Memur-Sen’den 3 alternatifli öneri

Toplusözleşmede imza yetkisini elinde bulunduran Memur Sen, ‘Helal gıda’ ve ‘Hac izni’ içeren taleplerini DPB’ye sundu.

Yayınlanma: 24.07.2017 - 22:55
Abone Ol google-news

1 Ağustos’ta başlayacak toplusözleşme görüşmelerinde sendikalar tarafında imza yetkisini elinde bulunduran Memur-Sen, 3 alternatifli zam teklifi hazırladı. Memur-Sen ayrıca, kamu görevlilerine “hac izni” verilmesini, yemekhanelere “helal gıda sertifikası” şartı getirilmesini de istedi. Toplusözleşme ikramiyesinin yetkili sendika üyelerine bir kat artırımlı uygulanmasını talep eden Memur-Sen’in önerisi kabul edilirse 11 hizmet kolunun tamamında kendi sendikaları yetkili olduğu için diğer sendika üyeleri 102 lira, Memur-Sen üyeleri ise 204 lira alacak.

Memur-Sen, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için toplusözleşme görüşmelerinde “yetkili konfederasyon” konumunda bulunuyor. Ayrıca Memur-Sen’e bağlı sendikalar da 11 hizmet kolunun tamamında yetkili. Bu nedenle Memur-Sen, görüşmelerde sendika tarafına heyet başkanlığı yapıyor. Ayrıca sendikalar tarafında imza yetkisini de elinde bulunduruyor. Memur-Sen taleplerini dün Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB) sundu. Öncesinde Özveren Sokak’tan DPB önüne yürüyüş düzenleyen Memur-Sen’in talepleri şöyle:

* Kümülatif olarak maaşlara en düşüğü yıllık yüzde 16.60, iki yıllık yüzde 38.52 oranında zam yapılmasını içeren 3 alternatifli teklif sunuldu. Buna göre, 1. Alternatif: 2018 için yüzde 10+6 zam, 2019 için yüzde 10+8 zam. 2. Alternatif: 2018 yılı için taban aylığa 75 lira zam. Yüzde 7+7 zam. 2019 yılı için taban aylığa 75 lira zam. Yüzde 7+7 zam. 3. Alternatif: Ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam. Yüzde 6+6 zam. 2019 yılı için yüzde 10+8 zam.

* Enflasyon farkı 6 aylık dönem sonunda değil, gerçekleştiği aydan itibaren yansıtılsın.

* Kamu görevlilerine büyüme oranının yüzde 50’si oranında refah payı verilsin.

* Gelir vergisi oranındaki artışa dayalı maaş kaybı telafi edilsin.

* Kıdem aylığı gösterge rakamı 5 kat artırılarak 20’den 100’e çıkarılsın. Yan ödeme katsayısı ve gösterge rakamları yüzde 50 artırımlı uygulansın.

* Toplu sözleşme ikramiyesi 77 liradan 102 liraya yükseltilsin. Memur-Sen, ikramiyenin yetkili sendikaların üyelerine bir kat artırımlı (204 lira) ödenmesini istedi. Eğer öneri kabul edilirse, 11 hizmet kolunun tamamında Memur-Sen’e bağlı sendikalar yetkili olduğu için, Memur-Sen üyeleri 204 lira, diğer sendika üyeleri ise 102 lira ikramiye alacak.

* Eş yardımı 219 liradan 410 liraya, çocuk yardımı 102 liraya yükseltilsin.

* Kamu görevlilerine ilave doğum yardımı verilsin. Ölüm yardımı ödeneğinde artış yapılsın.

* Kreş yardımı ödeneği yaşama geçirilsin. 426 lira olarak ödensin.

* Kamu görevlilerine 4 bin 878 lira evlenme yardımı ödeneği verilsin. Bütün merkez teşkilatlarında servis hizmeti sunulsun. Eğer servis yoksa ücretsiz toplu taşıma kartı verilsin ya da ulaşım ücreti ödensin.

* Yemekhanelerde ve kamuya yemek hizmeti alımlarında “helal gıda sertifikası” şartı uygulansın. Yemek ücretlerinde artış yapılsın.

* Kamu görevlilerine 2018 için 200 TL, 2019 için 300 TL giyecek yardımı yapılsın.

* Kamu görevlilerine Ramazan ve Kurban bayramlarında dini bayram ikramiyesi olarak bin 915 TL ödensin. Sosyal yardımlar aylıksız izin döneminde de ödensin.

* Kılık kıyafete ilişkin sınırlamalar sona erdirilsin. Fazla çalışma ücretlerindeki mevcut tutar yüzde 100 artırılsın.

* Bütün kamu görevlilerinin ek ödemeleri 5 puan, bazı kamu görevlilerinin ek ödemeleri ilave 5-12 puan artırılsın.

‘Hac izni’ şartı

* Kamu görevlilerinin emekli maaşlarında en düşük 475 lira ve emekli ikramiyelerinde en düşük 19 bin lira artış yapılsın. l Kamu görevlilerinin öğrenim durumları itibarıyla yükselebilecekleri derecelere yükselmesine engel olan yasal ve idari sınırlamalar kaldırılsın.

* Harcırah Yasası kapsamında ödenen gündelik ve arazi tazminatı tutarları yükseltilsin.

* Sözleşmeli ve geçici personel statüsündeki kamu görevlileri memur kadrosuna geçirilsin ve kadrolu istihdam edilsin.

* Kamu görevlilerine görev süreleri boyunca bir defalık “hac izni” verilsin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler