Beraatle sonuçlanan töre cinayeti davasında yeni gelişme: Savcı kararının bozulması için başvurdu

Almanya'da 2005 yılında kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün ölümüne ilişkin olarak Türkiye'de yargılandıkları davadan beraat eden kardeşler Alparslan Sürücü ve Mutlu Sürücü'nün beraat kararına itiraz edildi.

Yayınlanma: 24.07.2017 - 13:37
Abone Ol google-news


Karara itiraz eden savcı, İstinaf Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, yerel mahkemece Alparslan Sürücü ve Mutlu Sürücü hakkında verilen beraat kararının kaldırılarak, iki kardeşin, "Yakın akrabayı tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan cezalandırılmasını istedi. Almanya'da görülen davada ise Ayhan Sürücü 9 yıl 3 ay ceza almış, geçtiğimiz yıl tahliye edilmişti.

 

Almanya'nın Başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü adlı kadının erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak diğer kardeşleri Alparslan ve Mutlu Sürücü hakkında, Türkiye'de, "Yakın akrabayı tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava beraat kararı ile sonuçlandı.

Duruşma savcısı Eyüp Kara, İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 30 Mayıs 2017 tarihinde yapılan duruşmada verilen beraat kararını İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne sunulmak üzere kararı veren İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi sunan Savcı Kara, yerel mahkemece kurulan kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu.

Almanya'daki davanın Ayhan Sürücü'nün mahkumiyet kararı ile sonuçlandığı, bu davada Ayhan Sürücü'nün kız arkadaşı Melek Aysun Akkaş'ın tanık olarak dinlendiğini hatırlatan Savcı Kara dilekçesinde, "Tanık Melek ifadesinde özetle; Ayhan Sürücü'nün öldürme olayından kısa bir süre önce kendisine ablası Hatun'u öldürmeyi planladığını, ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'nün bu konuda ikna olduklarını ve kendisine yardım edeceklerini beyan etmiştir. Tanık Melek, Ayhan'ın olaydan bir kaç gün önce Görlitzer parkında atış talimi yaptığını, silahı kardeşi Mutlu'nun verdiğini, olay günü Hatun'un evine ağabeyi Alparslan ile gittiğini, öldürme olayını da kendisinin gerçekleştirdiğini, sanık Alparslan'ın Ayhan'a, 'vay be inanamıyorum, demek keller (katil) oldun' dediği yönünde ifade vermiştir" görüşlerine yer verdi.

Savcı Kara itiraz dilekçesini şöyle sürdürdü:

PARKTA ATIŞ TALİMİ

Ayhan Sürücü 9 Ocak 2015 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadede kız arkadaşı Melek Aysun Akkaş'a ablasını öldürmesine ilişkin planlardan bahsettiğini söyledi. Öldürmeden önce bahsetmiştim. Melek Aysun Akkaş benim şaka yaptığımı sanıyordu. Cinayeti işledikten sonra yanına gittiğimde bu olayı kendisine haber verdim, şok oldu. Kendisi ile evlenmeyi düşünüyordum. Benden korkmaması için bu işi sanki ağabeylerim Alparslan ve Mutlu ile planlamış ve gerçekleştirmişiz gibi anlattım. Dolayısı ile tanık Ayhan tanık Melek'in anlatımlarını aynen doğrulamakta, sadece anlatma saikinin farklı olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca tanık Melek Akkaş'ın beyanını doğrulayan ve sanıkların suça yardım ettiklerini gösteren başkaca deliller de dosya içerisinde mevcuttur. Tanık Ayhan'ın atış talimi yaptığı belirtilen Gölitzer parkında yapılan incelemede tanık Melek'in ifadesinde belirttiği şekilde atış talimi yapılan yerde mermi izine rastlanan bir çöp kovası tespit edilmiştir."

"Mahkemenin Melek Aktaş'ın ifadelerinin doğrulanmadığı yönündeki gerekçesi yerinde olmadığı gibi, dosyadaki diğer delillere neden itibar etmediğini de gerekçeli kararında açıklamamıştır. Dosyada bulunan deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanıkların mahkumiyetine gerektirir kesinlikte delilin bulunduğu değerlendirilmektedir."

BERAAT KARARININ KALDIRILARAK SANIKLARIN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

"Sanıkların töre saiki ile atılı suçu işledikleri sabit olduğundan sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken beraatlerine karar verilmesi yasa ve usule aykırıdır. Bu nedenle İstinaf kanun yoluna başvurma zorunluluğu doğmuştur."

Savcı Kara, yerel mahkemenin Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkındaki beraat kararının kaldırılarak, her iki sanığın, "Yakın akrabayı tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan cezalandırılmasını istedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005 tarihinde kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüş, Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdiklerini iddia ettiği ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü de tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, yargılama sonucunda Ayhan Sürücü ise 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Geçtiğimiz yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

20'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Ancak Berlin Savcılığı'nın, Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararına itiraz etmesi üzerine, soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle 2 kardeş hakkında verilen beraat kararı bozularak, haklarında tutuklamaya yönelik arama kararı çıkarıldı.

Türkiye, Ümraniye'deki adreslerinde yakalanan şüpheli 2 kardeşin, Anayasa'nın 38. maddesi, TCK'nın 18. maddesi ve Avrupa Sözleşmesi'nin 6. maddesi gereğince Almanya'ya iade edilmemesine karar verilerek, Türkiye'de yargılanmaları için Berlin Savcılığı'ndan soruşturma evraklarını istedi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında, kardeşleri Hatun Sürücü'yü "Tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Dava, 30 Mayıs 2017 tarihli duruşmada beraat ile sonuçlanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler