Karşıyaka anıtı yenileniyor

aylık bir çalışma sonucu tamamlanacak anıtın yasal müellifi Prof. Dr. Tamer Başoğlu’nun izniyle hazırlanan projeyle, anıtın aslına uygun olarak yeniden inşa edileceği belirtildi.

Yayınlanma: 13.06.2017 - 20:32
Abone Ol google-news

İzmir’in simge yapılarından biri olan, ancak yıllar içinde yıpranan ve ağır hasarlı raporu verilen 44 yıllık “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”, Karşıyaka Belediyesi tarafından yenileniyor. Proje kapsamında anıt, İzmir Körfezi’nin her yerinden görünmesi amacıyla 15 metreden 41.7 metreye yükseltilecek ve yeniden ışıklandırılacak. Çalışmalar kapsamında, Anayasa Meydanı da büyütülecek.

‘Anıtın değeri tartışılmaz’

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “44 yılın yorgunluğuyla yoğun şekilde yıpranan anıtımızı yenilemekteki amacımız da bu mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere taşıyabilmektir. İçeriği, anlamı ve estetiği ile tartışılmaz bir değere sahip olan bu yapıyı, Atatürk’ün ve Zübeyde Annemizin kenti Karşıyaka’ya çok yakışacak bir şekilde yeniliyoruz. İlçemizin 100. yılına yakışır bir eser kazandırıyoruz” dedi. Karşıyaka Belediyesi’nden yetkililer, sosyal medya ve yerel kaynaklarda anıtın yıkılması ile ilgili tepkilere yönelik gazetemize açıklama yaptı. Bir yetkili, “2014 yılında göreve gelen belediye başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar, bir inceleme sürecinden sonra anıtla ilgili çalışma yapmaya karar verdi. İncelemelerin ardından anıtın onarılamaz durumda olduğu, bağımsız kuruluşlar tarafından raporlandı. Eserin yasal müellifi Tamer Başoğlu ile alanda yapılan incelemelerden sonra da buranın onarılamayacak durumda olduğu görüldü ve Başoğlu anıtın yıkılıp yeniden yapılmasına onay verdi. Yapıt, yine Tamer Başoğlu tarafından yapılacak” dedi. Yetkili, kendilerinin onayı olmadan eserin yıkıldığını belirten, anıtın o dönemki müteahhiti Erkan Güngören’in kızı Ela Güngören’in yasal müellif olmadığına dikkat çekti. Ela Güngören’in, babasının müellif olduğuna dair belge sunamadığı da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler