‘ByLock’ yok ama tutukluluğa devam

Gazetemiz çalışanı Emre İper’in tutukluluğuna yapılan itiraz, ByLock kullanıcısı olmadığına ilişkin rapora rağmen reddedildi.

Yayınlanma: 09.05.2017 - 19:38
Abone Ol google-news

Gazetemize yönelik soruşturma kapsamında, muhasebe servisi çalışanımız Emre İper, 34 gün önce İstanbul 12. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından ByLock kullandığı iddiasıyla tutuklanmıştı. Tutuklamaya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 3 satırlık bilgi notu gerekçe gösterilmişti. İper, hâkimlik sorgusu sırasında bu iddiaya “Cumhuriyet iddianamesini okuduğum sırada ismimin baş harflerinin kısaltılarak cep telefonu numaramın bir kısmının belirtildiğini görünce avukat Tora Pekin’e giderek durumu anlattım. Cep telefonumun imajı alındı. Ertesi gün savcılığa başvuracakken o gece evime baskın yapıldı” diye yanıt vermişti.

İper’in tutuklanmadan önce alınan cep telefonunun yedeklemesi soruşturma dosyasına sunulmuştu. Savcılıkça el konulan cep telefonu ile ilgili İper’in gözaltına alındığı tarih olan 6 Nisan’dan bugüne kadar rapor aldırılmadı. Bunun üzerine gazetemizin avukatları tarafından yeminli adli bilirkişiden alınan uzman mütalaası ile tutukluluğa itiraz edildi. Mütalaada, İper’in telefonunda ByLock isimli programın hiçbir zaman kurulmadığı, buna ilişkin hiçbir iz bulunmadığı vurgulandı.

İper’in tutuklunmasına karar veren İstanbul 12. Sulh Ceza Hâkimi Ömer Harun Özbek, İper’in eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan gerginlik sonucunda Davutoğlu’nun başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevlerini bırakması ile sonuçlanan ve siyasiler ve yazarlar tarafından “Pelikan darbesi” olarak nitelendirilen süreçle ilgili içinde “darbe” sözcüğünün geçtiği Twitter paylaşımını tutuklamaya dayanak yapmıştı. Tutukluluğa yapılan itirazda, bu sürecin, sayısız gazeteci ve yazar, CHP, HDP ve MHP tarafından “darbe”, “saray darbesi” ya da “pelikan darbesi” olarak adlandırıldığı anımsatıldı.

Kaçmadı, delil topladı

Yargıç Özbek'in kaçma şüphesi iddiasıyla tutuklama kararı ile ilgili olarak da itiraz dilekçesinde, İper'in kendisi hakkındaki ByLock soruşturmasından 5 Nisan’da haberdar olduğu belirtilerek, “Bu tarihte telefonunun yedeklemesini yaptırması bunun somut kanıtıdır. İper suçlamadan haberdar olduğunda kaçmamış, tam aksine suçsuzluğunu kanıtlamak için hukuksal deliller toplamaya başlamıştır” denildi. İtirazı inceleyen İstanbul 13. Sulh Ceza Hakimi Utku Ercan, tutuklama kararını veren yargıç Özbek’in kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını iddia ederek, itirazı reddetti. İper, gözaltına alındığı günden bu yana cep telefonunda resmi inceleme yapılmasını istiyor. Buna karşılık dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle soruşturmayı yürüten savcı Yasemin Baba'nın ne tür bir işlem yürüttüğü, telefonu inceleme için bilişim şubeye gönderip göndermediği dahi bilinmiyor. Bilindiği üzere, İper'le aynı zamanda ifadesi alınan gazetemiz ulaştırma görevlisi Yavuz Yakışkan da, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri ile 777 kez telefon irtibatı olduğu gerekçesiyle 14 gün gözaltında kalmıştı. Yakışkan'ın ifadesi sırasında suçlama konusu irtibatın gerçekte İstanbul'daki komşusuyla olduğunun ortaya çıkmış ve Yakışkan serbest bırakılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler