İstanbul'da göreve başlıyorlar: Bekçilere ‘silahını kullan’ talimatı

İstanbul’da her mahallede iki kişi olacak şekilde nöbet tutması planlanan gece bekçileri bugün göreve başlıyor. İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan’ın “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatı verdiği bekçiler ilk etapta polisle devriye gezecek. Hukukçular ise “Bekçilik, ahlak polisi uygulamasının parçası. İnsanların hayatına kısıtlama olarak yansıyacak” görüşünde.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 05:23
Abone Ol google-news

İstanbul’da “gece bekçiliği” uygulaması bugün yeniden hayata geçiriliyor. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, göreve başlayan 386 bekçiye “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatı verdi. Tartışmaları da beraberinde getiren uygulamaya itiraz eden hukukçular, “Bekçilik din polisi, din devleti, ahlak polisi uygulamalarının bir parçasıdır. Gerçekleşecek olan bu uygulama insanların hayatına kısıtlama olarak geri dönecektir” görüşünü dile getirdi.

Mahallelerde görev yapacak bekçiler, güneşin batışından doğuşuna kadar devriye görevini yerine getirecek ve ilk etapta polis eşliğinde göreve çıkacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe’deki biriminde, 386 bekçinin göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, sistemin İstanbul’da oturtulmasıyla ülke genelinde de iyi yürüyeceğini, İstanbul’un lokomotif görevini üstlendiğini kaydetti. Çalışkan, “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatını verdiği bekçilere, “Kanuni hakkınız doğduğunda, yetkiniz ne ise kullanmakta hiç tereddüt etmeyin. Mevzuatı iyi bilin” diye seslendi.

‘Kadınları eve gönderecek’

Bugün hayatı geçirilecek ‘gece bekçiliği’ uygulaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Hukukçular, uygulamanın kadınların güvenle dışarı çıkabileceği bir ortam sağlamayacağı görüşünde. Haber sitelerine konuşan Avukat Ezgi Duman, uygulamayla ilgili olarak “Kadınların sosyalleşeceği, rahat giyinebileceği bir ortam olmayacak, tam aksine kadınları eve gönderecek bir noktaya gelecektir” görüşünü dile getirdi.

Gece bekçiliği uygulamasının, kadınların üzerindeki denetimin artırılması anlamına geldiğini savunan avukat Diren Cevahir Şen ise şöyle konuştu: “Bekçilik din polisi, din devleti, ahlak polisi uygulamalarının bir parçasıdır. Gerçekleşecek olan bu uygulama insanların hayatına kısıtlama olarak geri dönecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler