15 Temmuz'daki Doğan Medya işgali davasında ara karar açıklandı

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Hürriyet, CNN Türk, Kanal D ve DHA'nın da bulunduğu Doğan Medya Center binasının işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması görüldü. Tutuklu yüzbaşıların tutukluluk halinin devamı kararlaştırılarak duruşma ertelendi.

Yayınlanma: 09.08.2017 - 14:37
Abone Ol google-news




İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan katıldı. Tutksuz sanıklar duruşmaya gelmedi. Duruşmada, davanın müdahili olan Doğan Medya Center, Başbakanlık, TBMM ve Savunma Bakanlığı ile olaylarda şehit olan Vedat Barceğci'nin yakınlarının avukatları hazır bulundu. Duruşma, tanıkların, sanıkların ve müştekilerin verdikleri ifadeler arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve olayın oluş şeklinin tam olarak anlaşılması amacıyla güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesiyle devam edildi.

Ara karar açıklandı

Mahkeme, Doğan Medya'nın işgal edilmesi davasında ara kararını açıkladı.Savcı mütalaasında, olayda şehit edilen Vedat Bağcerci'nin vurulduğu yerde keşif yapılmasını, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını ve dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini talep etti. Tahliyeye ilişkin beyanları alınan tutuklu sanıklar Erdal Şeker ve Mehmet Akif Aslan tahliyelerini talep etti.Tutuklu sanık Süleyman Ahmet Kaya ise bir şey söylemeyeceğini belirtti. Taleplerin ardından duruşmaya yaklaşık 3 saat ara veren mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.

Mahkeme ara kararında, 15 Ekim 2017'de Vedat Bacerci'nin Şehit edildiği yerde keşif yapılmasına karar verdi. İfadesi alınamayan tutuksuz sanık er Vedat Ayan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkaran mahkeme, sanıkların Oyak Bank'ta bulunan hesapları üzerindeki tedbiri kaldırdı. Olay günü 1. Ordu Komutanlığı'nda görevli iki subayın tanık olarak dinlenmesi karara bağlandı. KHK kararıyla avukatları ile görüşmeleri kısıtlanan sanıkların bu kısıtlamalarını kaldıran mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırarak duruşmayı 6 Kasım 2017'ye erteledi.

BAŞAK ŞENGÜL DİNLENDİ

Duruşmada, CNN Türk spikeri Başak Şengül'ün, müşteki olarak beyanı alındı. Şengül, 15 Temmuz'da televizyon kanalında normal program akışında yayın yapıldığını anlatarak, köprünün askerler tarafından kapatılmasının ardından yayın akışının değiştirildiğini söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın "TSK içindeki bir grubun kalkışması" şeklindeki açıklamasından sonra olayın farkına vardığını ifade eden Şengül, daha sonra askerlerin geldiğini belirterek, yayından bunu duyurduğunu söyledi.

Kanal yönetimi tarafından "Rejiyi kilitliyoruz, sen yayına devam et" denildiğini belirten Şengül, "Askerler binamıza girmişti. Yayını sürdürebileceğimiz kadar sürdürdük. Askerlerin kanal içindeki seslerini yaklaştıkça daha fazla duymaya başladım. Askerin önce kameranın arkasından geldiğini gördüm. Yanıma geldi ve 'Hadi artık boşaltıyoruz' dedi. Yayının kesildiğini düşündüm ve mikrofonu çıkardım. Binadan çıkarken dışarıdaki kalabalığın toplandığını gördüm, diğer kapıdan dışarı çıktım. Helikopter ve çok yoğun silah sesi duydum. Taksiyle çok yakın bir arkadaşımın evine gittim. Şikayetçiyim. davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: ÇARPITMALARIN FARKINDAYIZ


Duruşmada güvenlik kamera görüntülerinin izlendiği sırada sanıkların "Tüfeklerimiz çapraz tutuşta" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, "Bize gördüğümüzü de yedirmeyin artık. Nasıl tuttuğunuz ortada" diye konuştu. Sanıkların görüntüler izlenirken beyanda bulunmasına itiraz eden Doğan Medya adına müdahil olan avukat Şehnaz Yüzer, sanıkların görüntüleri çarpıtarak beyanda bulunduklarını, gerçeği saklamaya çalıştıklarını belirterek, mahkemenin görüntüleri ve bu beyanlarını dikkate alarak bir değerlendirme yapacağını umduklarını söyledi. Mahkeme Başkanı Dağ ise zaman zaman sanıkların bu çarpıtmalarının farkında olduklarını ve buna göre değerlendirme yapacakları konusunda kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler