Köprülerin ‘bayram harçlığı’ yurttaştan

Şeker Bayramı'nda 3. Köprü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nin kullanımının ücretli olması yoğun tepkiyle karşılandı.

Yayınlanma: 22.06.2017 - 23:29
Abone Ol google-news

Şeker Bayramı boyunca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün ücretsiz olacağı açıklandı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çoğu konuşmasında övdüğü büyük yatırımlarla yapılan ve uzun yıllar özel şirketler tarafından işletilecek 3. Köprü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli bayram boyunca ücretli. Bu karar ve Avrasya Tüneli’nden geçen birçok sürücüye kesilen cezalar yoğun tepkiyle karşılandı.

Tepkiyle karşılandı

Bayramda yapılan bu ayrım ve Avrasya Tüneli’nden kaçak geçişlere kesilen binlerce liralık cezalar tepki yarattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Komisyonu’nun CHP’li üyesi Yunus Can “Firmalarla sözleşme yapıldı. Bu ödemelerin yapılması lazım. Yatırım bedelleri vatandaştan çıkıyor” dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr. Zerrin Bayraktar da şunları söyledi: “Böyle bir ücret ayrımı doğru değil. Devletin kasasından bu parayı karşılaması ya da işletmeciyle bayram için anlaşması lazım.”

‘Aracın değerinden çok’

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Bülent Deniz ise “Ceza alan sürücülerle yaptığımız görüşmelerde ihtarnameye kadar hiçbir bildirim almamışlar. Normalde eksi bakiyedeyseniz SMS bildirimi geliyor. Hiçbir bildirim gelmemiş. Cezalar ciddi rakamlar tutuyor. Mesela bir sürücünün arabası 8 bin lira değerinde, ama ceza 11 bin lira gelmiş. Anladığımız kadarıyla işletmecinin elinde SMS listesi yok. Bakan da sistemi 9 Haziran’dan itibaren oturttuklarını söyledi. Bizce bu defaya mahsus ceza almış sürücüler için mutlak sürette en fazla 1 katı cezayla bu işin çözülmesi gerekiyor. Sistemdeki arızanın faturası tüketiciye yükletilmemeli. Yapıcı bir tutum sergilemeli.”

10 kat cezalı

Geçen sene hizmete alınan ve büyük yatırımlarla yapılan 3. Köprü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli ise ücretli. Otomobiller Osmangazi Köprüsü’nden 65 lira 65 kuruşa geçiş yapıyor. 3. Köprü’nün otomobillerin geçiş ücreti ise 12 lira 20 kuruş. Avrasya Tüneli’nde otomobiller için geçiş ücreti 16.60 lira, minibüsler için ise geçiş ücreti 24.90 lira olarak uygulanıyor. Geçen günlerde Avrasya Tüneli’nden geçen birçok sürücüye ceza yağmaya başladı. Gelen ihbarnamelerde, tünelden kaçak geçiş yapıldığı ve ücretin de 15 gündür ödenmediği belirtiliyor. İstenen ceza ise geçiş ücreti olan 16 lira 60 kuruş ve 10 kat cezası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler