Tuğgeneral Bekir Ercan'ın ABD’den sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı

Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Adana İncirlik’teki 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın ABD’den sığınma talebinde bulunduğuna ilişkin 17 Temmuz saat 13.15’te yayımlanan mesaj gün yüzüne çıktı.

Yayınlanma: 28.07.2017 - 10:43
Abone Ol google-news


Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Akıncı Üssü’nde yaşananlarla ilgili dava dosyasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen sekiz adet klasör kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu da yer aldı.


Darbenin bastırılmasından sonra Adana İncirlik Komutanı Bekir Ercan Van’ın ABD’ye sığınma talebinde bulunduğuna ilişkin mesaj da rapora yansıdı. Rapora göre Gaziantep’deki 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı, 2200-1557366-16 numaralı 17 Temmuz 2016 saat 13.15 tarih ve zamanlı, “Bilgi Paylaşımı” konulu bir mesaj yayımladı. Raporda yer verilen mesajda, şöyle denildi:

“Bahse konu tugayda konuşlu ABD birliği (39. Görev Destek ve Shadow İhas Birliği) ile yapılan bir toplantı esnasında, ABD personelinin kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda, Adana’daki 10’ncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın ABD’den sığınma talebinde bulunduğu, ABD’li yetkililerin konuyu Almanya’daki komutanlığa bildirdikleri, Almanya’daki komutanlığın ise söz konusu olaylara karışmamaları ve bu tarz talepleri geri çevirmeleri konusunda ikaz ettiği yönünde, teyit edilmesi gereken bilgilerin elde edildiği bildirilmiştir.”

Darbe girişimi iddiasıyla tutuklanan Van’ın, Adana’daki işadamlarıyla 26 Mayıs’tan darbe girişiminden bir gün öncesine kadar gruplar halinde İncirlik’te toplantılar yaptığı da basına yansımıştı.
15 Temmuz gecesi yaşananlara da ayrıntılı şekilde yer verilen raporda, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı Aylık Karşılıklı Hizmet Planı’nda 15 Temmuz’dan bir gün önce 14 Temmuz’da değişiklik yapıldığı, plana 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan iki adet ikili F-16 kolu ilave edildiği ayrıca, Diyarbakır ve Balıkesir’deki ana jet üs komutanlıklarından sniper podu (modern mühimmatlar ile havadan yere atış yapılırken, hedef işaretlemesi) transfer edilmesinin de planlandığı kaydedildi. Raporda, Genelkurmay Başkanlığı’ndan 15 Temmuz 2016 saat 21.30’dan itibaren sırasıyla “Hazırlık İkazı ve Birlik İntikali”, “Karargâh Sorumlularının Belirlenmesi”, “Katılışlar”, “Sıkıyönetim Direktifi”, “Sıkıyönetim Komutanlıkları Listesi”, “Sıkıyönetim Mahkemeleri Görevlendirme Listesi”, “Atama Listesi” mesajları geldiği belirtildi.

Komutanın talimatı 00.08’de geldi

Diyarbakır ve Eskişehir arasında 16 Temmuz saat 00.07’de Terzi ve ÖKK personeline ilişkin herhangi bir talimat olmadığı şeklindeki görüşmeden hemen sonra 16 Temmuz saat 00.08’de Eskişehir BHHM’den, Ankara’daki Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi tarafından yasal olmayan emirlerin verildiği, hiçbir talimatının yerine getirilmemesi, Hava Kuvvetleri Komutanı’nın emirlerini Eskişehir BHHM üzerinden vermeye devam edeceği, komutanın emri olmadan hiçbir uçağın kaldırılmayacağı, bu talimatlara riayet etmeyenler hakkında yasal işlem yapılacağı emri verilmesi dikkati çekti.

Terzi’nin emriyle Etimesgut’a indi

Raporda, içinde darbeci Tuğgeneral Semih Terzi ve Özel Kuvvetler personeli olan, “Murat 56” çağrı isimli CN-235 CASA uçağı ile ilgili tespitler dikkati çekti. Raporda, uçak için iki farklı planlama ve bir gecikme girildiği, ilk planlamanın Diyarbakır-Şırnak olduğu, ancak rotanın Ankara-Diyarbakır olacak şekilde girildiği, ikinci planlamanın Diyarbakır-Şırnak arasında olduğu ve rotanın da Diyarbakır-Şırnak olarak girildiği, ikinci planlamaya 1 saat gecikme girildiği belirtildi.

Kalkış izni almadan havalandı

Uçağın kalkış müsaadesi olmadığı iletilmesine rağmen 16 Temmuz 2016 saat 00.00’da Diyarbakır’dan kalktığı ve rotasından saparak saat 01.53’te Ankara Etimesgut Meydanı’na iniş yaptığı kaydedilen raporda, 16 Temmuz saat 00.07’de Diyarbakır ile Eskişehir’deki BHHM’nin yaptığı görüşmede, uçağın planlı rotası dışında Etimesgut’a gittiği, konuyla ilgili herhangi bir talimatları olup olmadığının sorulduğu, Eskişehir BHHM tarafından talimatlarının olmadığının belirtildiği ve uçak içinde Özel Kuvvetler personelinin olduğunun bildirildiği kaydedildi.
Raporda, 16 Temmuz saat 00.20’de uçuş kulesinde nöbetçi olan personelin, Murat 56 adlı uçağa Etimesgut Meydanı’nın kapalı olduğunu ilettiği ve gidiş sebebini sorduğu, pilotun, “Malum olaylardan dolayı Tuğgeneral Semih Terzi’inn emirleri doğrultusunda Etimesgut meydanına devam ediyoruz” cevabını aldığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon