Halkevci Kadınlar: İmamlara nikâh yetkisini aklınızdan bile geçirmeyin

Halkevci Kadınlar müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini gündeme getiren yasa tasarısına karşı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada “İmamlara resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi kadın düşmanı dinci bir diktatörlük kurma yönünde atılmış yeni bir adımdır. Tüm kadınları uyanık olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 14:01
Abone Ol google-news

İl ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verecek olan kanun tasarısının Meclis'e sunulması üzerine Halkevci Kadınlar konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, tasarının AKP tarafından daha önce de gündeme getirildiği belirtilerek, "AKP’yi uyarıyoruz: Aklınızdan bile geçirmeyin!" denildi.

İmam nikâhı resmileşiyor                 

Açıklama şöyle:

AKP’yi Uyarıyoruz: İmamlara Resmi Nikâh Yetkisini Aklınızdan Bile Geçirmeyin!

Kadın düşmanı AKP rejimi, kadınlara saldırı gündemini uygulamak için fırsat kolluyor. Hükümetin, meclisin resmen tatile girmesine üç gün kala, müftülüklere ve imamlara resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısını bugün yeniden meclis başkanlığına gönderdiği iddia ediliyor. Önceki yıllarda da birkaç kez gündeme getirilip geri çekilen tasarı, kadınlar ve çocuklar için önemli bir tehdit.

“Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adı altında gündeme getirilen tasarı ilk olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz ay grup konuşmasında dile getirildi. Tasarı, kadınların temel hak ve özgürlüklerine yönelik bir saldırı olduğu kadar çocuk istismarını da teşvik ediyor. Kadınların kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan “Boşanma Komisyonu Raporu” parça parça uygulanmak isteniyor.

İmamlara resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi, çocuk istismarını teşvik eder, asla izin vermeyeceğiz!

Bugün açıklanan 2016 Çocuk İstismarı Raporu’na göre son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı. Ama aynı dönemde çocuk istismarı vakalarında “iyi hal ve saygın tutum indirimi” rutin uygulama halini aldı. Salgın hale gelen çocuk istismarı vakalarına karşı, cinsel eğitim ve istismardan korunma eğitiminin yaygınlaştırması gerekiyor. Ama iktidar, cihat naraları atarak eğitimi gericileştiriyor. Eğitimdeki dinci gericileşme kadın düşmanlığını daha da tetikliyor.

Türkiye, 18 yaş altında evlendirilen kız çocukları oranında Avrupa’da birinci sırada ve neredeyse her 3 evlilikten biri çocuk evliliği. Dini nikâh çocuk evliliklerini yaygınlaştırıyor; çocuk evliliklerinin normalleşmesi, çocuk istismarını ve erkek çok-eşliliği kültürünü besliyor: Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının çoğu ikinci eş, kuma olarak veriliyor. Aile bakanlığının “Erken Evlilikleri Önleme Birimi” ise uyumaya devam ediyor.

İmamlara resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi, kadınlara yönelik cinsel taciz ve sömürünün süreklileştirilmesi demektir, asla izin vermeyeceğiz!

İmamlara resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin 2015 tarihli resmi nikâh zorunluluğunu kaldırma kararıyla birlikte, kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakların ortadan kaldırılmasının; dini nikâhın fiilen zorunlu bir kural haline getirilmesinin de önünü açıyor. Bundan sonraki adımın Medeni Kanun’da elde edilen diğer hakların yok edilmesi olacağı da çok açık.

Kısacası, imamlara resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi bu ülkenin kadınlarına, kız ve erkek çocuklarına yönelik yeni bir tehdittir; kadın ve çocuk düşmanlığıdır; kadın düşmanı dinci bir diktatörlük kurma yönünde atılmış yeni bir adımdır.

Soruyoruz: Bu tasarı kapanmasına üç gün kala meclise gönderildi mi?

Uyarıyoruz: Aklınızdan bile geçirmeyin!

Tüm kadınları yeni kadın düşmanı saldırılara karşı uyanık olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler