Niyet okumanın iddianamesi

Sabah gazetesinin silinen anons tweeti ile gazetemizi hedef göstermesi sonucu tutuklanan cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında iddianame düzenlendi. Savcılık iddianameyi önce Sabah gazetesine servis etti.

Yayınlanma: 08.06.2017 - 18:19
Abone Ol google-news

Geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili habere ilişkin, kısa süre sonra değiştirilen anons tweeti nedeniyle tutuklanan cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında iddianame hazırlandı. Tutuklu Cumhuriyetçilerin soruşturmasında olduğu gibi bu iddianame de gazetemiz avukatlarına verilmeden önce silinen anons tweeti ile gazetemizi hedef gösteren Sabah gazetesine servis edildi.

 Gazetemizin internet sitesi cumhuriyet.com.tr, Başsavcı Mustafa Alper’in 10 Mayıs'taki trafik kazasında yaşamını yitirmesini, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” tweetiyle duyurmuştu. Tweet, kısa süre sonra silinmiş ancak Sabah gazetesi buna rağmen gazetemizi hedef tahtasına oturtmuştu. Gazeteci Nedim Şener de silinen tweeti 11 Mayıs'ta Twitter’dan paylaşarak, “Sevgili Orhan Erinç büyüğümüz, şu başlığı atan hayvanı Cumhuriyet çatısı altında tutmayın” diye yazmıştı. Tüm bu yaşananların üzerine Güven, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından 12 Mayıs'ta gözaltına alınmıştı. 4 günlük gözaltının ardından Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Celal Sarıdere ifadesini aldığı Güven'i terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklamaya sevk etmişti.

 Sulh Ceza ve savcılığın hayal gücü

 Güven'i tutuklayan İstanbul 2. Sulh Ceza Yargıcı Akın Gürlek kararında, söz konusu tweet ile 'FETÖ soruşturma dosyalarında görev yapan savcılara akıbet gösterildiğini' iddia ederek, 'bu savcıların sonlarının ne şekilde olacağına ilişkin gönderme yapıldığını' öne sürmüştü. Gürlek, 'biçti' ibaresinin 'FETÖ hakkında iddianame hazırlayanların ileride başına ne geleceği şeklinde toplumda algı oluşması için özellikle seçildiğini' iddia etmişti. Savcı Celal Sarıdere'nin Sabah gazetesine servis edilen iddianamesinde de yine niyet okunmaya çalışıldı. Sabah gazetesinin haberine göre iddianamede, 'Mustafa Alper'i FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında yürüttüğü soruşturmalar, düzenlediği iddianameler ve görevi gereği verdiği kararların neticesi olarak kamyonun biçtiği, bu şekilde görevi dahilinde yaptıklarının ölümünün sebebi olarak gösterildiği' öne sürüldü. 'Örgütle mücadelede görev yapan kamu görevlilerinin uğrayacakları akıbetin belirtildiği' kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildiği öne sürüldü:

 “Kamuoyunda FETÖ/PDY'ye yönelik mücadelenin hassasiyetini ortadan kaldırmak, yapılan soruşturmaların neticesiz kalacağı algısını oluşturmak ve bu şekilde toplumda oluşan genel direncin kırılmasına yönelik olarak meydana gelen trafik kazasına ilişkin haberin aktarılmasında 'ilk FETÖ iddianamesi', 'biçti' şeklinde ibarelere yer verilerek silahlı terör örgütünün eylemleri meşru gösterilip övüldüğü ve teşvik edildiği saptanmıştır.”

 Suç aramışlar

 Güven hakkında “örgüt propagandası” “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” iddiaları ile cezalandırma talep edilen iddianamede, tutuklama konusu silinen anons tweetinin yanı sıra Güven'e suç arandığı anlaşılıyor. Güven'in, gazeteci Banu Güven ile tutuklu muhabirimiz Ahmet Şık'ın Mart 2015'te PKK yöneticisi Cemil Bayık ile yaptığı röportajları Twitter hesabından paylaşması da suç delili olarak dosyaya kondu.

 Servis Sabah’a

Daha önce, tutuklu 11 yazar ve yöneticimiz için hazırlanan iddianame de Sabah’a servis edilmişti. Ancak İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ettikten sonra, Sabah’ın duyurduğu iddianamenin taslak olduğu, mahkemeye gönderilmeden önce üstünde değişiklik yapıldığı ortaya çıkmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler