Hak arayanlara gözaltı, İnsan Hakları Anıtı'na abluka

Ankara'da açlık grevini sürdürürken, gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek olmak için Yüksel Caddesi'nde toplananlara polis müdahale etti, 13 kişi gözaltına alındı. İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Semih Özakça'nın eşi Esra Özakça, Semih Özakça'nın annesi Sultan Özakça ile birlikte süresiz açlık grevine başladıklarını duyurdu. Direniş alanına desteğe gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da İnsan Hakları Heykeli önünde oturma eylemi başlattı.

Yayınlanma: 22.05.2017 - 14:52
Abone Ol google-news

<video:745866>

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için açlık grevi yapan araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın, terörle mücadele ekiplerinin evlerine baskın yaparak, gözaltına alınmalarını protesto etmek için bir araya gelen gruba polis müdahale etti. Ankara'nın Çankaya İlçesi'ndeki Yüksel Caddesi'nde, protesto için bir araya gelenlerden aralarında Semih Özakça'nın annesi Sultan Özakça, eşi Eşi Esra Özakça ile birlikte Veli Saçılık'ın da bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Polisler İnsan Hakları Anıtı önündeki direniş alanını çembere aldı, çiçekleri ve pankartları topladı. 

VELİ SAÇILIK: NURİYE VE SEMİH'E BİR ZARAR GELİRSE HEPİMİZ SÜRESİZ AÇLIK GREVİNDEYİZ

Polislerin "dağılmazsanız müdahale ederiz" anonsunun ardından İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Veli Saçılık "Nuriye ve Semih'e bir zarar gelirse hepimiz süresiz açlık grevindeyiz bilesiniz" dedi.

SEMİH ÖZAKÇA'NIN EŞİ VE ANNESİ SÜRESİZ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Esra Özakça da basın açıklamasında Semih Özakça'nın annesi Sultan Özakça ile birlikte süresiz açlık grevine başladıklarını duyurdu. Özakça, "Gözaltına alınan Nuriye ve Semih'in sağlık durumundan şüphe duyuyorum" dedi.

CHP'Lİ VEKİLLERDEN DESTEK

Operasyonun ardından gözaltıları protesto etmek için bir araya gelen Gülmen ve Özakça'nın aileleriyle arkadaşlarına CHP'li milletvekilleri Mustafa Balbay, Veli Ağbaba ve Ali Haydar Hakverdi de destek verdi. 

BALBAY: DAYANAMADIM, KABUL EDİLEMEZ BİR TUTUMLA GÖZALTILAR VAR

CHP İzmir Milletvekili Balbay, polis müdahalesi sırasında yerde bulduğunu söylediği bir kızın saçlarını elinde göstererek, "Sabahleyin gözaltına alınan bir genç kızın saçı. Polislere dedim ki burası trafiğe kapalı bir alan kimseyi engellemiyor. Üzerinde silah yok. Kızı sürüklerken yerde saçları var. Dayanamadım. Böylesine kabul edilemez bir tutumla gözaltılar var" dedi. 

Dün yapılan AKP 3'üncü Olağanüstü Büyük Kongresi'ni işaret eden Balbay, "Cumhurbaşkanı dün Cumhurbaşkanlığından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanlığına indi. Huzur gelince OHAL kalkacak dedi. Huzur böyle mi gelecek? Bura da bu insanlar sadece iş istiyor. Burada bu insanlar işine gitmek istiyor. Ve onlara destek olanları da az ötede gözaltına alırken yerde saçları vardı. İnsaf diyorum" diye konuştu. 

AĞBABA: 150 BİN İNSAN AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba ise oturma eylemi yaptığı sırada gazetecilere dönerek, şunları söyledi: "Bu gün burada maalesef en demokratik hakkını kullanan insanlara destek olmak için oturma eylemi yapan insanlara müdahale oldu. Burada maalesef bu kanunsuz emri uyguladılar. Bu tamamen hükümetin yapmış olduğu bir şey. Nuriye ve Semih'in yapmış olduğu eylem olağan üstü saygı gösterilmesi gereken bir eylem. Biz açlık grevini doğru bulmuyoruz. Ancak 150 bin insanın açlığa mahkum edildiği, 1 milyonun üzerinde insanın ölüme terk edildiği bir dönemde bu insanların bu eylemi yapması da onurlu bir eylemdir.  150 bin tane memur ihraç edilmiş. Maalesef çıt çıkmıyor. Bu insanların sayesinde Türkiye'de bir hukuksuzluk olduğunu, hükümetin kendine muhalif herkesi kapı dışarı ettiğini gösterdiler"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den randevu istediklerini; fakat talep ettikleri randevuyu alamadıklarını söyleyen Ağbaba, "Bu insanların zarar görmemesi için defalarca randevu talebinde bulunduk. Maalesef bu eylemin sonlandırılması ile ilgili bir gelişme yok. Hükümet bu insanları ölüme terk ediyor. Onlar buradan sürüklenerek hükümetin emri ile götürüldü. Biz de onların yanında olduğumuzu belirtmek için, Mustafa Balbay, Ali Haydar Hakverdi ile birlikte burada bir müddet onların yerine oturma eyleminde bulunacağımızı da kamuoyuna duyuruyoruz" dedi. 

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Öte yandan Çankaya İlçesi'ndeki Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Heykeli etrafında hiç kimsenin bekleme yapmaması konusunda uyarıda bulunuldu. Uyarıları dikkate almayan grupla polis arasında önce arbede çıktı. Daha sonra polis, eylemcileri yaka paça gözaltına aldı. Açlık grevine destek veren protestocuların yerlerde sürüklenerek, gözaltına alınmasının ardından CHP'li vekiller İnsan Hakları Heykeli önüne gelerek, oturma eylemi yaptı. 

GÖZALTI ARACINDA BİBER GAZLI İŞKENCE 

Ankara'da açlık grevini sürdürürken, gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek olmak için Yüksel Caddesi'nde toplananlara polis müdahale etti. Müdahalede açlık grevine başladıklarını belirten Özakça’nın  eşi ve annesi de gözaltına alındı. Polisin biber gazı kullandığı olaylarda gözaltı aracının içine de gaz sıkılıp kapıların kapatıldığı iddia edildi.

<video:745983>

 

Dört KESK üyesi 104 gündür eylemde

Gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın sağlık durumu hakkında açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için çağrı

Gülmen ve Özakça'nın evine polis baskınına tepkiler büyüyor: Son sözü direnenler söyler!

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler