Türk Telekom’un ortağı kepenk kapatıyor

Türk Telekom için aldığı kredinin iki taksidini ödeyemeyen Oger Grubu’nun Suudi Arabistan piyasasındaki 40 yıllık faaliyetini bitirmek üzere olduğu iddia edildi.

Yayınlanma: 01.08.2017 - 23:12
Abone Ol google-news

Türk Telekom’un kredi taksitlerini ödeyemeyen Oger Grubu’nun Suudi piyasasında battığı iddia edildi. Suudi gazetesi Saudi Gazette/ Okaz, Suudi piyasasında neredeyse 40 yıldır faaliyet gösteren Suudi Oger’in kepenkleri kapattığını yazdı. Suudi gazetesinin iddiasına göre son zamanlarda şirket finansal darlık içinde bulunuyordu. Gazetede şirketin çalışanlarının maaşlarını ve ikramiyelerini ödemeyemediği belirtildi.

Elektrikler kesildi

İddiaya göre, şirketin çalışanları ücret ve hakları ile ilgili dosyalar Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’na intikal etti. Bakanlık çalışanların biriken maaşlarının ödemesinin kesin olmadığını, çünkü şirketin hiçbir varlığı bulunmadığını belirtti. Bununla birlikte 14 aylık biriken maaşların ödemesinin bir zaman gerçekleştirileceği fakat net tarihin belli olmadığı da iletildi.

Şirkete yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan Ulusal Elektrik Şirketi, şirketin genel müdürlük binası ve krallığın bazı bölgelerindeki temsilcilik binalarının elektriklerini kesti. Kaynağa göre şirket finansal baskıları hafifletmek için 3 projesini başka şirketlere devretti. Suudi gazetesine konuşan kaynak bu projeler arasında Mina şehrindeki inşaat projesinin ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki 15 yıllık bakım projesinin yer aldığını belirtti.

İki taksidi ödeyemedi

Hariri Ailesi’ne ait Saudi Oger Limited, Türk Telekom’un yüzde 55’lik pay ile büyük ortağı olan Oger Telekomünikasyon AŞ’nin (OTAŞ) yüzde 99’una sahip Oger Telecom Limited’de yüzde 26.67 doğrudan payı bulunuyor. Oger, Türk Telekom’un satın alınması için kullandığı kredinin her biri 290 milyon dolar olan Eylül 2016 ve Mart 2017 tarihli iki taksidini ödeyememişti. Bunun üzerine Hazine Müsteşarlığı Oger’den eylüle kadar yükümlülüklerini yerine getirmesini istemiş, kredi veren Türk bankaları da Türk Telekom’daki yüzde 55’lik hissenin olası satışı için potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmelere başlamıştı.

Oger’in 2013’te aldığı 4.75 milyar dolarlık kredinin Eylül 2017’de yeni taksit ödemesi bulunuyor. OTAŞ’a verilen bu Türkiye tarihinin en büyük kredisi, 29 bankanın katılımıyla verilmişti. İlk çeyrek finansal tablolara göre Akbank kredide 1.5 milyar dolar ile en yüksek paya sahip banka. Onu yaklaşık 1 milyar dolarla Garanti, yaklaşık 500 milyon dolarla İş Bankası izliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler