CHP'den TRT için araştırma önergesi

CHP'li Milletvekilleri, TRT'nin vatandaşlardan aldığı TRT payını Meclis'e taşıdı.

Yayınlanma: 31.07.2017 - 16:53
Abone Ol google-news

 

CHP milletvekilleri Meclis'e verdikleri araştırma önergesinde, “TRT izlemeyen vatandaşlardan, TRT payı alınması haksız bir uygulamadır” derken, kurumdaki usulsüzlük ve torpilli personel alımıyla ilgili iddiaların aydınlatılmasını istedi. 

Evrensel'in haberine göre; CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ve CHP'li vekiller Sezgin Tarıkulu, Barış Yarkadaş, Atilla Sertel ve Utku Çakırözer, TRT'de usulsüzlük yapıldığına dair kuşkular olduğunu ifade ederek, Meclis'e araştırma önergesi verdi. Araştırmaya gerekçe olarak, 2016 yılında TRT'de usulsüzlük ve torpilli personel alımıyla ilgili soru önergelerine yanıt verilmemesi gösterilirken, kuşkuların giderilmesi gerektiği, “TRT Kurumunda yaşanan her türlü usulsüzlüğün önüne geçilerek, usulsüzlük yapanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması ve yapılan tüm iş ve işlemler ile ilgili şeffaflığın sağlanarak bunların da somut göstergelerle kamuoyu ile paylaşılması amacıyla araştırma açılmasını istiyoruz” sözleriyle açıklandı. 

İzlemeyen vatandaş ne olacak? 

Araştırma önergesinde, elektrik abonelerinden alınan “TRT Payı”na değinilerek, “Evinde TRT’yi izlemeyen bir vatandaşın TRT vergisi ödemesi adaletsiz bir uygulamadır. TRT temel habercilik ilkelerine aykırı bir yayın politikası içine girmiş hatta bu yayınları nedeniyle yargıya taşınan davalar sonucunda tazminat cezaları almıştır. Sonuç olarak vatandaşlar, belki de yayınlarını hiç izlemediği TRT’nin bir de taraflı yayınları nedeniyle aldığı tazminat cezalarının ödenmesine ortak edilmektedir” diye dikkat çekildi.

'Hangi kriterlerle veriliyor' 

CHP'lilerin araştırma önergesinde, TRT'de “Spor Manşet” programı ile Formula 1 canlı yayın programlarının Okay Karacan’ın kurduğu şirkete yaptırıldığı anımsatılarak, “Formula 1 yarışları 2010 sezonu için 875 bin 520 TL, 2011 sezonu için 900 bin TL ödenmiş olduğu, ‘spor manşet’ programının bölüm başı ücretlerinin ise 7 bin ile 7 bin 500 TL arasında değiştiği ifade edilmiştir. TRT'nin programlarını hangi şirketlere yaptıracağını belirlerken ne tür kriterler aradığı ise şaibelidir” denildi.

CHP'lilerin verdiği önergede, şuan FETÖ'den aranan eski futbolcu ve eski AKP Milletvekili Hakan Şükür'e TRT'den verilen paralara da değinilerek, “Başbakan Eski Yardımcısı Bülent Arınç'ın 2013 yılı Nisan ayında milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlarken, 'AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’e, TRT’de yorumculuk yaptığı 4 Aralık 2008-4 Aralık 2012 tarihleri arasında haftada 14 bin TL, 2011 yılı Ocak ayındaki programları için toplamda 42 bin TL ödeme yapıldığını' kaydetti. Arınç, '2009-2010 lig sezonu boyunca Şükür’ün katıldığı programların toplamda 1 milyon 440 bin TL değerinde sponsorluk geliri bulunduğundan kendisine ödenen ücretler buradan karşılandı. 2011 yılının Ocak ayının son haftasından en son katıldığı aynı yılın Mayıs ayına kadar gerçekleştirilen programlar dış yapım olduğundan Şükür’e ne kadar ücret ödendiği hususu ilgili firmanın bilgisi dahilindedir' demişti” diye Meclis'te yaşanan olaylar hatırlatıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler