Başsavcılık İnam'ın 'görevini' gizliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyetçilerin FETÖ’cülükle suçlandığı soruşturmayı FETÖ sanığı savcı İnam’ın yürüttüğü gerçeğini gizlemeye çalıştı.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 23:44
Abone Ol google-news

Cumhuriyet davasına damga vuran FETÖ sanığı savcı Murat İnam’la ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklama tepki çekti. Cumhuriyet iddianamesinin altında imzası olan iki savcı hakkında herhangi bir soruşturma olmadığını kaydeden başsavcılık, İnam’dan söz etmedi. Dava dosyasındaki belgeler ise Cumhuriyet soruşturmasını iddianamenin hazırlandığı tarihe kadar savcı İnam yürüttüğünü ortaya koyuyor. Cumhuriyet soruşturmasını yürüten ve arkadaşlarımız hakkında gözaltı kararı veren savcı İnam, FETÖ üyesi olmak ve Meclis’e, hükümete karşı suç işlemek suçlarından Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yargılanıyor. Hakkında adli kontrol hükümleri uygulanan İnam’ın yurt dışına çıkışı yasak. Arkadaşlarımızla ilgili soruşturma aşamalarının tamamında yer alan İnam, tartışmalı bilirkişileri tayin etti ve iddianamenin hazırlanmasına kadar soruşturma işlemlerini yürüttü. FETÖ sanığı bir savcının Cumhuriyetçileri FETÖ’cü olarak suçlayan bir soruşturmaya imza atmasının yarattığı infial nedeniyle iddianamenin altında İnam dışında iki savcının ismine yer verildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün partisinin TBMM’deki Grup Toplantısı’nda FETÖ sanığı bir savcının yürüttüğü soruşturma sonunda Cumhuriyetçilerin tutuklandığına dikkat çekti. İstanbul Başsavcılığı ise duruşmada önemli bir tartışma konusu olan ve savunma tarafının hukuksuz olduğuna dikkat çektiği bu önemli konuda bir açıklama yapmaktan çekinmedi. Kılıçdaroğlu’na cevap niteliğindeki açıklamada “Cumhuriyet gazetesi yöneticileri hakkındaki iddianamenin FETÖ üyeliğinden yargılanmakta olan bir Cumhuriyet Savcısı tarafından düzenlendiğine yönelik beyanlar gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba tarafından düzenlenmiş olup adı geçenler hakkında ne Cumhuriyet Başsavcılığımızca ne de HSK Teftiş Kurulu Başkanlığınca yürütülmekte olan hiçbir soruşturma ve inceleme bulunmamaktadır” denildi. Başsavcılığın İnam adını dahi anmadan yaptığı bu açıklama ise dosyadaki gerçeklerle örtüşmüyor. Dosyadaki belgelere göre İnam, son ana kadar soruşturma savcısı olarak işlem yaptı. Örneğin dosyadaki bir belgeye göre, 3 Nisan 2017 günü, yani iddianamenin mahkemeye verildiği tarihte, tutukluluğuna devam kararı verilen Cumhuriyetçilere bu kararın tebliğ edilmesini isteyen yazının altında Murat İnam’ın imzası bulunuyor. Yine iddianameden sadece birkaç gün önce Cumhuriyetçilerin tutukluluğunun devamına karar verilmesi yönündeki savcılık görüşünün altında yine İnam’ın da imzası yer alıyor.

Masumiyet karinesini hatırladılar

Davasında söz alan bütün arkadaşlarımız da FETÖ sanığı bir savcı tarafından yürütülen soruşturmanın hukuk dışı olduğuna dikkat çekti. Arkadaşlarımıza duruşma savcısı ve mahkeme sık sık müdahalelerde bulunmaya çalıştı. İlk olarak duruşma savcısı Hasan Bölükbaşı iddianamenin altında İnam’ın imzasının olmadığını söyledi. Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Akın Atalay ise “İddianamenin altında imzası yok ama bütün soruşturma işlemlerini o yürüttü” diyerek itiraz etti. Duruşmanın önceki günkü oturumunda Mahkeme Başkanı, “Bizim mahkemede kabul edilmiş olan iddianamenin altında İnam’ın imzası yok. Masumiyet karinesi herkes için, kendiniz için de başkaları için de geçerli. Hakkınızda FETÖ’cülükten, PKK’den yargılama var diye sizi kimse suçlu ilan edemez. Murat Sabuncu’nun yazdıkları, Kadri Gürsel’in fikirleri bu anlamda hâlâ diğerleri için önemlidir. Murat İnam hâlâ görevde olan bir savcıdır. Eleştirileriniz tamam ama bu kadar acımazsızca eleştirmeyin” dedi. Mahkeme başkanının sözlerine tepki gösteren avukat Fehmi Demir ise “Eğer Fethullaçıların örgütünden yargılanan bir savcı iddianamenin imza aşamasına gelmesine kadar soruşturma yürütüyorsa bunu her fırsatta dile getirmek gerekir” dedi. Demir, İnam’ın PKK’den, DHKPC’den yargılanan bir savcı olması halinde göreve devam edip etmeyeceğini de sordu. Avukat Fikret İlkiz de “Savcının FETÖ’den sanık olması bu yargılamayı bitirsek bile yargılanmanın yenilenmesi sebebi sayılır” dedi. Savcı Bölükbaşı ise Başsavcıvekili olduğu halde İnam’ın iddianamenin düzenlendiği tarihin 1 hafta öncesine kadar görevli olduğunu bilmediğini söyledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler