiğini ifade etti. Kozağaçlı, “Burada birden fazla insanı gazla boğarak öldürdüler. Fakat bu kasıttır. Öldürmek için kastetmediler. Üretimi artırmak için ölürlerse ölsünler dediler. Madendeki kızışmanın sebebi de üretimi artırmadan kaynaklandı. Bunu görmezden geldiler” dedi.

Şen: TKİ yetkilileri soruşturulsun

“Hareketi bilerek yapıyorsanız, sonucu öngörüyorsanız, ama insanlar ölürse ölsün diyorsanız, bu muhtemel kastla adam öldürme suçudur” diyen Ersan Şen, burada TCK’nin 21. maddesinin uygulanabileceğini ifade etti. Faciadan dolayı devlet kurumlarının sorumluluğuna dikkati çeken Şen, “TKİ yetkilileri ile işmüfettişleri soruşturmada yok. Oysa savcılığın bu iki kurumun yetkilileri için, Enerji ve Çalışma bakanlarından soruşturma izni istemeleri
gerekiyor” dedi.

Suçlanan mühendise prim

Cumhuriyet’in ulaştığı SGK kayıtlarına göre işletme müdürü Akın Çelik, geçen ay 6 bin 961 TL maaş aldı. Günlük 47 TL’ye çalışan işçiler dahi var. Gözaltına alınan mühendis Necati Demirci ise şirketten geçen ay 2 bin 283 TL maaş alırken 3 bin 24 TL ise prim almış. Demirci’nin geçen ay cebine giren para ise 5 bin 407 TL olmuş. İşçiler ise ortalama 200 TL prim aldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler