Gazetecilerden Erdoğan'a tepki: ‘İddianameye bak gazeteciyi gör’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutuklu gazetecileri terörist ilan edip “177 kişiden sadece ikisi sarı basın kartı sahibi” sözlerine meslek örgütlerinden tepki geldi. Yapılan açıklamalarda Erdoğan’a iddianamelere bakması tavsiye edildi, dünyada en çok tutuklu gazetecinin Türkiye’de olduğu hatırlatıldı

Yayınlanma: 18.06.2017 - 22:50
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün medya temsilcileriyle Huber Köşkü’nde gerçekleşen iftar yemeğinde, tutuklu gazetecilerle ilişkin yaptığı “Mesleğini gazeteci olarak ifade ederek cezaevlerinde bulunan 177 kişiden sadece ikisi sarı basın kartı sahibidir. Bu 177 kişiden biri cinayet suçundan, diğerleri de terör örgütleriyle ilişkileri sebebiyle cezaevinde bulunuyor” açıklamaları, basın meslek örgütlerinin tepkilerine neden oldu. “Gazetecilik suç değildir” diyen meslek örgütleri “Cezaevindeki gazeteciler, gazetecilik yaptıkları, haber peşinde koştukları, gerçeği aradıkları için içerideler” dediler.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Gazeteci gerçekten bir suç işlemişse yargılanır. Cezasını alır. Yargı kararı verilene ve bu karar da kesinleşene kadar içerideki gazeteci arkadaşlarımız suçsuzdur. Pek çoğu hala hangi suçtan yattığını dahi bilmiyor. Cumhurbaşkanı’nın iddiası ağır bir iddia. Arkadaşlarımızı içeri kolayca atabilecek savcılar ve terör yasasına ilişkin maddeler var. Bunlarla pekala teröre yataklık etmekten diye ortaya çıkıveriyorlar. En çok tutuklu gazetecisi olan ülkeyiz. Bu bizim ayıbımız. Bir an önce bundan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz mücadeleye hazırız” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş ise Türkiye basın tarihinin en sancılı dönemlerinden geçtiğini kaydederek, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı yaptığı bu çıkışla bizlere bir kez daha gösteriyor ki Türkiye’de hukuk bağımsız işlemiyor. Cumhurbaşkanımıza tavsiyemiz iddianameleri okumalı, suçlamaların gazetecilik faaliyeti olup olmadığını görmeli ve ona göre yorum yapmalı” değerlendirmesini yaptı.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de “Biz bu açıklamalara alıştık. İsteyen istediğini desin. İçerideki gazeteciler, gazetecilik yaptıkları, haber peşinde koştukları, gerçeği aradıkları için içerideler. Gerisi boş laf. Dünya da bu açıklamalara inanmıyor zaten” ifadelerini kullandı.

‘Gazeteciliklerine biz şahidiz’

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren de şunları söyledi:

“Erdoğan ve AKP hükümeti bunu hep yapıyor. Daha önce Ahmet Şık Odatv davasından tutuklandığında hükümet Ahmet Şık’ı terörist ilan etmişti. Erdoğan ise Ahmet Şık’ın Emniyet bürokrasisindeki cemaat örgütlenmesini anlatan ve yayımlanmayan kitabını bombaya benzetmişti. Daha önce defalarca söyledik. Başbakanlıkın verdiği sarı basın kartı, bize göre gazetecilik ruhsatı değildir. Sarı basın kartı sahibi olmamak, gazeteci olmamak anlamına gelmez! Kaldı ki hükümet istediği kişiye kart veriyor, istediğine vermiyor. Onlarca gazetecinin basın kartı iptal edildi. Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, İnan Kızılkaya, Güray Öz ve isimlerini burada sayamayacağımız kadar çok meslektaşımızın gazeteciliğine biz şahidiz. Onların gazeteciliğini, ne AKP yöneticileri ne de başka partilerin yöneticileri sorgulayabilir. Acı olan şeylerden biri de Erdoğan’ın bu sözleri gazeteciler önünde söylemesi ve hiç tepki görmemesiydi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler