Mesele Suriyeli düşmanlığı değil: Durdurulamayan kadın cinayetleri

Sakarya'da ikinci bebeğini kucağına almak için gün sayan Suriyeli kadın ve 10 aylık bebeğini öldürmesi 'nefret' ve 'mülteci düşmanlığı' söylemleriyle birlikte anılıyor. Ancak asıl meselenin Türkiye'de önlenemeyen kadın cinayetleri olduğu dikkatlerden kaçıyor.

Yayınlanma: 09.07.2017 - 13:28
Abone Ol google-news

Kadın ve çocuklara taciz,  hırsızlık ve çeşitli şiddet olaylarına karışan Suriyelilerle ilgili kentlerde yaşanan gerilimle ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım da  bir açıklama yapmıştı. Yıldırım, " Gerekirse bu kişileri sınır dışı ederiz. Kimsenin şüphesi olmasın. Sapla samanı karıştırmamak lazım" demişti. 

 
Bu açıklamanın yapılmasından kısa bir süre sonra da  9 aylık hamile Emani Al-Rahmun’un 10 aylık oğluyla öldürüldüğü haberi gündeme yansıdı. Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan misafirlerin ülkelerine dönmeleri için düşmanlığı körükleyen siyasi yaklaşımlar olduğu ile ilgili haber ve bir grup siyasinin anlatımları üzerinden de Emani Al-Rahmun’un ölümene zemin hazırlandığı iddia edildi. 
Emani Al-Rahmun’un iki cani tarafından, "Gidelim bir Suriyeli kadın bulalın da tecavüz edip öldürelim" düşüncesiyle katledilmediğine dikkat çeken Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, Türkiye'nin dört bir yanında benzer vahşet manzaralarının yaşandığını hatırlattı. 
 
Katillerden biri sabıkalı çıktı 
Halid Al-Rahmun'a tecavüz edip öldüren Birol K. ve Cemal B'nin ifadeleri de ortaya çıktı. Cemal B.’nin daha önce de zihinsel engelli bir kadına cinsel saldırıdan cezaevinde yattığı ortaya çıktı. Cemal B., bu yüzden “Cezaevine tekrar dönmek istemiyorum” diyerek Birol K. ile birlikte kadını ve çocuğunu öldürdüğünü itiraf ettiği soruşturma dosyasına girdi. 
 
Sadece kadın oldukları için öldürüldüler 
 
Türkiye'ye yolu düşen ve sadece kadın oldukları için öldürülen İtalyan, Amerikalı, Alman ve Ugandalıların yaşadıkları vahşet ise sadece arşivlerde kaldı. 
 
İşte o arşivlerde kalan kadın cinayetlerinden bazıları şöyle: 
 
Amerikalı turist Sarai Sierra
ABD'li Sarai Sierra 2013 yılında Türkiye'ye turist olarak geldi. Ailesinin kayıp başvurusundan iki hafta sonra cesedi Sarayburnu’nda sur kalıntılarının dibinde bulundu.  Katilinin ise 'Laz Ziya' lakaplı Ziya Tasalı olduğu ortaya çıktı. Tasalı, "Kan gütme saikiyle kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış  müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, "Kan gütme saikiyle kasten adam öldürmek" suçundan Ziya Tasalı'yı önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Ancak Tasalı'nın duruşmalardaki iyi hali ve eylemden pişmanlık duymasını da gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, cezayı müebbet hapse indirdi. 
 
 
İtalyan sanatçı Pippa Bacca
İtalya'nın Milano kentinden dünya barışına dikkat çekmek için Tel Aviv'e gitmek üzere gelinlikle yola çıkan sanatçı ‘Pippa Bacca’  Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde öldürüldü.  Pippa Bacca, gelinlikler içinde çıktığı Milano'daki evine tabut içinde döndü Bergamo yakınındaki aile mezarlığına gömüldü. Sabıkalı olan katil zanlısı 38 yaşındaki Murat Karataş, “Bir saat içinde arabama aldım, tenha yere götürdüm, tecavüz ettim, boğdum, cesedini çalılıklara sakladım” dedi. Murat Karataş, "Vücut dokunulmazlığını ihlal", "Tecavüz", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Kasten öldürmek", "Yakalanmamak için delilleri ortadan kaldırmak" ve "Hırsızlık" suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha sonra Türk Ceza Kanunu'nn (TCK) takdiri indirim nedenlerinin yeraldığı 62'nci maddesi gereği uyarınca hafifletici sebepleri gözönünde tutarak cezayı ömür boyu hapis cezasına çevirdi. Böylece Karataş'ın cezası 36 yıldan 30 yıla düşmüş oldu. Temyize giden davayı ele alan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezayı onadı. 
 
Ermeni asıllı Alman Rita’nın cansız bedeni Kocaeli’de bulundu
 
Antalya’da kuaförlük yapan ve  Hannover’de tanıştığı erkek arkadaşı Ali Kemal Seyhan’la buluşmaya geldiği İstanbul’da kayboldu.
Ermeni asıllı Rita Darı Winkler’in cansız bedeni Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki bir bodrumda yapılan kazıda bulundu. Yapılan araştırmada Ali Kemal Seyhan’ın  öldürdüğü ortaya çıktı. Dava devam ediyor. 
 
 
Ugandalı Jesca Nankabirwa’yı camdan atarak öldürüldü
 
İstanbul’da Ugandalı Jesca Nankabirwa’yı camdan atarak öldüren E.D., 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. E.D.’ya kasten öldürme (TCK 81) suçundan müebbet hapis cezası veren mahkeme, iyi halden ceza indirimi uyguladı. Ceza indiriminin “sanığın daha önce sabıkası olmaması, yargılama sürecindeki davranışları ve suç işlemiş olmaktan duyduğu pişmanlık” nedeniyle uygulandığı belirtildi.
 
Bunların dışında Ege ve Akdeniz sahillerine tatil için gelen ve tecavüze uğrayarak öldürülen çok sayıdaki kadın turistin cinayet haberleri ise gazetelerin 3. sayfa arşivlerinde duruyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler