İmzacılar, Geziciler ve İvan'lar haykırdı: Bu daha başlangıç

Kanun hükmünde kararnamelerle üniversitelerden ihraç edilenler ile “Barış” bildirisine imza atan akademisyen ve doktorların rol aldığı “Timsah” oyunu önceki gece Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahnelendi. İktidarın hışmına uğramış “ötekilerin” buluştuğu salon, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarıyla inledi.

Yayınlanma: 28.05.2017 - 20:19
Abone Ol google-news

Şişli Kent Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde birçok konser, oyun ve panel izledik. İtiraf etmeliyiz ki, bu kadar kalabalık bir seyirci kitlesini ilk kez görüyoruz bu salonda. Alt salon, balkon, ara koridorlar, merdivenler tıklım tıklım.

İzleyiciler arasında kimler yoktu ki, 1402’likler, 686’lıklar, 689’luklar, Geziciler, imzacılar, Gezi şehitlerinin aileleri, doktorlar, hocalarını desteklemeye gelen öğrenciler, Ayyaş’ın torunları velhasılı tüm İvan’lar bir aradaydı. Üstelik sahne alacak ne ünlü bir şarkıcıyı ne siyasetçiyi, ne de usta tiyatro oyuncularını izlemeye gelmişlerdi. Sahnelenecek bir oyun vardı ama oyunu profesyonel oyuncular değil 686. no’lu kararname ile ihraç edilen akademisyenler ile “Barış” bildirisine imza atan doktorlar oynuyordu. 1960 ihtilalinden sonra bir kararname ile üniversiteden ihraç edilen 147’liklerin durumunu hicvetmek için Haldun Taner’in Dostoyevski’den uyarladığı “Timsah” oyunu bu kez de 686 sayılı kararname ile binlerce akademisyenin ihraç edilmesini protesto etmek için sahneleniyordu. İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez ve yönetim kurulu üyeleri, hocaları ve meslektaşları için mizah yoluyla protesto yolunu seçmiş ve üyelerini de “Doktor doktor! Kalksana” dercesine sarsmak istemişti. Ve önceki gün oyunun bitiminde doktorlar hep birlikte ayağa kalktı.

Önce avuçları patlayıncaya kadar hocalarını ve meslektaşlarını alkışladı, ardından da “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarını attılar. İstiklal Caddesi’nde Antikapitalist Müslümanlar’ın geleneksel “Yeryüzü sofrası” adını verdikleri iftara katılanlar da, nefes nefese oyuna yetiştiler. Salonda seyirci açısından güzel bir armoni oluştu. Yönetmenliğini Orhan Alkaya’nın yaptığı oyunda Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Rukiye Eker, Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Zelal Ekinci, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Doç. Dr. Haydar Durak, Doç. Dr. Özlem Özkan, Dr. İncilay Erdoğan, Dr. Ali Özyurt, Dr. Samet Mengüç, Dr. Melahat Cengiz, Dr. Hüseyin Keskin, Dr. Mustafa Sülkü, Dtr. İncilay Erdoğan rol aldı. İstanbul Tabip Odası’nın neredeyse tüm yönetimi oyunda bir görevi üstlendi. Oda Başkanı Selçuk Erez, Haldun Taner’in yarım bıraktığı “Timsah” oyununu önceki yıllarda genişletip günümüze ve tiyatro oyunu olarak sahneye uyarlamıştı. Odanın Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu oyunun prodüksiyonundan malzeme teminine kadar her işiyle ilgilendi. Diğer yönetim kurulu üyeleri de oyuncu olarak rol aldılar.

Başroldeki İvan’ı canlandıran Prof. Dr. Taner Gören oldu. Okuma Tiyatrosu olarak uyarlanan oyunun bir provasını izlerken metinleri vurgusuz okumalarına bakıp biraz zor olacağını düşünmüştük. Ama Orhan Alkaya geçen süre içinde doktorları oyunculuğa bayağı iyi hazırlamış. Hele usta bir tiyatrocu kadar iyi oynayan Şebnem Korur Fincancı, akademisyen ve yazarlığın dışında koltuğuna bir karpuz daha sığdırırsa şaşmamak gerek. İstanbul Tabip Odası Başkanı Erez, oyunun sonunda şunları söyledi: “Eylemin, demokrasi ve adalet isteğini açığa vurmanın iktidarların düşünemedikleri yolları da vardır. İmece ile en iyisi yapılır. Metnin uyarlanmasından, yer seçimine kadar oyunun her yönü ortak akıl ürünüdür. Bizi başka özgün ve beklenmedik eylem tarzları arayıp bulma konusunda yüreklendirmiştir.”

Mücadeleye devam

Oyunun ardından oyuncular sahneye ellerinde “Akademi her yerde, Sanat her yerde, Barış her yerde” pankartıyla çıktı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, ihraç edilen tüm akademisyenleri de sahneye davet etti. İzleyicilerin ayakta alkışladığı bu tabloya “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer Direniş” sloganları eşlik etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler