Polisi de korumuyor yurttaşı da... ‘Dragon’lar öldürüyor

En son Şırnak Silopi’de neden olduğu kaza ve iki çocuğun ölümü ile gündeme gelen Emniyet envanterindeki Dragon panzerlerinden, aracı kullanan polislerin dahi memnun olmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 18.06.2017 - 20:44
Abone Ol google-news

En son Şırnak Silopi’de neden olduğu kaza ve iki çocuğun ölümü ile gündeme gelen Emniyet envanterindeki Dragon panzerlerinden, aracı kullanan polislerin dahi memnun olmadığı ortaya çıktı. Efkan Ala’nın bakanlığı döneminde, birçok ölümlü kazaya neden olan bu araçların modernize edilmesi fikrinin gündeme geldiği, ekonomik olmaması nedeniyle yerlerine yenilerinin alınmasının daha kârlı olduğu öğrenildi. Ancak bazı bölgelerde ihtiyaç nedeniyle zorunlu olarak kullanıldığı kaydedildi.

Silopi’deki kazayla yeniden gündeme gelen Dragon panzerlerinden Emniyet’in envanterinde 300’ün üzerinde bulunduğu öğrenildi. Araçlar özellikle büyük kentlerde toplumsal olaylara müdahalede kullanılıyor. Ancak bu araçların terörle mücadele bölgesinde kullanılması bazı sorunları gündeme getiriyor.

Envanterden çıkmadı

Emniyet, zırhlı panzerleri 1974’te envanterine almaya başladı. İlk olarak 124 tane V-150 aracından alındı. Daha sonra 1993- 98 yıllarında Emniyet envanterine 310 adet Dragon alındı. Ancak 2015 yılında özellikle Dragonlarla ilgili şikâyetlerin ardından önce modernize edilmeleri gündeme geldi. Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı yaptığı bu dönemde yapılan fizibilite çalışması sonucu bu araçların yerine 200 tane yeni model taktik tekerlekli zırhlı araç almanın modernizasyondan daha az maliyetli olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle modernizasyondan vazgeçildi ve araçları yerli olarak üreten firmalardan iki yılda hızla alımlar gerçekleştirildi. Ancak sorunlu Dragon araçlarının envanterden düşmediği, Silopi’deki kazayla da ortaya çıkmış oldu.

İKİ ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ

Yerlerine yenileri alınmasına karşın Dragonlar, hâlâ kullanılıyor. Son olarak 4 Mayıs 2017’de Silopi’de bir Dragon aracının bir eve girmesi ve iki çocuğun ölmesiyle sonuçlanan olayla gündeme gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler