Manisa'da binden fazla askerin zehirlenmesinin nedeni belli oldu

Manisa'da binden fazla askerin zehirlenmesinin çiğ etten kaynaklandığı iddia edildi.

Yayınlanma: 29.05.2017 - 08:27
Abone Ol google-news

Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugayı’nda gıda zehirlenmesiyle hastanelik olan 1046 askerin ardından Kırkağaç’ta komando alayındaki askerler de benzer bir olayla karşılaştı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, hastanelerden bilgi alan CHP’li hekim milletvekili Tur Yıldız Biçer, “İlk olayın hindi etindeki salmonella bakterisinden olduğu kesin. Türkiye genelinde 12 askeri birlik aynı firmaya ihale edilmiş" dedi.

Biçer, şöyle konuştu:

“Salı günü merkezde batı kışladaki vakalara ilişkin tahliller sonuçlandı. Numunelerde salmonella bakterisi üredi. Bağırsak enfeksiyonuna neden olan bu bakteri yenen etten, özellikle iyi pişirilmemiş kümes hayvanlarının etinden bulaşıyor. Batı kışladaki askerler o akşam hindi eti yediklerini söylemişlerdi. Görüştüğüm bazı askerler ‘Etin bir kısmı çiğdi, iyi pişmemişti, çiğ bölümlerini yememeye çalıştık’ demişlerdi. Bu bakteri iyi pişmemiş veya kesimden itibaren hijyen kurallarına uygun saklanmamış etlerden bulaşıyor. İlk olayın hindi etinden kaynaklandığı kesin.

Buranın yemek işleri dışarıdan bir firmaya ihale edilmiş. Kışla dışından yemek getirildiğini de ben bu olay vesilesiyle öğrenmiş oldum. Aynı firmaya Türkiye genelinde 12 askeri birliğin yemek işi ihale edilmiş.

Kırkağaç’ta jandarma komando alayında da saat 20.00’de etli bir yemek yemişler, pilav ve ayran varmış. Buranın yemeği askeri birimin içinde yapılıyor, yani ihale edilmemiş. Ama malzeme tedarikini yapan ortak bir yer varmış İzmir’de. İkinci olayda yemekten, askerlerden ve sudan alınan örnekleri tahlil etmek için yeterli süre geçmedi. Dolayısıyla oradaki etkenin ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Firma, ‘Biz jandarmaya yemek vermedik’ diyor. 10 bini geçen asker nüfusunun olduğu bir yerde askeri hastanenin kapatılmasının yanlış olduğunu da gördük. Askeri hastane olsa belki o askerimiz ölmeyecekti. 400-500 askere bir hastanenin acil servisinde müdahale edilmeye çalışıldı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler