“VİP Telekulak” soruşturması tamamlandı: Şahenk'in 5 bin, Koç ailesinin 15 bin kaydı bulundu

Aralarında iş adamı, gazeteci, milletvekillerinin de yer aldığı 59 VİP ismin 2008-2009 yıllarında dinlenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı.

Yayınlanma: 20.05.2017 - 15:36
Abone Ol google-news

Hazırlanan iddianamede dinlemelerin Ergenekon soruşturmalarıyla eş zamanlı başladığı ve ilerleyen zamanlarda yapılacak operasyonlar için muhalefete ön alma işlemi olarak yapıldığı anlatıldı. Dinlenenler arasında Türkiye'nin en ünlü işadamları da bulunuyor. Koç ailesine dair 15 bine yakın kayıt yapıldığı da belirlendi.

Aralarında iş adamı, gazeteci ve milletvekillerinin de olduğu 59 kişinin dinlenmesine ilişkin “VİP Telekulak” soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz ve savcı Okan Yaman tarafından hazırlanan iddianamede Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, CHP’li milletvekili Muharrem İnce, Mehmet Emin Karamehmet ve Mustafa Süzer müşteki olarak yer aldı. Aralarında, işadamı Ali Koç, Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Genel Başkanı Hüseyin Özalp, Gazeteciler Can Dündar, İsmail Küçükkaya, Uğur Dündar’ın da olduğu 55 kişi ise mağdur sıfatıyla yer aldı.

Bir numaralı şüphelinin FETÖ lideri Fetullah Gülen’in olduğu iddianamede, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstihbarat Şube Müdürlerinden Erol Demirhan, emniyet müdürü Hayati Başdağ ve Mesut Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 45 dönemin emniyet personeli ise şüpheli olarak yer buldu.

DİNLEMELER ERGENEKONLA BAŞLADI

İddianamede istihbaratçı emniyet personeli VİP isimleri 2008-2009 yıllarında İMEİ numaraları üzerinden sahte isimle dinledi. Dinlemelerin Ergenekon soruşturmalarıyla eş zamanlı başladığına dikkat çekilen iddianamede bunun sebebi olarak ise ilerleyen yıllarda Balyoz, Oda TV gibi soruşturmalar kapsamında yapılacak muhalefete karşı ön alma işlemi olarak gösterildi.

İSTİHBARAT CASUSLUK ÖRGÜTÜ GİBİ ÇALIŞTI

İddianamede yapılacak operasyonlar için FETÖ’nün İstihbarat Şubelerini casusluk örgütü mantığı ile kullandığı belirtilirken, dinlemelerin örgütün amacına uygun bir şekilde şantaj ve tehdite yarar nitelikte suç delili toplama alanı olarak kullanmaya çalışıldığı anlatıldı.

Dinlenecek kişiler hakkında mahkemeye talepte bulunulurken farklı isim ve meslek yazıldığı da iddianamede anlatıldı. İddianameye göre mahkemeye yazılan talep yazılarında dinlenecek polislerin mesleklerine, emlakçı, seracı, kamyon şoförü, güzellik merkezi çalışan gibi meslekler yazıldı. Side Kamp Komutanı Albay Metin Alkaya’nın mesleğine ‘Pazarlamacı’, ilkokul öğretmeni olan eşinin mesleğine ise “Animatör” yazıldı.

ŞAHENK’İN 5 BİN KOÇ’LARIN 15 BİN GÖRÜŞMESİ KAYDEDİLDİ

İddianameye göre Ferih Şahenk, 2008-2009 yılları arasında ‘Ergenekon Terör Örgütü’ ile ilişkili olduğu iddiasıyla dinlendi. ‘Ferit’ kod ismiyle dinlenen Şahenk, IMEİ numarası üzerinden 5 bin 40 adet görüşmesi kayıt altına alındı. İddianamede FETÖ’cü polislerin , “Ergenekon örgütü ile bir çalışma yapmaktan ziyade Ferit Şahenk’in ilişkilerinin takip edilmesinin amaçlandığı değerlendirilmiştir” denildi. İş adamı Ali Koç’ta Ergenekon iddiasıyla 2008-2009 yıllarında dinlendi. IMEİ üzerinden Bin 936 adet görüşmesi kayıt altına alındı. Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç’un da aynı yıl içerisinde 13 bin 879 görüşmesi kayıt altına alındı. (Hürriyet)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler