Ovalar korunacak ama...

Hükümet 51 ovayı daha koruma kapsamına aldı ancak bu ovalarda onaylı ve tarım dışı kullanıma izin verilmiş alanlara dokunulmayacak.

Yayınlanma: 02.06.2017 - 20:56
Abone Ol google-news

Zeytinlikleri sanayi ve maden yatırımlarına açan tasarının tartışmaları sürerken hükümet, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı kullanımlar gibi nedenlerle toprak kaybının hızlı geliştiği 51 ovayı “büyük ova” kapsamına geçirerek koruma altına aldı. Ancak bu ovalarda yer alan onaylı planlı alanlar ile tarım dışı kullanıma izin verilmiş alanlar koruma kapsamı dışında bırakıldı. Koruma kararlarının uygulanmadığına işaret eden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı (ZMO) Özden Güngör, “Bir bakanlığın ‘koruyoruz’ dediğini, başka bir bakanlık imara açıyor” dedi. Zeytinliklerin sanayi ve maden yatırımlarına açılmasına da tepki gösteren Güngör, “Nüfus artınca insanlara santral binalarını mı yedireceksiniz?” diye sordu.

Ocak ayında da 141 ova aynı statüye alınmıştı. Büyük ova kapsamına alınan 51 ova şöyle: “Amasya, Merzifon, Suluova, Aydın, Davutlar, Karpuzlu, Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir, Alaca, Kargı, Osmancık, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak, Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı, Ovacık.”

“Büyük ova koruma alanı” tarımsal SİT anlamına geliyor.

3 yılda 144 dava!

Özden, tarım alanları tahrip edildiği için 3 yılda bakanlıklar aleyhine 144 dava açtıklarını söyledi. Güngör, “12 yılda tarım alanları 26.5 milyon hektardan 23.5 milyon hektara düştü” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler