Biri bile patlasa dünya üzerinde yıkıcı sonuçları olabilir

İrlandalı bilim insanları, Antartika'daki buzulların altında dünyanın en büyük volkanik bölgesini keşfetti. Bilim insanlarına göre, Aktif olup olmadıkları henüz bilinmeyen yanardağlardan birinin patlaması, dünya üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 11:48
Abone Ol google-news

İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanları, Antartika'nın batısındaki buzul tabakasının 2 kilometre altında yer alan ve dünyanın en büyük volkanik bölgesini keşfetti. Boyları yüz ile 3.850 metre arasında değişen 91 yanardağın bulunduğu bölge, şimdiye kadar dünyada volkanik bölgelerin en yoğun olduğu yer sanılan Afrika kıtasından daha yoğun.

?Geologial Society'de yayınlanan araştırmaya, Edinburgh Üniversitesi'nde öğrenci olan Max Van Wyk de Vries'in konuyla ilgili merakı vesile oldu. Aynı zamanda ekibin en genç üyesi olan Van Wyk de Vries, parçası olduğu çalışmayla ilgili olarak "Antarctica, bugün hala yerkürenin, üzerinde en az çalışılmış bölgesi durumunda. Bu yüzden genç bir öğrenci olarnak, yeni ve çok iyi anlaşılmamış olan bir konuyu öğrenmek beni heyecanlandırdı" diye konuştu.

'ÇOK ŞAŞIRDIK, BEKLEMİYORDUK'

Araştırmaya katkı sunan buzul uzmanı Robert Bingham, Guardian'a konuştu: "Çok ama çok şaşırdık. Böyle bir sayı beklemiyorduk. (…) Bu bölgedeki yanardağların sayısı nererdeyse Afrika'dakinin üç misli."

Öte yandan Bingham volkanlardan birinin patlaması durumunda bunun dünya üzerinde vahim sonuçları olabileceğini belirtti: "Bu volkanlardan biri patlayacak olursa Batı Antartika'nın buzullarının dengesini bozabilir (…) Asıl mesele yanardağların ne derece aktif olduğu. Bu, bir an önce cevabını bulmamız gereken bir soru."

Bölgedeki yanardağlardan birinin patlaması, çevresindeki buzul tabakalarını etkileyebilir. Bringhman'a göre böyle bir durumda buzullar okyanusa karışarak eriyebilir ve su seviyesinin yükselmesine neden olabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler