Fiş kaydı vardı ama...

Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında ilk olarak Eski İstihbarat Daire Başkanı Muzaffer Erkan tanık olarak dinlendi.

Yayınlanma: 08.06.2017 - 21:46
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın dünkü duruşmasında, terör eylemlerine hedef olmuş kişilerin korunması için geliştirilen Hedef Şahıslar Programı’nın geliştirilmesinde imzası bulunan ve Sabri Uzun’dan önceki İstihbarat Daire Başkanı olan Muzaffer Erkan tanık olarak dinlendi. Erkan, “Dink benzeri tehdit alıp da korunması için bize bilgi gelen başka biri olmadı” dedi. Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan, Dink’in fiş kaydının olduğunu, Trabzon’dan cinayet tasarısına ilişkin istihbarat notları olduğunu anımsatarak, “Buna rağmen fiş kaydı olsa bile Hedef Şahıslar Programı’na alınması gerekir miydi” diye sordu. Erkan da alınması gerektiği cevabını verdi.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise “Koruma kararı alması gereken il üstüne düşeni yapmadıysa başkanlık müdahale edebilir mi” diye sordu. Erkan, “Bir insanın can güvenliği ciddi şekilde tehlike altındaysa herkesin ihbar yükümlülüğü vardır. Bu bilgiler zaten illerden geliyor. Eğer üzerine düşeni yapmadıysa ili uyarmak gerek” yanıtını verdi. Bu sırada söz alan dönemin İstanbul İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer “Görev ve sorumluluk illerdedir. İstanbul’un ve Trabzon’un öncelikli yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor. Bugüne kadar bir tane aksi uygulama olmamış” dedi. Ardından tekrar söz alan Erkan, Dink’in hedef olma sürecinde yaşananların bir ilk olduğunu belirterek, “Örgütün yayın organları ve operasyonlarda ele geçen bilgilerle koruma tedbiri alınırdı. Bu bir ilk” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler