Absürd soruşturma trajikomik gözaltı

Gazetemiz avukatları, cumhuriyet.com.tr'nin yayın yönetmeni Oğuz Güven’in gözaltı kararına itiraz etti. CHP milletvekili Barış Yarkadaş ve avukatı Turan Aydoğan da dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Güven ile görüştü. Yarkadaş, “Bugün Oğuz Güven ve diğer gazetecilerin yaşadıkları askeri darbe dönemlerini aratmıyor” diye konuştu.

Yayınlanma: 13.05.2017 - 22:37
Abone Ol google-news

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in gözaltındaki üçüncü günü. Güven, dün, emniyette avukatı Turan Aydoğan, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve kızı Demet Güven Akyıldız ile görüştü. Güven’in moralinin yerinde olduğunu söyleyen Yarkadaş, “Polislerin kendisine gayet nazik davrandığını, herhangi bir sorun yaşamadığını söyledi. Ancak açılan soruşturmanın hukuki hiçbir yanının olmadığını da dile getirdi” dedi. Güven’in avukatlarından Tora Pekin de 7 günlük gözaltı süresine itiraz etti. Güven hakkında, 10 Mayıs’ta vefat eden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili haberin, kısa süre sonra değiştirilen başlığı nedeniyle, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından soruşturma başlatılmıştı. Güven, önceki gün evinden gözaltına alınmıştı.

CHP'den Oğuz Güven için çağrı: Derhal serbest bırakın!

İstanbul Emniyet’i Güvenlik Şube’de Güven ile görüşen Yarkadaş, soruşturmayı gazetemize değerlendirdi. Oğuz Güven’i 1997’den beri tanıdığını ifade ederek, “Oğuz Abi 1997’de Zordur Zorda Gülmek adlı bir kitap çıkarmıştı. Bu kitapta 1980 askeri darbe sürecinde yaşanan trajikomik tutuklama ve gözaltı hikâyelerini toplamıştı. Şimdi kendisi bu trajikomik gözaltılarından birinin kahramanı haline dönüştü. Sanırım çıkınca, yaşadığı bu absürtlüğü de bir kitapta toplar ve tarihe not düşer. Bugün Oğuz Güven ve diğer gazetecilerin yaşadıkları askeri darbe dönemlerini aratmıyor” dedi.

Hukukun askıya alındığı, tamamen subjektif yorumlara dayalı soruşturmaların yapıldığı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Yarkadaş, şöyle devam etti: “Dünyanın en absürt soruşturmalarından birine tanık oluyoruz. Soruşturmanın neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Tek sayfalık suçlama tutanağı, adeta tel tel dökülüyor. Habere yorum yapan kişilerin bile soruşturma kapsamına alınması ve bu kişilerle Oğuz Güven arasında bir bağ kurulmaya çalışılması zorlama ve hukukun arkasından dolanmadır.”

Hukuki dayanak yok

Güven’in avukatı Aydoğan da “En yakışmayacak ve yapışmayacak iddiadır bunlar. Böyle bir şey mümkün değil. Tweet, hem kasıt açısından hem dışavurumu açısından bir suç teşkil etmiyor. Zaten, başlık bir iki dakika içerisinde değiştirilmiş. Oğuz’un bana anlattığı, ‘savcının arabasını biçti’ diye yazılacakken, araba sözcüğü sığmadığı için böyle bir başlık atılmış. Gözaltı süresini 7 güne çıkarmanın da hiçbir hukuki dayanağı yok. Hatta soruşturmayı gerektirir bir şey yok ortada. Absürtlük. Delil denilen atılmış bir tweet var. Oğuz açısından deliller toplanmış durumda” dedi. Savcılığın habere yorum yapanları da soruşturduğunu anımsatan Aydoğan, “Yorum yapanların hukuki durumu Oğuz’u kesinlikle etkilemez. Bilişim Şube’nin o yorumu yapanları çoktan tespit etmiş olması gerekir. Kaldı ki başlığın değiştirildiği de Emniyet tarafından savcının önüne konulacaktır” diye konuştu

Uluslararası basın örgütlerinden gözaltına alınan Oğuz Güven'e destek

Hasan Cemal: Evet, suçumuz gazetecilik Oğuz Güven!

"Oğuz Güven'in bir başlık nedeniyle gözaltına alınması, Türkiye'nin artık 'kanun devleti' bile sayılmaması demek"

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler