Mahkeme ‘sit alanını gör’ dedi

Taşyapı’nın Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekarelik araziye dikmeye başladığı 20 katlı otel projesinde mahkeme, 1. derece Doğal Sit Alanı’nın göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 10.08.2017 - 21:52
Abone Ol google-news

Taşyapı’nın, Darüşşafaka Cemiyeti’nden aldığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekarelik araziye dikmeye başladığı 20 katlı otel projesini mahkeme “telafisi güç zararlar doğuracak” diyerek durdurmuştu. Projeyle 1. derece Doğal Sit Alanı’nın göz ardı edildiğine dikkat çeken mahkemenin kararına Taşyapı itiraz etti. İtirazı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Çevre sakinlerinin proje planlarının iptali için açtıkları dava sürüyor. İstanbul 11. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporu, otelin yaratacağı çevre felaketlerine vurgu yaptı. Raporda, bölgedeki binaların 4-5 katlı, kısmen de 12 katlı olduğuna dikkat çekilerek “İmar planına bir yükseklik sınırlaması getirilmemesi, Haydarpaşa Garı, Selimiye Kışlası gibi tarihi mekânlara olan yakınlığı sebebiyle şehir silueti ile alakalı soru işareti oluşturmaktadır” denildi. Bilirkişi, geçen şubat ayında İBB Meclisi’nde alınan Kadıköy’de 15 kat sınırlamasına ilişkin kararı da rapora ekledi. Arazinin, doğal sit alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’nın komşusu olduğunu vurgulayan bilirkişi, projedeki inşaat yoğunluğunun da geleceğe yönelik tehdit olabileceğini belirtti.

Raporun sonuç bölümünde ise projenin bölgeye inşaat yoğunluğu getirdiği, sit alanını göz ardı ettiği ve çevre yapılaşma koşullarıyla uyuşmadığı vurgulandı. Kararını veren mahkeme, proje için değiştirilen imar planlarıyla 1. derece doğal sit alanının göz ardı edildiğinin altını çizdi. Mahkeme proje için yapılan imar planı değişiklerinin planlama tekniklerine aykırı bularak “telafisi güç zararlar doğurabilir” ifadelerini kullandı ve 2 Haziran’da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karara Taşyapı itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi şirketin itirazını 11 Temmuz’da reddetti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler