Sivas’ın yangını 24 yıldır sönmedi

2 otel görevlisi ve 33 aydının yakılarak katledildiği Sivas katliamında 24 yıldır adalet aranıyor. 15 bin kişinin katıldığı katliamda sadece 123 kişi hakkında hüküm verildi.

Yayınlanma: 01.07.2017 - 23:28
Abone Ol google-news

Sivas’ta bulunan Madımak Oteli’nde 2’si otel görevlisi, 33 aydının yakılarak katledilmesinin üzerinden 24 yıl geçti. Madımak katliamına 15 bin kişinin katılmasına karşın sadece 123 kişi hakkında kesin hüküm kuruldu. Madımak ateşi, 24 yıldır adalet için yanıyor...

Pir Sultan Abdal Kültür şenliklerine katılmak için 1-2 Temmuz 1993 tarihlerinde Sivas’a gelen aydınlar, Madımak Oteli’nde kalıyordu. Devletin gözü önünde şeriatçı bir kitle, şenlikleri yaptırmamak için ayaklandı. Madımak Oteli’nin önünde toplanan saldırgan kitle, “Cumhuriyet gidecek, şeriat gelecek”, “Şeriat gelecek, zulüm bitecek” şeklinde slogan attı. Otelin etrafını saran kitle, bir süre sonra ateşe verdi. Saldırgan kalabalık, bu sırada “Yak, yak, yak” diye bağırdı. Devletin gözü önünde gerçekleşen yangın sonunda tam bir katliam yaşandı. 2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi. Polis kayıtlarına göre Sivas’taki olaylara 15 bin kişi katıldı. Ancak çok sınırlı bir sayıya dava açıldı, bunlardan 123’ü kesin ceza aldı. Adalet Bakanlığı verilerine göre Sivas katliamı davasında halen 27 kişi cezaevinde bulunuyor.

Sivas katliamı ana davasında şu an AKP’den milletvekili, yönetici ve bakan olan birçok kişi sanıkların avukatlığını yaptı. Örneğin bu avukatlar arasında AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gümrük Bakanı Bülent Tüfekci, Tokat Milletvekili Zeyit Aslan, Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı isimleri en bilinenleri...

Ankara 11. Ceza Mahkemesi’nde süren Sivas katliamı davasında 13 Mart 2012’de düşme kararı verildi. Mahkeme, firardayken yakalanamayan, ancak kanser olduktan sonra döndüğü evinde ölen Cafer Erçakmak ile Yılmaz Bağ’ın ölmeleri nedeniyle, diğer 5 sanığın dosyasını ise zamanaşımı dolduğu gerekçesiyle düşürdü. Sivas katliamı davasında birçok skandal yaşandı. Firari sanıklardan İhsan Çakmak’ın 1997’de askere alındığı, 1999’da Sivas’ta evlendiği, çocuğunu nüfusa kaydettirdiği ve emniyete başvurup ehliyet aldığı ortaya çıktı. Sanıklardan Yılmaz Bağ’ın ise aranırken Sivas Kangal ilçesinde düğün yaptığı belirlendi.

Sivas katliamına ilişkin halen 3 sanık firari olarak aranıyor. Sanıklar Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan hakkında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava sürüyor ve haklarında kırmızı bülten var. Adalet Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda, bu üç sanık hakkındaki davanın da zamanaşımından düşürülmesini istedi.

Üzerinden 24 yıl geçmesine karşın katliamla ilgili hiçbir devlet görevlisi hesap vermedi. Katliamın arkasındaki örgütlü güç çözülemedi.

Zeynep Altıok'un 'Sivas Katliamı' sorusuna Meclis Başkanı Kahraman'dan skandal yanıt


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler