Şiddetli yağmur İstanbul'u teslim aldı... Topbaş'tan Londra örnekli savunma

İstanbul'da gece yarısı başlayan yağmur sabah saatlerinde şiddetlendi. Sabah 8.30'da havadaki siyah bulutlar nedeniyle gün aydınlanmadı. Şiddetli yağış nedeniyle bir çok yeri su bastı, yollarda mahsur kalan araçlar oldu. Çeşitli metro istasyonlarını da su bastı. Yoğun yağış İstanbul'da trafiği kilitledi, toplu ulaşımı da olumsuz etkiledi. Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa yönü bir süre kapandı. AKOM sel ve su baskınlarına karşı İstanbulluları uyardı. İstanbul Valiliği de zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu. Öğleden sonra şiddetli yağmur beklendiğini belirten İBB Başkanı Topbaş, "Yıllar önce Londra Metrosu'nu da sular basmıştı" dedi. Meteoroloji'den yapılan açıklamada saat 15.00'ten sonra yağmurun etkisini azaltacağı kaydedildi.

Yayınlanma: 18.07.2017 - 08:24
Abone Ol google-news

<video:783623>

İstanbul'da gece yarısı aniden başlayan sağanak yağmur tüm kenti teslim aldı. Sabah saatlerinde işe gitmek isteyenler zor anlar yaşadı. Çok sayıda araç trafikte mahsur kaldı. Metro ve metrobüs serferlerinde aksama yaşandı. Birçok yere su basarken Valilik'ten uyarı geldi. AKOM sel ve su baskınlarına karşı uyarıda bulunurken, Valilk'ten zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması uyarısı yapıldı. 

Yağmurun teslim aldığı İstanbul'dan inanılmaz görüntüler                 

Ayrıca sağanak yağmur sırasında İstanbul semalarında aralıklarla şimşeklerin çaktığı görülürken, bazı yollarda ise su birikintileri oluştu. 

SON 32 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞI

İstanbul'a 1 günde son 32 yılın en yüksek yağışı düştü. Günün ilk yarısında metrekareye; Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağdı.

Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul'da sadece bugün, hem de günün ilk yarısında rekor miktarda yağmur yağdı. 

İstanbul'da 1985 yılı Ekim ayının 16'ncı günü, 125.5 kg'lık yağışla, tüm zamanların "en yağışlı" günüydü. Ancak bugün yağan yağmur, üstelik bir yaz ayında yağan yağmur bu miktarı geride bıraktı. DHA'nin meteorolojik ölçüm istasyonlarından derlediği bilgilere göre günün ilk yarısında Silivri'de metrekareye tam 128 kg. yağış düştü. 

İstanbullular dikkat! Şiddetli yağmur sonrası kritik uyarı                 

TÜM İLÇELERDE REKOR YAĞIŞ

İstanbul'un diğer semtlerine de rekor yağışlar düştü, aylık ortalamayı kat be kat geride bıraktı. İşte haberin yayınlandığı sırada bazı ilçelerde metrekareye düşen yağış miktarları. Üsküdar 108 kg, Beykoz 85 kg, Sarıyer 80 kg

METEOROLOJİ: SAAT 15.00'TEN SONRA YAĞMUR ETKİSİNİ AZALTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da yağışın saat 15.00'dan itibaren etkisini azaltacağını açıkladı.

Metrobüsün içini su bastı... İşte yolcuların zor anları - VİDEO
<video:783681>




İstanbul'daki aşırı yağışlara ilişkin İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.

"İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN, SAAT 14.00'TEN SONRA TEKRAR YOĞUN BİR YAĞIŞ BEKLENİYOR"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış beklendiği uyarısında bulunarak, "Yağış akşam saatlerine kadar sürecek. Metro ve tramvay seferlerimizde aksama yok. Avrasya Tüneli dışındaki Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintisi nedeniyle tek taraflı ulaşım durduruldu tedbiren. Avrasya Tüneli'nde tedbiren tek taraflı ulaşım durduruldu yoksa tünel ile ilgili bir sıkıntı yok. Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini tahmin ediyor" diye konuştu.

Fotoğraf: Fatih Erener, Twitter 


"1 SAAT İÇİNDE 65 KİLOGRAM DOĞU BÖLGELERDE VE MERKEZDE,  BATI BÖLGELERDE 110 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Normal yağışların çok üstünde bir yağış aldık. 1 saat içinde 65 kilogram doğu bölgelerde ve merkezde,  batı bölgelerde 110 kilogram yağış düştü. Birkaç noktada ciddi bir alt geçit tıkanmaları oldu. Diğer noktalara müdahale edilerek çözüldüğünü söyleyebilirim. Yurttaşlarımızın  da yardımcı olması lazım trafiğe çıkmama uyarılarına dikkat ederlerse daha rahat yaşam sürebiliriz. Tramvay ve metroda da bir iki noktada olan sorun giderildi" ifadelerini kullandı.

"ÖĞLEDEN SONRA DAHA CİDDİ YAĞMUR BEKLENMEKTE ENDİŞEMİZ TOPRAK SUYA DOYDU"

Topbaş, "Öğleden sonra daha ciddi yağmur beklenmekte. Endişemiz şu, toprak doyduğu için yağacak yağmur, çukur bölgelere inebilir. Daha hassasiyet gerekiyor" dedi.

"AYAMAMA'DA BİR PROBLEM YOK"

Ayamama Deresi'nde bir sorun olmadığını belirten Topbaş, "Geçmiş yıllarda  Ayamama'da 1 saat içerisinde 80  kilogram metre kareydi. Burada aynı yağışı aldık  ama Ayamama'da bir problem yok. 45 dakikada 65 kilogram ortalama olarak 80 kilogram demektir. Bu sıkıntı yaşanmadı. Hassasiyet gösterilerse hep birlikte bu sıkıntıyı aşarız" dedi.

Kandilli Rasathanesi İstanbul'da yaşanan şiddetli yağışın nedenini açıkladı: Süper Hücre                 

"VATANDAŞLARIMIZ, MİSAFİRHANELERE VEYA OTELLERE YERLEŞTİRİLMEKTE"

Topbaş, "Su basma seviyesinin altında inşa edilmiş konutlarda sıkıntı olmasın diye ekiplerimiz  tarafından boşaltılmakta vatandaşlarımız, misafirhanelere veya otellere yerleştirilmekte" dedi.
 
"1194 ARAÇ VE 6 BİN 388 ELEMANIMIZ İLE DEVREDEYİZ"

Topbaş, "Şu anda arazide 6 bin 388 elemanımız var aktif olarak çalışan 1194 araç da Büyükşehir Belediyesi olarak devredeyiz. Dere taşkınlıkları yok. Tavukçu Deresi'nde bir miktar taşkınlık gördük. Merter'de, Unkapanı alt geçitte. Yenikapı'da oldu" dedi.

"AVRASYA TÜNELİ TEK YÖNLÜ TEDBİREN KAPATILDI"

Avrasya Tüneli'nin tek yönlü tedbiren trafiğe kapatıldığını belirten Topbaş, "Avrasya Tüneli tek yönlü tedbiren kapatıldı. Asya'dan Avrupa'ya geçişte problem olmadı.  Asya'dan Avrupa'ya geçişte problem olmadı" dedi.

"YILLAR ÖNCE LONDRA'DA METRO İSTASYONUNU SULAR, SELLER BASMIŞTI"

Topbaş, "Buna benzer sıkıntı dünyanın pek çok kentinde yaşanmakta.  Yıllar önce Londra'da metro istasyonunu sular, seller basmıştı. Bu normalin çok üstünde yağış geldi. Dikkatli olursak sıkıntıyı atlatırız" dedi.

"ÇOK ŞÜKÜR BİR CAN KAYBI OLMADI. MADDİ HASARLAR TESPİT EDİLİYOR"

Topbaş, "Çok şükür bir can kaybı olmadı. Maddi hasarlar tespit edilerek telafi çalışmaları yapılacak. Geçmiş olsun daha büyük sıkıntı yaşamayacağız umarım" dedi.

YURTTAŞ İŞE YÜZEREK GİTTİ

Üsküdar'da sağanak yağış sonrası oluşan sel baskınında bir vatandaş sel sularının içinde yüzdü. Bu durumu ti'ye alan sosyal medya kullanıcıları, "Adam yüzerek işe gidiyor, lükse bakar mısınız?" yorumunu yaptı.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir afettir, yağmur kesildi. Şu anda ulaşılamayan nokta yok. Zararlar karşılanır" dedi. 

İstanbul'da yurttaş işyerine yüzerek böyle gitti - VİDEO

<video:783652>



İBB'den şiddetli yağmur açıklaması: İşte durdurulan metro seferleri





SİLİVRİ'DE 200'Ü AŞKIN EVİ SU BASTI, MAHSUR KALANLAR BOTLARLA KURTARILDI


<video:783844>İstanbul'da en fazla yağışı Silivri aldı. Yolları basarken oluşan sel nedeniyle Gümüşyaka'da çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından botlarla ve iş makineleriyle kurtarılıyor. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da tahliye çalışmalarını yerinde takip ediyor. Silivri'nin Çanta ve Değirmenköy bölgelerinde de su baskınlarının yaşandığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Gümüşyaka'da 200'ü aşkın evi suların bastığını söyledi. 

Öte yandan D-100 Karayolu da sular altında kaldı. Polis, D-100'ün Edirne istikametini Gümüşyaka'da mevkiinden trafiğe kapattı. 

Aksaray'da da eski iski önunde mahsur kalan vatandaslar itfaye ekipleri tarafından kurtarıldı.

SEFERLER'DE AKSAMA YAŞANIYOR


Atatürk Havalimanı -Yenikapı arasında çalışan metro, su baskını nedeniyle Bakırköy'e kadar sefer yapıyor.

Metrobüs seferleri de ciddi şekilde etkilendi D-100 merter mevkiindeki su baskınından. Seferler giderek yavaşladı, zaman zaman da durdu. İlk dakilarda yollarda su birikentilerine müdahale adına hiç bir ekip görülmedi. Sonrasında sorunlu bölgelere ulaşan polisler trafiği düzenlemeye çalıştı,  belediye ekipleri de su tahliye çalışması yaptı. 

Şiddetli sağanak yağış, hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Atatürk Havalimanı ve çevresinde bulunan CB olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutları nedeniyle uçaklar bir süre havada tur atmak zorunda kaldı. 

TRAFİK FELÇ OLDU

Şiddetli yağmur nedeniyle saat 08.52 itibarıyla İstanbul'da trafik yoğunluğu ise yüzde 69'a ulaştı. D-100'de her iki istikamette göletler oluştu. Binlerce sürücü araçlarında trafiğe saplanıp kaldı, uzun süre bir kaç metre dahi ilerleyemedi. Giderek yükselen su seviyesine rağmen ilerlemek istiyen sürücüler ise su birikintilerine saplanıp kaldı. 

METRO İSTASYONLARINI SU BASTI

<video:783670>

Sağanak yağışıjn neden olduğu su baskınları İstanbul'da toplu taşıma sistemlerini de felç etti. Zeytinburnu ve Bayrampaşa metro istasyonlarını su bastı.

Avrasya Tuneli Anadolu-Avrupa Yönü de olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süre ile Trafiğe kapatıldı.

 
Yağış devam edecek mi?


RÖĞARLAR PATLADI

Ama su baskınlarının asıl nedeni rögarların patlaması oldu. Kanalizayon sistemi tahliyede yetersiz kalınca rögarlar patladı, buralardan fışkıran sular yağmurdan daha hızlı su baskınına yol açtı.

SULAR ÜST GEÇİT MERDİVENLERİNE KADAR YÜKSELDİ

Sular yaya üst geçit merdivenlerinin ilk basamaklarına kadar yükseldi. Bu nedenle yayalar bir süre üst merdivenlerde bekleme zorunda kaldı. Sular öyle etkili yükseldi ki yollarda şiddetili su akıntıları oluştu. 

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur" ifadelerini kullandı.

AKOM'DAN UYARI: SEL RİSKİ VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) İstanbulluları sel riskine karşı uyardı. AKOM'un hesabından atılan tweette ''#İstanbul bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. SEL RİSKİ ve FIRTINAYA DİKKAT! Yağmur ile birlikte hava serinliyor.'' denildi.

METEOROLOJİ DÜN UYARMIŞTI

Meteoroloji'den dün yapılan açıklamada, "Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların gece saatlerinden sonra ve yarın (bugün) İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri ile Batı Karadeniz kıyılarında (Düzce, Zonguldak ve Bartın) yerel olarak kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli; Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde ise şiddetli ve yer yer aşırı olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler