‘Taşeron var, resmiyette yok!’

Soma’da herkes ‘madende taşeron var’ diyor. İsim de veriyor...

Yayınlanma: 21.05.2014 - 00:00
Abone Ol google-news

Soma’da facianın meydana geldiği madeni rödovans yöntemiyle Soma Holding işletiyor. Ancak Soma’da sokaktaki herkes, madende taşeron şirketlerin de olduğunu ifade ediyor. Türkiye Maden-İş Sendikası’nın Soma’da bulunan Ege Bölgesi Şubesi’nin Başkanı Tamer Küçükgencay da, “Taşeron var, resmiyette yok” dedi. Küçükgencay, resmiyette bunun bulunmasının imkaânsız olduğunu da söyledi.

Facianın yaşandığı madenin ruhsat sahibi Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ). Ancak madeni rödovans yöntemiyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ işletiyor. Firma ürettiği kömürü de yine devlete satıyor. Ocağın hemen yanında TKİ Ege Linyit İşletmeleri’ne bağlı maden bulunuyor. Devlette olan bu maden açık üretim yapıyor. Facianın meydana geldiği Soma Holding tarafından işletilen ocakta ise yeraltı madenciliği gerçekleştiriliyor. Şirketler maliyetli olduğu için açık üretim yapmıyor. Facianın ardından Soma Holding tarafından işletilen madende alt taşeron olup olmadığı tartışılıyor. Soma’da sokaktaki yurttaş ise madende taşeron şirketlerin işçilerinin de bulunduğuna dikkat çekiyor. Somalılar isim de veriyor. Bu şirketlerin madene işçi bulduklarına vurgu yapıyor. Somalıların verdiği isimlerin başında ise “Gema” isimli firma geliyor. Yurttaşlar, taşeron Gema’nın işçilerinin de madende çalıştığına dikkat çekiyor. Somalılar, bir de “Ceren” isimli bir firmadan söz ediyor. Soma’da sokakta karşılaştığımız yurttaşlar, bu iki firmanın ismini özellikle vurguluyor. Ancak bu firmaların madende taşeron olarak çalıştıklarının belirlenemeyeceğine vurgu yapılıyor.

İddiaları Türkiye Maden-İş Sendikası’nın Soma’da bulunan Ege Şubesi’nin Başkanı Tamer Küçükgencay’a da sorduk. Küçükgencay isim bilmediğini söyledi. Resmiyette bunu bulmanın da imkânsız olduğuna işaret eden Küçükgencay, “İspatlanma şansı yok. Taşeron var, resmiyette yok. Resmiyette bunun bulunması çok zor. Taşeron geçmiyor. Ahmet, Mehmet işe girdiği zaman resmiyette, işletme hesaplarında kişi muhatap. Sadece Soma kömürlerinde değil, Türkiye’nin her yerinde böyle” dedi. Sistemin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Küçükgencay, TKİ’ye bağlı kömür sahalarında mutlaka kamu eliyle üretim yapılması gerektiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler