Hrant Dink davasında 4 tahliye: Ogün Samast'tan bayrak yalanlaması

Hrant Dink davasında taleplerle ilgili görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı tutuklu sanıklar Birol Ustaoğlu, Murat Bayrak, Atilla Güçlüoğlu ve Yüksel Avan'ın tahliyesini istedi.

Yayınlanma: 03.08.2017 - 11:56
Abone Ol google-news


AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma görevlileri ve eski emniyet görevlilerinin yargılandığı 85 sanıklı davaya devam edildi.

Hrant Dink cinayeti davasının 55. duruşmasında taleplerle ilgili olarak görüşünü açıklayan savcı sanıklar Birol Ustaoğlu, Murat Bayrak, Atilla Güçlüoğlu ve Yüksel Avan'ın tahliyesini istedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, dosyaların birleştirilmesinin ardından görülen duruşmada bu davanın yanı sıra FETÖ/PDY'ye yönelik diğer davalarda da tutuklu bulunan Ramazan Akyürek, gazeteci Ercan Gün ile jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ve 4 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Sanık Ogün Samast, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Dönemin Samsun İl Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran'ın avukatı, Oğün Samast'ın emniyette elinde bayrakla çekilen fotoğrafı hakkında konuştu. Bu eylemin ancak görevi kötüye kullanma ile suçu ve suçluyu övme olabileceğini savundu.


OGÜN SAMAST "BEN BAYRAK AÇARSAM ANLATIRIM DİYE BİR ŞEY SÖYLEMEDİM"
Ogün Samast önceki duruşma ifade veren, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu'nu yalanladı. Güçlüoğlu'nun "Sanık Birol Ustaoğlu yanımıza gelerek, 'Katil zanlısının üzerinde bulunan bayrağı açarak fotoğraf çektirmek istediğini, eğer bayrakla fotoğraf çektirirse cinayete ilişkin her şeyi anlatacağını söylediğini' belirtti. Katil zanlısının yakalanma olayına katıldığımız için çok heyecanlı ve gururluyduk.

O dönem 'Jandarma mı, polis mi yakaladı' olayı vardı. Ben de "İki jandarma Ogün Samast'ın sağına ve soluna geçerek fotoğraf çektirsin' dedim. Ama bayraklı çekilmesi şeklinde bir talimat vermedim. Hatta ben de gidip Ogün Samast'ın yanında fotoğraf çektirdim. Bu tamamen doğaçlama, spontaneve kurgulanmadan gelişti. Bu fotoğraf katil zanlısını kahraman olarak göstermek amacıyla değil, Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilecek ciddiyette çekilmiştir. Bu fotoğrafın algı olarak kullanılabileceği o dönem hiç kimsenin düşünmediğini sanıyorum. Bu fotoğraflar kesinlikle basına verilmek amacıyla çektirilmedi" diye konuşmuştu.

Bu beyanla ilgili olarak Samast, "Hayır ben bayrak açarsam anlatırım diye bir şey söylemedim. Bayrak açma benim talebim değil. 16 yaşındaydım. Bunu düşünecek durumda değildim. Görüntüler incelendiğinde ortaya çıkacak" dedi.

 "YİNE YAYINLARIM"

Tahliye talebinde bulunanlardan Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Samast'ın görüntülerine ilişkin haberinin yaptığı yüzlerce haberden biri olduğunu belirtti. Gün, haberinin amacının 'bir gazeteci olarak bu kadar vahim bir konunun aydınlatılmasına katkıda bulunmak' olduğunu söyledi. Gün, davaya konu görüntülerin A Haber kanalında yayınlandıktan sonra savcılığın bu görüntünün dosyada olmadığını belirttiğini ifade ederek, “Bu görüntünün kaybolduğu 10 yıldır biliniyor. İddia makamımın bilmemesi mümkün değildir. Ekrem Dumanlı veya herhangi bir insan bana bu görüntüyü getirse yine yayınlarım. Usame bin Laden tarafından gelse yine yayınlarım. FETÖ çekip yollasa ben yine yayınlarım” dedi.

'MİT'İN ÖZEL KAMEL MÜDÜRÜ ZAMAN'DAN 

Gün, iyi bir gazeteci olduğu için yargılandığını savunarak, “İddianamede avukat Halil İbrahim Koca ile yoğun irtibatım olduğu söyleniyor. O da duruşmalara giren bir avukattı. Aynı zamanda Rıza Sarraf'ın da avukatı. TEM şubede 28 gün güvercin tedirginliği yaşadım. Bir dönem cinayetlerin araçsallaştırıldığı gibi bizim mesleğimiz de araçsallaştırılıyor. O haberi yaptıktan bir daha bu dosyaya bakmadım. Ben bir gün boyunca Hülya Avşar'ın görüntüsünün peşinde koştuğumu hatırlıyorum. Mesleğime dönmek istiyorum. 10 yıl önce çalıştığım gazetenin yöneticileri hala görevde. MİT'in özel kalem müdürü Zaman gazetesinde çalışmış” diye konuştu.

SAVCI 4 SANIĞIN TAHLİYESİNİ İSTEDİ 

Duruşmada taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklar dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü emekli Yarbay Atilla Güçlüoğlu, suç döneminde Samsun Jandarma Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Murat Bayrak, Astsubay Birol Ustaoğlu ve Astsubay Yüksel Avan'ın tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve savunmalarının alınmış olmasını dikkate alarak tahliyesini istedi.

4 SANIĞIN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Taleplerle ilgili ara kararını açıklayan mahkeme dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü emekli Yarbay Atilla Güçlüoğlu, suç döneminde Samsun Jandarma Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Murat Bayrak, Astsubay Birol Ustaoğlu ve Astsubay Yüksel Avan'ın tahliyesine karar verdi. Heyet, tahliye gerekçelerinde, sanıkların hakkındaki suçun değişme ihtimali, Samast'ın bu sanıklarla ilgili beyanlarının çelişkili olması ve bunun haricinde delil bulunmamasını gösterdi. Sanıkların Samsun TEM şubedeki Samast'ın görüntüsünü talimatla çekmiş olduklarını ifade ederek, haklarında objektif delil olmaması, savunmalarındaki tutarlılığı ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından soruşturmalarından geçtiklerini ve halen görevde olmalarını gösterdi. Heyet, aynı zamanda bu kişilerin kurumlarından gelen yazılarda FETÖ ile iltisaklı olmadıklarının belirtildiğini kaydetti. Duruşma ise 2-3-5-6 Ekim'e ertelendi

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon