Polis, devlet otoritesini sağlamak için saldırmış

Cumhuriyet gazetesinin tutuklu 3 avukatı nezdinde hukuksuzluklara karşı başlatılan Adalet Nöbeti'nin katılımcısı 8 avukat hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya dayanak yapılan tutanakta avukatlara “devlet otoritesinin sarsılmaması” için “müdahale edildiği” belirtildi.

Yayınlanma: 01.06.2017 - 22:49
Abone Ol google-news

Gazetemizi susturma amaçlı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan avukatlarımız Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör nezdinde haksızlığa uğrayan herkes için hukuk ve adalet talebi ile 6 Nisan'da İstanbul Adliyesi'nde avukatlar tarafından “Adalet Nöbeti” başlatılmıştı. Nöbete çevik kuvvet polisleri gaz kapsülleri ve kalkanlarla sert müdahalede bulunmuştu. Güvenlik görevlilerinin de karıştığı müdahale sırasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil’in burnu, avukat Erkan Ünüvar’ın ise ayağı kırılmıştı. Avukatlar Diren Yeşil, Kemal Aytaç, Erkan Ünüvar, Özge Serdar, Anıl Başoğlu,Kıvanç Kayaoğlu ve Sevinç Sarıkaya da gözaltına alınmıştı.

TALİMAT AYDOĞDU'DAN

Polisin müdahale sonucu gözaltına alınan 8 avukat hakkında şüpheli sıfatıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca soruşturma başlatıldı. Savcı İsmet Bozkurt'un başlattığı soruşturma kapsamında avukatlara Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme ve polise mukavemet suçlamaları yöneltildi. Polisin müdahalesine ilişkin fotoğrafların yer aldığı soruşturma dosyasındaki polis tutanağında, Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu'nun aranarak nöbetle ilgili bilgilendirildiği, onun da adliye içi ve heykellerin bulunduğu bölümde herhangi eylem amaçlı toplanmaya, oturma eylemine, vatandaşın giriş çıkışı ve adliyenin rutin işleyişine engel olacak hareketler ile basın açıklamasına izin verilmemesi talimatı verdiği belirtildi.

OTORİTE SARSILABİLİR!

Polis tutanağında, ayak ve burun kıran orantısız müdahaleye dayanak yaratabilmek için şöyle denildi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının emri ve talebi gereği ayrıca İstanbul Adalet Sarayı içerisinde huzur ve sükunun sağlanması, adliyedeki mahkemelerin gürültü ve benzeri şekilde rahatsızlık vererek aksamaması ve adliyeye gelen vatandaşların adliye içerisinde eylemci grubu görerek devlet otoritesinin sarsılmaması için adliye binası içerisindeki gruba müdahale edilmesi gereği hasıl olmuştur.”

YALAN SÖYLEDİKLERİ KANAATİ OLUŞMUŞ

Tutanakta, yaşanan olaylar esnasında “en başından sonuna kadar görevli polislerce eylemci gruptaki şahıslardan kimliklerini ibraz etmeleri istendiği” belirtilerek, “Ancak eylemci grup kimliklerini ve avukat kimliklerini ibraz etmediklerinden şahısların avukat olup olmadıklarının teyidi yapılamamıştır. Avukat olduklarını iddia eden fakat kimlik ibraz etmeyen şahısların yalan söyledikleri yönünde tarafımızca kanaat oluşmuştur” denildi.

YARALANMASINLAR DİYE MÜDAHALE ETMİŞLER

Tutanakta polisin akıl almaz savunması müdahalenin nedeni ile devam etti. Adliye içinde nöbet tutan avukatların herhangi bir yaralanma veya istenmeyen olayın yaşanmaması için kalkan marifetiyle dışarıyla “süpürüldüğünü” öne sürdü. Gökmen Yeşil'in burnunun, Erkan Ünüvar'ın da ayağının kırılması sorumluluğundan kurtulmaya çalışan polisler, avukatların müdahale esnasında polise yumruklu, tekmeli saldırdıklarını, birbirini iterek oluşturdukları kargaşada yere düşmeleri nedeniyle yaralandıklarını savundu.

SALDIRAN POLİSLER TESPİT EDİLMEDİ

Öte yandan avukatlar, saldıran polisler, güvenlik görevlileri ve saldırı emrini veren savcı ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda yürütülen soruşturma kapsamında ayağı kırılan avukat Erkan Ünüvar müşteki olarak ifadeye çağrıldı ancak dosyada saldırıda bulunan polislerin tespiti adına herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

9. NÖBET

Tutuklu avukatlarımız nezdinde hukuksuzluğa karşı çıkmak için başlatılan Adalet Nöbeti bu hafta 9. kez tutuldu. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki dünkü nöbete CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazeteci Hüsnü Mahalli, modacı Barbaros Şansal da katıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler