FETÖ çatı davasında Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı’dan sarsıcı ifadeler: Bekliyorlardı

15 Temmuz’a ilişkin çatı davasında konuşan Ali Yazıcı, ‘Darbe, 1-2 ay önce, Cumhurbaşkanlığı uçağında danışmanlar tarafından seslendiriliyordu’ dedi.

Yayınlanma: 23.05.2017 - 23:02
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “çatı dava”nın ikinci duruşmasında savunma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, “Darbe, 15 Temmuz’dan 1-2 ay önce, Cumhurbaşkanlığı uçağında danışmanlar tarafından seslendiriliyordu” iddiasında bulundu. Darbe girişimine ilişkin Yurtta Sulh Konseyi sıkıyönetim direktifinin altında imzası bulunan Albay Cemil Turhan ise yaşananlara “karşı darbe” derken, bu mesajları kendisinin hazırlamadığını öne sürdü.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen 15 Temmuz çatı davasının 2. duruşması Sincan Cezaevi Kampusu içerisindeki duruşma salonunda görüldü. Duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te tatil yaptığı yeri darbecilere söylediği iddia edilen ve Cumhurbaşkanına suikast girişimiyle de suçlanan eski Başyaver Yazıcı savunma yaptı. 27 Temmuz 2015’te göreve atandığını belirten Yazıcı, “Bir yıl boyunca sadakatla hizmet ettiğimi düşünüyorum. 5 Temmuz 2016 tarihine kadar Cumhurbaşkanı’nın yanından hiç ayrılmadım” dedi. 9 Temmuz’da bir hafta izne çıkarak Tokat’a gittiğini, 14 Temmuz’da Ankara’ya döndüğünü anlatan Yazıcı, 15 Temmuz günü, 16 Temmuz’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanı’nın Antalya programına katılmak için saat 17.00’de yola çıktığını, Afyon civarındayken olayları öğrendiğini öne sürdü.

Kim yaptı bilmiyorum

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, çapraz sorgu aşamasında sanığa “Siz kendinizi Atatürkçü mü tanımlıyorsunuz” diye sordu. “Bunu beni yetiştiren komutanlara ve Cumhurbaşkanı’na sorabilirsiniz” diyen Yazıcı, darbeyi kimin yaptığı sorusuna ise “10 aydır düşünüyorum, bulamadım, işin içinden çıkamadım. TSK’de Fethullahçı diye bildiğim subay yoktur” karşılığını verdi. Savcı Aytekin Cenikli ise “Basında çıkan bir haberde gazeteci Kadir Demirel ile uçakta ‘bu düzen böyle gitmez, darbe olacak’ gibi konuşmanız, şakalaşmanız oldu mu?” diye sordu. Bu ifadeyi kullanmadığını iddia eden Yazıcı, “darbe kelimesini bazı gazeteciler ve danışmanlar seslendiriyordu” karşılığını verdi.

İşkence gördüm

Ali Yazıcı, sanık Levent Türkkan’ın kendisi hakkında “FETÖ’cü” suçlamasını kabul etmedi. Bu sırada söz alan Levent Türkkan, “İddianamede ve basında benim samimi ikrarlarımdan bahsediliyor. Benim öyle bir samimi ifadem yok. Benim her tarafım o zaman dağılmıştı. 10 gün kendime gelemedim. Serum taktılar. Ali Yazıcı’ya FETÖ ithamım yoktur. Gözaltında gördüğüm kötü muamele nedeniyle kafa filmi çektiler, korktukları için” diye konuştu. Bir avukatın “uçakta darbe sözüyle ilgili ne konuşuluyordu danışmanlar tarafından” sorusu üzerine ise Ali Yazıcı, “bu soruya cevap vermek istemiyorum” dedi. Avukatların ısrarlı soruları üzerine “Ben darbeyi televizyondan öğrendim. Ama bunu bir ay, iki ay önceden dillendirenler vardı” karşılığını verdi.

MİT beni bilmiyor muydu?

15 Temmuz’da FETÖ üyesi ilan edildiğini savunan Yazıcı, “Madem bu önceden biliniyordu, neden işlem yapılmadı? Sayın Cumhurbaşkanımız, MİT bunları bilmiyor muydu da 15 Temmuz’a beklediler. Beni Cumhurbaşkanımız bizzat seçti. Seçim aşamasında ilçede AK Parti ve köy muhtarına dahi beni sormuşlar. Bazı zamanlarda şoför ve Sayın Cumhurbaşkanı ve ben araçta vardık. Bir şey yapmak istesem yapardım” dedi.

Siz de kripto olabilirsiniz

Bunun üzerine söz alan Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, “Siz iyi eğitilmiş bir Fethullahçı olarak kendinizi gizliyorsunuz, bunun başka izahı yok” dedi. Savcı Aytekin Cenikli “Ben bir vakıadan bahsettim. Bu düzen devam etmez demenizden kastınız neydi? Güzel bir taktikle olayı danışmanlara dayandırdınız. Siz paralelciler yakında darbe yapacak dediniz mi?” diye sordu. Sanık Yazıcı, “Eğer 1.5 yıl kendimi sakladıysam, 80 milyon FETÖ’cü olabilir. Hatta Hüseyin Aydın Bey da kripto FETÖ’cü olabilir” karşılığını verdi. Avukat Aydın, “Beni FETÖ’cü ilan etmek kimsenin haddi ve hakkı değildir” derken, Yazıcı ise son söz olarak “15 Temmuz öncesi de beni FETÖ’cü ilan etmek kimsenin haddi değildi. Ancak 15 Temmuz’da düştük, herkes suçluyor” yanıtını verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler