Meslek örgütlerinden Sözcü Gazetesi operasyonuna tepki

Meslek örgütleri'nden Sözcü Gazetesi'ndeki operasyonla ilgili açıklamalar geldi.

Yayınlanma: 19.05.2017 - 12:05
Abone Ol google-news


Basın Konseyi yaptığı açıklamada “19 Mayıs’ın yıldönümünü kutlamak için Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri olarak geldiğimiz Samsun’da, Sözcü gazetesine yönelik operasyonu şaşkınlıkla öğrendik.Gazetecilere yönelik yeni bir baskı örneği ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılıyor. Hatta 10 aydır süren bir soruşturmada harekete geçmek için 19 Mayıs’ın seçilmesini de anlamış değiliz. Savcılar, isimleri ve adresleri belli gazetecileri normal günlerde ifadeye çağırabilir, her türlü soruyu yöneltebilir" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Sözcü Gazetesi çalışanlarına yönelik evlerinde arama ve dijital verilere el koyma kararının iktidara yakın olmayan yayınları baskı altına almanın yeni bir örneği olduğuna dikkat çekti. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Türkiye'de her yeni güne bir gazeteci ya da yayın kuruluşuna yönelik baskı ve gözaltıyla uyanmak, artık olağan hale gelmiştir. Bugün de İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Sözcü Gazetesi’nin sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun’un finans müdürü Yonca Kaleli ile İzmir muhabiri Gökmen Ulu'nun evlerinde arama ve dijital verilere el koyma kararı alındığını öğrendik. Gazetenin avukatlarından aldığımız bilgiye göre hakimin sadece arama ve dijital verilere el koyma kararı olmasına rağmen Sözcü Gazetesi internet sitesi yayın yönetmeni Meliha Olgun gözaltı alınmıştır. Sözcü Gazetesi'nin suçlanmasına neden olan 'Cumhurbaşkanının nerede tatil yaptığının duyurulması' gazetecilik açısından dünyanın her yerinde, her gazetenin yayınlamakta hiçbir sakınca görmeyeceği bir haberdir. Sözcü Gazetesi'ne yapılan, gazetecilik için yeni bir baskı örneğidir. Gazetecilik halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için yapılan bir meslektir. Gazetecilik faaliyetinin sürekli gözaltı ve tutuklamalarla baskı altında tutulması toplumun haber alma kanallarını tıkamaktadır. OHAL sürecinde de demokrasinin temeli olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne toplum olarak sahip çıkmak zorunda olduğumuzu hatırlatıyoruz. Sözcü Gazetesi çalışanlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."

 TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner: Gazetecilik suç değildir

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, gazetecilik faaliyetinin suç olmadığını bildirdi.

Hüner, yaptığı yazılı açaklamada, bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Sözcü Gazetesi Sahibi Burak Akbay, İnternet sorumlu müdürü Melda Olgun, Mali İşler Müdürü Yonca Kaleli ve Muhabir Gökmen Ulu hakkında operasyon başlatıldığını hatırlattı.

Operasyonun ardından Sözcü Gazetesi İzmir Muhabiri Gökmen Ulu'nun evine gittiğini belirten Hüner, şunları kaydetti:

''19 Mayıs Atattürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı günü gerçekleşen bu operasyonu çok manidar buluyoruz. Gökmen Ulu, gazetecidir. Tüm dünyada siyasi parti genel başkanları, başbakanlar, cumhurbaşkanları, devlet başkanlarının tatile gittikleri yer, kaldıkları mekanlar, yedikleri, içtikleri haber konusundur. Gökmen Ulu da 14 Temmuz Günü, 6 yıl görev yaptığı Marmaris'te Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir özel villada kaldığını öğrenmiş ve haber yapmıştır. 15 Temmuz gecesi, FETÖ darbe girişimi sırasında Sayın Cumhurbaşkanı, Gökmen Ulu ile Marmaris'te bir kısım basın mensubunu kabul ederek, 'Yurttaşlara Meydanlara sahip çıkın' açıklamasını yapmıştır. Gökmen Ulu da bunu Türkiye'ye o gece sozcu.com.tr sitesinden duyuran ilk gazetecidir. Daha sonra televizyon ekranlarından bu söz yinelenmiştir. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik faaliyetinin terör örgütleriyle ilişkilendirilmesini kabul etmiyoruz. Gazeteler ve gazeteciler susturulursa, fısıltı gazetesi gibi tehlikeli ve karanlık bir mecraya girilir. Basın ve ifade özgürlüğünün temelinde halkın haber alma özgürlüğü yatar. Gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.''

Yaklaşık 8 saat süreyle Gökmen Ulu'nun evinin önünde beklediğini, bu sırada bazı haber siteleri ve televizyonların Ulu'nun evinde arama yapıldığı, gözaltına alındığı yönünde haber yayınlandığını anımsatan Hüner, algı operasyonuna yönelik girişimin ''gazetecilik mesleğine yakışmadığını'' dile getirdi.

Hüner, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin saat 18.00 sıralarında Ulu'nun Karşıyaka Bostanlı semtindeki evine gelerek ''evde arama ve gözaltı'' kararını tebliğ ettiğini, Ulu'nun avukatı Murat Ergün ile İzmir Barosu Karşıyaka İlçesi Komisyonunda görevli avukatların TEM polisleri ile eve girdiğini dile getirdi.

Sözcü Gazetesine yönelik operasyonda, 4 şüpheli hakkında 'FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek' suçlamasına yer verildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler